Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Sídlo místní akční skupiny: Maleč 48 (okres Havlíčkův Brod)
Program rozvoje venkova na období
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MZe ČR, odbor ZAaPÚ Olomouc
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Čejkovice Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Program rozvoje venkova 2007 – 2013, návrh MZe. Hodnocení předchozích programů  SAPARD, OP, HRDP diskuze na téma velikost farem a přístupu menších a.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Program rozvoje venkova , Monínec.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Region spokojeného života pro všechny
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství

Program rozvoje venkova – 4 osy ročně orient. I. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví 3,427 mld Kč II. Zlepšování životního prostředí a krajiny 7,933 mld Kč III. Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova 2,591 mld Kč IV. Leader 0,717 mld Kč

I. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Priority Modernizace, inovace, kvalita Přenos znalostí Indikátory Hospodářský růst Produktivita práce

Opatření osy I I.1.1. Modernizace zemědělských podniků 1327 mil. Kč I.1.2. Investice do lesů409 mil. Kč I.1.3. Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům 546 mil. Kč I.1.4. Pozemkové úpravy809 mil. Kč I.2.1. Seskupení producentů68 mil. Kč I.3.1. Další odborné vzdělávání a informační činnost51 mil. Kč I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců68 mil. Kč I.3.3. Předčasné ukončení zemědělské činnosti 68 mil. Kč I.3.4. Využívání poradenských služeb80 mil. Kč

I.1.2 Investice do lesů Zaměření opatření: zvýšení hospodářské hodnoty lesů zlepšení lesnické techniky zkvalitnění lesnické infrastruktury Příjemci podpory: fyzická nebo právnická osoba, obec nebo jejich sdružení, hospodařící v lesích, které jsou ve vlastnictví soukromých osob nebo jejich sdružení, nebo jsou ve vlastnictví obcí nebo jejich sdružení

I.1.4 Pozemkové úpravy Zaměření opatření: racionální prostorové uspořádání pozemků všech vlastníků půdy v katastrálním území vytyčení pozemků v terénu realizace „plánu společných zařízení“ Příjemci podpory: pozemkové úřady – bezúplatný převod výsledků do vlastnictví obcí, obce se podílejí na ´přípravě plánů

II. Zlepšování životního prostředí a krajiny Priority Biologická rozmanitost Ochrana vody a půdy Zmírňování klimatických změn Indikátory Obrácení trendu poklesu biodiverzity Zachování oblastí s vysokou přírodní hodnotou Zvýšení kvality vody Příspěvek k boji se změnou klimatu

Opatření osy II II.1.1. Platby za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a v jiných znevýhodněných oblastech - LFA 3009 mil. Kč II Platby v rámci oblastí Natura 2000 na zemědělské půdě27 mil. Kč II.1.3. Agroenvironmentální opatření 2882 mil. Kč Postupy šetrné k životnímu prostředí (vč.ekologického zemědělství a integrované produkce) Ošetřování travních porostů Péče o krajinu II.2.1. Zalesňování zemědělské půdy324 mil. Kč II.2.2. Platby v rámci Natury 2000 v lesích62 mil. Kč II.2.3. Lesnicko-environmentální platby82 mil. Kč II.2.4. Obnova lesnického potenciálu a podpora společenských funkcí lesů143 mil. Kč

II.2.3. Lesnicko- environmentální platby Zaměření opatření: II Zlepšování druhové skladby lesních porostů Příjemci podpory: subjekty (fyzické a právnické osoby včetně obcí) hospodařící v lesích soukromých osob nebo jejich sdružení nebo v lesích obcí a jejich sdružení

II.2.4. Obnova lesnického potenciálu a podpora společenských funkcí lesů Zaměření opatření: 1.Obnova lesnického potenciálu a zavádění preventivních opatření prevence a likvidace škod způsobených přírodními kalamitami a požáry 2. Neproduktivní investice v lesích zvyšování společenské hodnoty lesů Příjemci podpory: vlastník nebo nájemce pozemku určeného k plnění funkcí lesa, sdružení s právní subjektivitou vlastníků nebo nájemců pozemků určených k plnění funkcí lesa

Osa III. Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova Priority Tvorba pracovních příležitostí Podmínky růstu a kvalita života na venkově Vzdělávání Indikátory Tvorba pracovních míst

Opatření osy III III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy 583 mil. Kč III.1.2. Podpora zakládání podniků jejich rozvoje 389 mil. Kč III.1.3. Podpora cestovního ruchu 324 mil. Kč III.2.1. Obnova a rozvoj vesnic a občanské vybavení a služby 1011 mil. Kč III.2.2. Ochrana a rozvoj dědictví venkova 233 mil. Kč III.3.1. Vzdělávání a informace 52 mil. Kč

III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic a občanské vybavení a služby a) Obnova a rozvoj vesnic Pro fyzické a právnické osoby, obce Zlepšení infrastruktury a prostředí vesnic, zvýšení atraktivity obytného prostředí, ÚPD, úpravy pozemků pro rodinné domy, podpora spolkové činnosti – zlepšení podmínek Podpora 30-60% způsobilých výdajů podle regionu a velikosti podniku, 90% u neziskových projektů

III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic a občanské vybavení a služby b) Občanské vybavení a služby Pro fyzické a právnické osoby, obce Doplnění chybějícího vybavení – školská, zdravotnická, sociální – včetně předškolní a mimoškolní péče o děti, pečovatelské služby pro seniory, obchody, sportovní zařízení, integrovaná zařízení – zlepšení atraktivity prostředí pro bydlení a podnikání Podpora 30-60% způsobilých výdajů podle regionu a velikosti podniku, 90% u neziskových projektů

III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova Pro neziskové organizace, obce Studie, programy a realizace obnovy a využití kulturního dědictví, památek, muzea, výstavy, kulturní akce, osvěta – zvýšení kulturních hodnot prostředí Podpora 90% způsobilých výdajů

III.3.1 Vzdělávání a informace Příjemci – obce, neziskové organizace s oprávněním k vzdělávání Uživatelé – fyzické a právnické osoby Vzdělávání a informace k usnadnění podnikání na venkově Podpora 100% způsobilých výdajů

IV. Leader Priority Zlepšení řízení a mobilizace vnitřního rozvojového potenciálu venkova Indikátory Tvorba pracovních míst

Opatření osy IV IV.1.1. Místní akční skupina 179 mil. Kč IV.1.2. Realizace místní rozvojové strategie 466 mil.Kč IV.2.1. Realizace projektů spolupráce 71 mil. Kč Doplňkový národní Program LEADER ČR 50 mil. Kč

IV.1.1. Místní akční skupina Zaměření opatření: podpora pro místní akční skupinu na provoz, administrativu a poradenství spojené s realizací Strategického plánu Leader Příjemci podpory: místní akční skupina Leader – občanské sdružení, obecně prospěšná společnost, zájmové sdružení právnických osob – členství pro místní subjekty, obce do 50%

IV.1.2. Realizace místní rozvojové strategie Zaměření opatření: příprava a realizace místní rozvojové strategie místní akční skupinou projekty vybrané místní akční skupinou, které jsou v souladu se Strategickým plánem Leader a podmínkami opatření Programu rozvoje venkova Příjemci podpory: podle Strategického plánu Leader a opatření Programu rozvoje venkova s přihlédnutím ke specifikám metody Leader; působiště a umístění v území působnosti MAS, vč. obcí

IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Zaměření opatření: projekty spolupráce mezi územími nebo nadnárodní spolupráce s cílem povzbudit spolupráci mezi místními akčními skupinami v rámci členských států a na území třetích zemí Příjemci podpory: místní akční skupina, případně jiná partnerství typu Leader (členství obcí) koordinační místní akční skupina (členství obcí)

Stav příprav – schválen NSPRV vládou – schválen PRV vládou 6 měsíců projednávání v EK První reakce březen 2007 Zahájení realizace květen – září