Přístavek 8. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Přívlastek shodný a neshodný
Skladba ROZBOR SOUVĚTÍ 9. ročník.
III/2 III C
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
VĚTNÉ ČLENY V PŘÍSTAVKOVÉM VZTAHU
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Přívlastek postupně rozvíjející
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Osobnosti národního obrození
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí nebo jevů označených podstatným jménem = vyjadřují vlastnosti podstatných jmen (př.: krásný obraz,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_156.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
VLASTNÍ JMÉNA.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
VY_32_INOVACE_14_BĚLKOVICE- LAŠŤANY_Vl – 4. ročník Mgr. Alena Kindlová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice-Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
Královehradecký kraj - procvičování
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk, příslovečné určení
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A14Čj9_Pravopis vlastních.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Rozbor věty jednoduché. Sestav z pomíchaných slov dvě věty a urči jejich druh. Malé děti mají velmi rády klasické pohádky Boženy Němcové. Dospělí čtou.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_16_Přístavek.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Opakujeme vedlejší věty 1
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C51Čj6_Předmět
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Vy_32_INOVACE_67_Přístavek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Přístavek 8. ročník

, významná česká spisovatelka, Přístavek: Božena Němcová je významná česká spisovatelka. Božena Němcová napsala Babičku. Božena Němcová,významná česká spisovatelka, napsala Babičku. , významná česká spisovatelka, přístavek

Psychologie, věda o psychice člověka, mě velmi zajímá. Přístavek: - podstatou přístavku je označení téže skutečnosti alespoň dvojím způsobem (blíže určuje jev, osobu, věc) - součástí nesmí být sloveso - oddělujeme ho z obou stran čárkami - druhý člen je volně přistaven ke členu druhému - vyjádřený podstatným jménem Psychologie, věda o psychice člověka, mě velmi zajímá.

Vyhledej ve větě přístavek, doplň interpunkci: J. A. Komenský pedagog a filozof je ve světě známý jako učitel národů. Praha naše hlavní město již ohromila milióny lidí. Napoleon Bonaparte slavný francouzský vojevůdce bojoval ji ve Slavkově u Brna. S Alenou mou nejlepší kamarádkou pojedu na tábor. Po letech jsem opět zavítal do svého rodiště do Hodonína. Navštívili jsme muzeum Karla Čapka autora Devatera pohádek. Viděl jsi Prodanou něvěstu operu Bedřicha Smetany? ,pedagog a filozof, ,naše hlavní město, ,slavný francouzský vojevůdce, ,mou nejlepší kamarádkou, ,do Hodonína. ,autora Devatera pohádek. , operu Bedřicha Smetany?

Vytvoř věty s těmito přístavky: nejvyšší hora ČR husitský vojevůdce názvy osob, zvířat a věcí s naší sousedkou

Řešení: Sněžka, nejvyšší hora ČR, se nachází v Krkonoších. Jan Žižka z Trocnova, husitský vojevůdce, zemřel při obléhání Přibyslavi. Podstatná jména, názvy osob, zvířat a věcí, jsou slova ohebná. S paní Veselou, naší sousedkou, si dobře rozumíme.

Vytvoř věty s přístavkem: Alois Jirásek V Paříži Staří Řekové W. Shakespeare Autem tvořil v renesanční době. po sobě zanechali krásné stavby. se dostanete kam- koli. napsal Psohlavce. se nachází Eiffelo- va věž. , nejpoužívanějším dopravním prostředkem, , rodák z Hronova, , hlavním městě Francie, , anglický dramatik, ,vyspělý evropský národ,

Za dvou vět utvořte jednu větu s přístavkem: V lese jsme včera našli spoustu hub. Byly to především hříbky a kozáky. V lese jsme včera našli spoustu hub, především hříbky a kozáky. Londýn leží na řece Temži. Je to hlavní město Velké Británie. Londýn, hlavní město Velké Británie, leží na řece Temži. Přívlastek může být shodný a neshodný. Přívlastek je rozví- jející větný člen. Přívlastek, rozvíjející větný člen, může být shodný a neshod- ný.

Zdroj: Vlastní HOŠNOVÁ, Eva a Hana HRDLIČKOVÁ. Opakujeme si český jazyk 2. stupeň. Praha: SPN, 1999. ISBN 80-7235-062-5.