Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Existuje odbornost v etice? Jiří Šimek. Existuje odbornost v etice? Elliott, C.: The ethics of bioethics London Review of Books, Diary 2002, 24, 23: 40.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Existuje odbornost v etice? Jiří Šimek. Existuje odbornost v etice? Elliott, C.: The ethics of bioethics London Review of Books, Diary 2002, 24, 23: 40."— Transkript prezentace:

1 Existuje odbornost v etice? Jiří Šimek

2 Existuje odbornost v etice? Elliott, C.: The ethics of bioethics London Review of Books, Diary 2002, 24, 23: 40. http://www.lrb.co.uk/v24/n23/elli02_.html http://www.lrb.co.uk/v24/n23/elli02_.html Jsou členové etických komisí odborníci nebo diletanti?

3 Co je odbornost v etice? Obor druhého řádu Kopelman, L. M.: Bioethics as a Second-Order Discipline: Who Is Not a Bioethicist? Journal of Medicine and Philosophy 2006, 31, 1 : 601 – 628Journal of Medicine and Philosophy31:

4 Co je odbornost v etice? Etická tvořivost Znalost filosofických východisek Znalost věci, kterou mravně hodnotím

5 Etická tvořivost Normy – osobní zodpovědnost Schopnost řešit nové situace Odvaha mít názor Integrita etika

6 Znalost filosofických východisek Názor by měl být odůvodnitelný Co je lidská důstojnost? Co je právo na zdravotní péči? Existuje právo na fatální chyby? Kde jsou meze oprávněnosti lékaře? Co je riziko? Co je podvod? Odměna – kompenzace.

7 Znalost filosofických východisek Co je fronesis? Čím je vlastně založena etika? Vztah etiky a práva

8 Znalost věci, kterou mravně hodnotím Co je empirický důkaz? Jak se k němu dospěje? Kde všude je možné zkreslení? Co je integrita vědce?

9 Znalost věci, kterou mravně hodnotím Problém placeba Geriatrický – onkologický pacient Specifika pediatrie Jeden člověk nemůže vědět všechno – adekvátní složení etické komise

10 Second order discipline Odborník v zavedeném oboru, zasvěcenost do vědy Znalost filosofických východisek a terminologie Odvaha mít názor Schopnost vést dialog, argumentovat.

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Existuje odbornost v etice? Jiří Šimek. Existuje odbornost v etice? Elliott, C.: The ethics of bioethics London Review of Books, Diary 2002, 24, 23: 40."

Podobné prezentace


Reklamy Google