Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Životní prostředí a domácnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Životní prostředí a domácnost"— Transkript prezentace:

1 Životní prostředí a domácnost
Třídění odpadu Eva Fatková © 2008

2 Jaké odpady vznikají v domácnostech
Nahlédnete-li doma do vašeho koše na odpadky, tak uvidíte velmi různorodou směs, kterou nezbývá než vysypat do popelnice. Pokud se však zamyslíte nad každým odpadem, který do koše nesete, zjistíte, že odpady můžeme rozlišit na: Využitelné - tyto odpady je možné dále zpracovat, např.: papír a lepenka, sklo, plasty (PET lahve, folie, kelímky), kovy (plechovky, hliník), kompostovatelný kuchyňský odpad atd. Objemné - to jsou odpady, které se nevejdou do popelnice, např.: starý nábytek, koberce, linolea, umyvadla, toalety, kuchyňské linky, elektrotechnika, drobný stavební odpad atd. Nebezpečné - tyto odpady mají nebezpečné vlastnosti, proto se nesmí vyhazovat do popelnice, např.: léky, zářivky, výbojky, akumulátory, galvanické články (baterky), ledničky - mrazničky, barvy, lepidla, oleje a nádoby jimi znečištěné atd. Ostatní - odpady, které vám zbudou po vytřídění všeho, co je možné dále využít, např.: znečištěné - mastné obaly od potravin, voskovaný papír, textil, porcelán, žárovky, popel, zbytky masa a kostí apod. Odpady bychom měli třídit přímo doma, pozdější roztřídění odpadu není často možné - smícháním se odpad znečistí nebo slepí. Např. zamaštěný papír už není možné zpracovat.

3 Nevytříděná popelnice

4 Co všechno se dá třídit? CD nosiče - směsný odpad Elektrotechnika ("elektrošrot"¨) - prodejce, sběrný dvůr Gumy, zahradní hadice - sběrný dvůr Chemikálie, motorové oleje a barvy- sběrný dvůr NEBEZPEČNÝ ODPAD Plasty, plastové sáčky a tašky ("igelity") - kontejner na plasty Léky - lékárna, Nábytek, podlahové krytiny, sanita - sběrný dvůr Nápojové krabice (nápojové kartony) - do kontejneru označeného nálepkou se sběrem tohoto odpadu Oblečení - kontejnery charitativních společností nebo charita Papír mastný a znečistěný, uhlový a voskovaný - směsný odpad Stavební sutě - sběrný dvůr Železný šrot - výkupny druhotných surovin, kovošroty, sběrný dvůr

5 SKLO Láhev vhazujeme do kontejneru na sklo bez uzávěru.
Etiketu ponecháme.. Do zelených nádob můžete odhodit: láhve od nápojů, skleněné nádoby, skleněné střepy - tabulové sklo Prosím, nevhazujte: keramiku, porcelán, autosklo, drátěné sklo a zrcadla.

6 PAPÍR Do modrých nádob můžete odhodit: noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, kartón, papírové obaly (např. sáčky) Prosím, nevhazujte: mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskovaný papír, použité plenky a hygienické potřeby

7 PLASTY Do žlutých nádob můžete odhodit: PET láhve od nápojů (prosím, nezapomeňte je sešlápnout!), kelímky, sáčky, fólie, výrobky a obaly z plastů, polystyrén Prosím, nevhazujte: novodurové trubky, obaly od nebezpečných látek (motorové oleje, chemikálie, barvy apod.)

8 KOVY Kovové obaly a hliníková víčka odhazujte do sběrných nádob k tomu určených. Větší množství můžete odnést do sběrného dvora nebo výkupny surovin.

9 Sběrný dvůr Sběrný, nebo také "recyklační" dvůr je místo, kde můžete odevzdat odpady, které se nevejdou do běžných kontejnerů. Každý dvůr má svého správce a ten vám poradí, do kterého kontejneru můžete odložit odpady, které jste přinesli, nebo přivezli. Na sběrný dvůr můžete odvážet většinou tyto druhy odpadů: Kovy: železný šrot, hliníkové předměty, barevné kovy, plechovky, hrnce apod. Kompostovatelný odpad: větve, listí, tráva, zbytky jídel, čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny, slupky apod. Objemné odpady: starý nábytek (křesla, židle, skříně, válendy apod.), podlahové krytiny (koberce, linolea), umyvadla, toalety, nefunkční sporáky, pračky Elektrotechnika: televize, rádia, počítače, mikrovlnné trouby, ledničky apod. Stavební suť: cihly a beton z drobných rekonstrukcí v bytě Nebezpečné odpady jsou sbírány na dvorech vybavených speciálními ekosklady. Je to vlastně taková budka s nádobami a dvojitou podlahou - to proto, aby nebezpečné látky nemohly uniknout.

10 Pojízdná sběrna nebezpečných odpadů
Je speciálně upravený nákladní automobil vybavený speciálními kontejnery na nebezpečný odpad. Tyto sběrny zajíždí pravidelně do obcí, mají svůj jízdní řád a zastávky. O tom, kdy k vám sběrna přijede se opět dozvíte na vašem obecním či městském úřadě, popř. u firmy, která u vás sváží odpady.

11 Velkoobjemové kontejnery
Jak již název napovídá slouží k odkládání velkého odpadu, který se nevejde do běžných popelnic či kontejnerů. Nejčastěji je uvidíte na sběrných dvorech, nebo ve vašem okolí v době jarního úklidu, podzimní sklizně na zahrádkách, či rekonstrukci domu. Kontejnery mají objem od 5 až do 30 m3. O tom, kdy budou kontejnery přistaveny ve vašem okolí se opět dozvíte na vašem obecním či městském úřadě, popř. u firmy, která u vás sváží odpady.

12 Popelnice, kontejnery Na směsný odpad: plechové nebo plastové nádoby o objemu od 70 do l. Nejčastěji mají šedou nebo černou barvu. Na tříděný sběr odpadu: barevné nádoby o objemu od 240 l do 3 m3, někdy i více. Používají se plastové popelnice, kontejnery s upraveným víkem, nebo zvony - vždy záleží na tom, jaké auto tyto nádoby vyprazdňuje. Na nebezpečné odpady: nádoby mají většinou dvojité stěny i dno, některé jsou ještě vyplněny nepropustnou fólií - to vše slouží k tomu, aby se zabránilo úniku nebezpečných látek.

13 Co z čeho vznikne? PAPÍR Používá se v papírnách jako vstupní surovina. Nejčastěji se ze starého papíru vyrábí: lepenka, papírové obaly, sešity, toaletní papír atd.

14 PLASTY z PET lahví se vyrábějí vlákna, používaná do náplní spacáků nebo na koberce. z fólií (plastové sáčky) se vyrábějí opět fólie, nejčastěji pytle na odpady tvrdé plasty se melou a používají například na výrobu plastových palet, izolačních desek apod. směs plastů se využívá například na výrobu zatravňovacích dlaždic nebo protihlukových izolací

15 NÁPOJOVÉ KARTONY Obaly od džusů se v papírnách rozemelou a oddělí se z nich papír, který se vrací do výroby. Z rozemletých kartonů se také vyrábějí stavební desky

16 SKLO Vytříděné sklo se rozdrtí a přidá do výchozí směsi k výrobě nového skla. Nejčastěji se takto vyrábí lahve na minerálky a pivo a jiné skleněné výrobky. Ušetří se při tom mnoho energie a surovin, přičemž sklo se dá takto používat vlastně donekonečna.

17 POZOR Pamatujte! Neházejte do kontejnerů to, co tam nepatří!
Když vidíte, že popeláři vyklopili kontejner s papírem do směsného odpadu, může to být tím, že do něj někdo vysypal odpadkový koš z kuchyně! Čím lépe třídíte, tím lépe se vytříděné odpady dají využít! Když všechen odpad naházíte do jednoho koše bez třídění, nelze už ho recyklovat


Stáhnout ppt "Životní prostředí a domácnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google