EUTHANASIE ANO, EUTANÁZIE NE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to jsem? Where am I?. Už jsem v tomhle obchodě někdy byl? Have I been in this store before?
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Etická hlediska péče o staré občany
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
ZÁJMENA- osobní, přivlastňovací a předmětová
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Existuje odbornost v etice? Jiří Šimek. Existuje odbornost v etice? Elliott, C.: The ethics of bioethics London Review of Books, Diary 2002, 24, 23: 40.
PSYCHICKÉ STAVY.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Etika ctností? Jiří Šimek.
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Právo jako filozofický pojem
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Problematika eutanázie
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
E UTANÁZIE. D ĚJINY EUTANÁZIE. A RGUMENTY PRO A PROTI. Jaromír Matějek.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_03 Název materiálu: Zájmena Tematická oblast: Angličtina 1. ročník – strojírenské obory Anotace: Zájmena.
Zájmena.
Jak se mu říká? What is he called?.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Possessive Pronouns In each of the following sentences, change the possessive pronouns from singular to plural and vice versa. Vzor: Mám jeho sešity. Mám.
Morálka a mravnost Petr Machala.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
Filosofie úvod do problému....
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Kulhánková Adéla, C4A.  Ř ecké ethos = zvyk, oby č ej, charakter  Praktická filosofie – morální jevy  Deskriptivní etika – mravní jednání a hodnoty.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Povídka II In the following short story, fill in the blanks with the appropriate Czech translation of the English pronoun given in parentheses.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Osobní, předmětná, přivlastňovací
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Právo sociálního zabezpečení
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Exercise 1.
Volba povolání postřehy, postupy, doporučení…
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Typ klienta.
Současné umění na pomezí
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Zopakovat Rozumím atd..
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Psychologie dospělých
Translation 08/06 Kdy byste chtěli odejít? When would you like to leave? Pojďme ihned. Let‘s go straight away. Mám ti s tím pomoci? Shall I help.
Transkript prezentace:

EUTHANASIE ANO, EUTANÁZIE NE Radkin Honzák

Už mu nic nepomůže, zabte ho, ať se netrápí!!! Mně se to nelíbí. Lékařská etika není podoborem medicíny, ale podoborem filosofie. Pak platí o výroku: Už mu nic nepomůže, VÝROK EMPIRICKÝ zabte ho, ať se netrápí!!! VÝROK ETICKÝ - FILOSOFICKÝ Mně se to nelíbí. VÝROK ESTETICKÝ

Je-li dvojí ctnost, jedna rozumová a druhá mravní, má ctnost rozumová vznik a vzrůst většinou v učení, proto potřebuje zkušenosti a času, kdežto ctnost mravní (éthiké) vzniká ze zvyku, odkud obdržela i jméno, které se jen málo odlišuje od slova „zvyk“ (ethos). Aristoteles

DOBRÉ ŠPATNÉ ZVYKY ZVYKY

hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně Hvězdné nebe spatříme, odejde-li smog, nebo když vyjedem na hory. S mravním zákonem je to drobet problematičtější… Moje generace prošla několika etapami „pročištění elit“: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně

V této morální atmosféře (nemluvě o právní jistotě) považuji každý krok směrem ke kluzkému svahu (slippery slope) za extrémně riskantní.

A pak tu máme ještě výrok ekonomický: JE TO MOC DRAHÉ…

300 urns with human ashes dumped in Lake Zurich near Dignitas clinic At least 300 cremation urns containing human remains have been dumped in Lake Zurich near the controversial Swiss suicide clinic Dignitas. (April 28, 2010)

Převládající obraz smrti je v každé společnosti určujícím činitelem převládajícího konceptu zdraví. Tento obraz zachycuje kulturně podmíněné očekávání naprosto jisté události, která se však odehraje v nejistém čase, je zasazen do rámce institucionalizovaných struktur, hluboko uložených mýtů a převažujícího charakteru společnosti. Ivan Illich: Limity medicíny

When a group member is dying, the group surrounds it and either sets their trunk on the top of the dying one or caresses him/her with their trunk.

EMPATIE ??? KOMPATIE ???

Mým druhým argumentem proti eutanázii je nepochybná skutečnost, že emoční komponenta vycházející z negativních pocitů – především bezmoci – při nezvládání terminálních stavů, může výrazně ovlivnit rozhodnutí o eutanázii. Veškeré úvahy o ní bych doporučoval až na dobu, kdy medicína, tedy konkrétně její profesionální zástupci, s příslušnou dávkou pokory zvládnou také tyto náročné situace.

Můj třetí argument proti eutanázii: Nerozpoznaná depresivní porucha – problematika častá v mnohem méně závažných klinických stavech – může nepříznivě ovlivnit pacientovo rozhodnutí.

"A nepište už ve svých rozhovorech, že Ornellu miluju a že od doby, co mi řekla, že je těhotná, že se snažím odstěhovat od manželky a že jí píšu milostné sms. Není tomu tak. S Ornellou jsem nikdy neplánoval žádný vztah ani manželství. Šlo jen o sex," přiznal. "Samy víte, že se od doby, kdy jste mi sdělily, že čeká mé dítě, snažím vám dvěma vysvětlit, že je to šílenost a že Ornellu nemiluju, že si jí nevezmu a že by měla dítě dát pryč, pokud by mělo být moje, i ze zdravotních důvodů, protože jsem v té době bral silné léky, kde není doporučeno otěhotnění partnerky v následujícím půl roku po užití," vysvětlil Kokta.

Ve světě lidského bytí nejsou základem srozumitelnosti vztahy příčinné, ale vztahy smyslu. Edmund Husserl

Mým čtvrtým argumentem proti eutanázii je skutečnost, že by to byl další krok k dehumanizaci a zpředmětnění člověka a současně k dehumanizaci medicíny, která k takové aktivitě nemá pouvoir.

Prvním mým argumentem proti eutanázii je odkaz na úroveň současného morálního stavu společnosti, která vyvolává oprávněné obavy z každého kroku učiněného směrem ke kluzkému svahu.

Mým druhým argumentem proti eutanázii je nepochybná skutečnost, že emoční komponenta vycházející z negativních pocitů – především bezmoci – při nezvládání terminálních stavů, může výrazně ovlivnit rozhodnutí o eutanázii. Veškeré úvahy o ní bych doporučoval až na dobu, kdy medicína, tedy konkrétně její profesionální zástupci, s příslušnou dávkou pokory zvládnou také tyto náročné situace.

Obraz smrti 1812 a 2012