Elektronické aukce jako on-line výběrová řízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Jak dobře vybrat dodavatele pro dlouhodobou spolupráci.
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Efektivní obchodní portál
Centralizované zadávání a elektronizace nákupů v Ostravě Ing. Petr Kajnar primátor města Ostravy.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Nabídka personálních služeb
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
TENDERMARKET Elektronické tržiště jako součást komplexního řešení pro administraci veškerých veřejných zakázek. © Tender systems s.r.o
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Nový systém elektronických nákupů z pohledu provozovatele E-tržiště
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
„Zkušenosti s eProcurementem ve státní správě ČR“ Ing. Dalibor Wijas, MBA B2B Centrum a.s. Government electronic Marketplace Elektronické tržiště veřejné.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
On-line řešení Vašich tiskovin. Dnešní trendy v produkci dokumentů  Kratší životní cyklus dokumentů  Menší tiskové objemy ale více druhů  Krátké dodací.
Korupce a veřejné zakázky
ZÁKLADNÍ NÁSTROJ PROTI KORUPCI ING. PETR KAJNAR. SYSTÉM PRO OPTIMALIZACI NÁKUPŮ VE VEŘEJNÉM SEKTORU V PRAXI VYZKOUŠENÝ NÁVRH ŘEŠENÍ.
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
MANET … přehled dostupných modulů …. MODULARITA: MANET je plně modulární což značí jeho otevřenost dalšímu rozvoji. V okamžiku vzniku nového modulu lze.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
„ Nové moderní nástroje práce organizátora veřejné dopravy“ Veřejná doprava je složitý systém zabezpečení dopravních potřeb obyvatel. Jeho efektivní poznávání,
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Internetové nákupní aukce © Marek Cozl Pojem e-Aukce Výhody: Nástroj pro tvorbu úspor Urychlení výběrových řízení Moderní způsob Nevýhody: Náročná.
Business novýma očima Elektronické tržiště veřejné správy CenTrade Ing. Michal Rosenbaum konference ISSS
Pohled dodavatelů na výběrová řízení POHLED „z druhé strany“ Ing. Dušan Číčel ředitel FBE Praha a FBE Bratislava.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Nový obchodně technický systém ČEPS, .a.s
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Scanservice a.s. | Náchodská 2397/23 | Praha 9 | Česká republika | D O C U M E N T I M A G I N G
E-AUKČNÍ SÍŇ eCENTRE. Kdo je eCENTRE, a.s. ? Společnost eCENTRE, a.s. působí na trhu již od roku 2006, kdy začala prostřednictvím sdružování poptávky.
Elektronické prodejní aukce Elektronizace veřejných zakázek Praha, Ing. Jakub Caska, Ph.D. Vojenské lesy a statky ČR, s.p.
Sdružené nákupy – cesta k úsporám rozpočtových prostředků krajů, měst a obcí Setkání se starosty měst a obcí MSK.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR E-tržiště České pošty.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Jak dostat IT pod stoprocentní kontrolu během chvíle. 20. května 2011 Petr DokoupilADVANteach s.r.o. Obchodní ředitelŠkolská čtvrť 1343 Tel.:
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
PpeSystem»Veřejné zakázky Komplexní atestovaný elektronický nástroj podle zákona 137/2006 Sb.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Transkript prezentace:

Elektronické aukce jako on-line výběrová řízení Představení společného projektu Hospodářské komory s firmou Český trh, a.s. pro veřejnou správu

E-bizové technologie a nákup v 80. letech se objevil jako fenomén marketing nákupu v 90. letech se součástí marketingu nákupu stávají e-technologie největší pozornost na sebe v dalších letech strhly B2B tržiště B2B tržiště postupně ztrácejí dynamiku a začnou sloužit spíše jako zdroj marketingových informací jednotlivé potencionální služby B2B tržišť se začnou profilovat samostatně nejakčnějšími se stávají on-line výběrová řízení na dodavatele, tzv. e-aukce v současnosti e-aukce nabízejí multikriteriální výběrové systémy

Nástroje on-line výběrových řízení B2B elektronická tržiště Sběr nabídek od dodavatelů „Neomezený“ počet dodavatelů Obecná poptávka Delší časové období Nemá přímý vliv na cenu eAukce Nutnost přesně definovat poptávku Dopředu znám počet dodavatelů Omezené čas - v hodinách Výrazně ovlivňuje cenu

Co je to aukce? Elektronická reverzní aukce, jako součást výběrového nebo poptávkového řízení je speciální postup, umožňující případným dodavatelům stlačovat proti sobě cenu směrem dolů v reálném čase. Nástroj pro anonymní, legitimní tržní boj Prostředek pro zvýšení efektivity nákupu „Hřiště“ pro taktické schopnosti dodavatelů Moderní komunikační vazba mezi odběratelem a příp. dodavateli Výběrové řízení s nejvyšší mírou transparentnosti (evidence všech událostí) Nástroj k nejlepšímu pasivnímu marketingovému průzkumu možností dodavatelů trhu konkrétních komodit Prostředek k certifikaci a hodnocení dodavatelů Základ dobrých férových obchodních vztahů Argument nákupčích pro odmítnuté dodavatele „Adrenalinový“ sport nákupčích a příčinou infarktových stavů dodavatelů

Požadavky na aukční systém On-line systém fungující na běžně dostupných platformách Funkčnost systému v jazykových mutacích Intuitivní uživatelské prostředí Stabilita systému v průběhu samotné aukce Multikriteriální vyhodnocení Přehledné a rychlé zpracování výstupů Zpětná dohledatelnost a prokazatelnost veškerých kroků Otevřenost systému ke změnám Grafické zpracování Cena

Jak to funguje?

Průběh aukce Zadání poptávky na InMP Výběr dodavatelů Vyplnění formulářů položek aukce (očekávané ceny) Nadefinování dodavatelských podmínek Termín konání Výběr dodavatelů Automatické obeslání vybraných dodavatelů - popř. „veřejná aukce“ Zájemci potvrdí svou účast a souhlas s podmínkami akce a obdrží detailní popis poptávaného zboží a služeb (elektronicky k dispozici na aukčním serveru) V rámci tzv. zadávacího kola vyplňují vstupní ceny ke všem položkám seznamu poptávaného zboží a služeb. Do konce zadávacího kola mohou ceny libovolně měnit. Začátkem soutěžního kola aukce končí zadávací kolo. Všichni účastníci vidí tzv. ideální ceny, což je výběr nejlepších cen od všech dodavatelů v jednotlivých položkách. Aukce má stanovený pevný konec, který je možno automaticky prodloužit o stanovený čas v případě tzv. „nabídky na poslední chvíli“. Ihned po ukončení má vyhlašovatel k dispozici protokoly a historii celého průběhu aukce.

Výhody e-Aukcí nákup za objektivizovaných tržních cen modulárně nastavitelný proces kontroly podle potřeb zadavatele transparentnost celého procesu výběrového řízení mimořádně silný protikorupční nástroj významné zkrácení času potřebného pro výběrová řízení snížení transakčních nákladů o více než 50 % snížení fixních (mzdových) nákladů u prvních nákupů skokové snížení cen přesahující 10 % protokol o celkovém průběhu e-aukce okamžitě po ukončení

Výsledky e-Aukcí struska 69,89 % kancelářské potřeby 58,05 % motorové oleje 53,67 % auditorské služby 52,94 % dárkové předměty 51,31 % pracovní oděvy 51,07 % spojovací materiál 50,30 % ložiska 48,59 % plexisklo 48,54 % netkané geotextilie 47,40 %

Úspěch e-aukce zvýší: dostatečný objem poptávky reálnost dodavatelských podmínek dostatečný počet dodavatelů dlouhodobost kontraktu finanční důvěryhodnost zadavatele

Nejčastější námitky k e-aukcím „Jsme specifičtí“ Toto platí pouze v případě unikátních a monopolních dodavatelů „Nákup funguje a my budujeme dlouhodobé dodavatelské vztahy, které e-aukce naruší“ Závislost na stávajících dodavatelích - STAGNACE „Nezáleží na ceně, mnohem důležitější je kvalita a spolehlivost“ Řešení je multikriteriální hodnocení nabídek „Vybraná firma nedodrží podmínky“ Seznam“kvalifikovaných dodavatelů“ „Dodavatelé nejsou technologicky připraveni“ Potřebné znalosti a vybavení na vlastní účast jsou minimální Ohrožení manažera nákupu Dříve nebo později to přijde a lépe je být u toho jako autor procesních změn

Kolik to teda vlastně stojí? Fixní sazba za aukci Cena za výběr dodavatelů

Kdo jsme? Projekt ČESKÝ TRH vznikl jako elektronické tržiště, které bylo zřízeno v zájmu efektivního vynakládání finančních prostředků na základě usnesení vlády České republiky ze dne 26. června 2002 č. 683 ČESKÝ TRH působí jako poradenská společnost v oblasti nákupu a nákupních procesů.

Naše služby Naše společnost poskytuje zadavateli řadu služeb, které jsou spojeny s pořádáním výběrových řízení a nákupních aukcí. Jde zejména o: poradenství s vhodností komodit pro typ aukce poradenství s přípravou aukce a aukčního řádu podpora při jednání s dodavateli příprava podkladů pro dodavatele poskytnutí vzorů smluv a právní podpora pro smluvní jednání poskytnutí aplikací formou outsourcingu podpora při průběhu aukce školení dodavatelů

Děkuji za pozornost