Odloženo … ad ACTA Michal Krsek. Co je ACTA Anti-Counterfeiting Trade Agreement, česky formálně: Obchodní dohoda proti padělatelství Mezivládní dohoda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Advertisements

MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Nová směrnice o energetické účinnosti
Interpretace práva.
DOVOLÁNÍ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Marketing, marketingové.
Aktuální problémy EU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Informace a informační zdroje
VY_32_INOVACE_7A6 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner Finance a stát.
ZAVEDENÍ MEDIACE DO OBLASTI PÉČE O RODINU volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Firemní právník Softwarová publikace pro zvýšení právní jistoty Vašeho podnikání snadná a rychlá ovladatelnost 2x ročně aktualizace HOTLINE zdarma obsah.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Právní úprava data retention a ochrana osobních údajů Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o. s.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Prameny práva, právní vztahy
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Metody efektivního prodeje majetku
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Kontrola veřejné správy I.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Celkový a mezní produkt
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Veterinární a potravinářská legislativa
Mezinárodní smlouva a EU - dodatky - Smlouvy uzavřené EU v českém právu.
Evropská občanská iniciativa
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
EU v ekonomických vztazích
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Právní postavení společníků
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
Právo.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Odloženo … ad ACTA Michal Krsek

Co je ACTA Anti-Counterfeiting Trade Agreement, česky formálně: Obchodní dohoda proti padělatelství Mezivládní dohoda „západního světa“, která má chránit „intelektuální vlastnictví“ Smlouva se vyjednávala od roku 2006, v roce 2008 unikl pracovní text. Oficiální draft publikován v roce 2010 a finální znění schváleno v roce

Pozice ČR Pozice ČR se odvíjí od pozice EU (na základě interpretace, že jde o část pravomocí, které jsme předali do Bruselu) Pokud by EU ratifikovala text, museli bychom ho schválit nebo se vystavit jednání před soudem EU (který by posuzoval výše uvedený fakt) Pokud ho EU neratifikuje, tak je na nás, co zda ji ratifikujeme sólo

Aktuální stav Smlouvu posuzuje Evropský parlament (který ji buď ratifikuje nebo odmítne) Smlouvu poslala EK Evropskému soudnímu dvoru (který posoudí, zda je v souladu s právem EU) Šance, že projde oběma orgány je velmi malá

Proč tolik humbuku? Rozdílné světy – Vlády vs. Aktivisté – Starý svět médií vs. Nový svět Internetu Snaha získat „politické body“ – Piráti u „konzumentů“ – Vláda u „producentů“ Rozdílná terminologie a vnímání reality – Právníci vs. Ajťáci

Opravdu závažná a „nová“ věc Povinné uchovávání informací o uživatelích a jejich vydávání mimo soudní projednávání (u nás letos zrušená vyhláška 485)

Problém procesu Používání argumentů z už neplatných znění smlouvy – Odpovědnost třetích stran (ISP) za aktivitu uživatelů – Povinné odpojování uživatelů Chybná interpretace či neznalost terminologie – Prohlídky na hranicích (pouze pro obchodní zboží) – Nelegálnost obcházení DRM (to už v právním rádu máme – autorský zákon)

Mnoho povyku pro nic? Na základě mezivládní smlouvy nikoho neodsoudí Po uzavření by bylo třeba vtělit paragrafy smlouvy „nějak“ do českého právního řádu Prakticky by došlo pravděpodobně pouze k novému vydání vyhlášky 485 Nicméně by bylo reálné očekávat „kutilství“ ve snaze jít až za rámec smlouvy.

Co by ratifikace jako taková věcně přinesla?

NIC

Důvody? Ochrana zájmů českých firem? – Země největších kopírovačů českých výrobců NEJSOU signatáři Ochrana vydavatelů před českými piráty? – Smlouva nepřináší nic nového Lepší soulad právního stavu s realitou? – Bohužel

Výsledek? Šest let práce vyjednávacích týmů hozených do kanálu Aktivizace společnosti (na měsíc?) Politický kapitál pro Piráty Kauza pro média

Znamená to konec? Aktuální stav „práv souvisejících s intelektuálním vlastnictvím“ je evidentně v rozporu s realitou – Snadné a všudypřítomné kopírování – Globalizace umožňující globální šíření padělků a kopií – Přirovnávání „pirátství“ ke krádežím

Řešení Demokratická společnost se řídí názory lidí – Tj. není možné, aby byl právní stav dlouhodobě v rozporu s jednáním většiny populace – Tj. hnout se bude muset „právo“ Situaci budou muset řešit vydavatelé – Cena na trhu se odvíjí od nabídky a poptávky – Vydavatelé budou muset nabídnout takový produkt, za který budou uživatelé ochotni platit

ALE V MEZIDOBÍ ČEKEJME DALŠÍ TLAKY NA UTAŽENÍ ŠROUBŮ

Michal Krsek