GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Doporučení pro přípravu žádosti;
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
Ragbyová Akademie Yvese Perrota Leden 2013 Karel Ševčík, Filip Vacek, Jan Macháček, Antonín Brabec.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých

2 2 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus terciární vzdělávání Grundtvig vzdělávání dospělých a celoživotní učení Průřezový program Evropská jazyková cena Label Studijní návštěvy pro experty v oblasti vzdělávání (SVES)‏ Program Jean Monnet podpora výuky, výzkumu a diskuze v oblasti studií evropské integrace na úrovni vysokoškolských institucí 33 evropských zemí (27 členských států EU + Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko, Chorvatsko, Švýcarsko)

3 3 GRUNDTVIG – cíle programu Cílem je podporovat: spolupráci mezi organizacemi vzdělávající dospělé mobilitu osob zapojených do dalšího vzdělávání v celé Evropě rozvoj inovačních postupů ve vzdělávání dospělých a jejich předávání zlepšení pedagogických přístupů a řízení podpora mezigenerační solidarity a spolupráce prostřednictvím neformálního vzdělávání motivace dospělých k dalšímu vzdělávání!

GRUNDTVIG → cílová skupina Jednotlivci: školitelé a vzdělavatelé dospělých řídící a administrativní pracovníci studenti oboru vzdělávání dospělých (andragogika)‏ široká veřejnost Organizace: školy všech typů další instituce a subjekty zabývající se vzděláváním dospělých neziskové, dobrovolnické organizace kulturní instituce, muzea, knihovny výzkumná centra, poradenské servisy, seniorská centra

GRUNDTVIG pro jednotlivce → osoby ve vzdělávání dospělých A) Vzdělávací kurzy - akce v zahraničí (kurz, seminář) → až 6 týdnů, až EUR kurzy z on-line databáze Grundtvig X vlastní vyhledávání B) Stáže: návštěva v zahraniční organizaci stejného charakteru jako domácí organizace (stínování kolegy, studium aspektů vzdělávání dospělých …) → až 12 týdnů, až EUR C) Účast na konferenci k tématu vzdělávání dospělých → až EUR D) Asistentské pobyty - aktivní pobyt v zahraniční organizaci stejného zaměření jako domácí organizace → až 45 týdnů, až EUR Kateřina Laňková asistentský pobyt v organizaci Miroir Vagabond (Belgie, Brusel)

GRUNDTVIG pro jednotlivce → osoby ve vzdělávání dospělých

GRUNDTVIG pro jednotlivce → široká veřejnost Účast zdarma na vzdělávacím workshopu: pro všechny dospělé osoby jakéhokoliv oborového zaměření rozličná témata (zdravý životní styl, ruční práce, řemesla, kulinářské umění, psychologie, fotografie, kulturní dědictví…) neformální vzdělávání dospělých 5–10 dnů organizátor hradí pobyt, cestu a pojištění → tyto podmínky platí do konce srpna

A) Organizace workshopu Poskytuje odbornou přípravu pracovníkům v oblasti vzdělávání dospělých, kteří se zabývají otázkami gramotnosti o grant si může zažádat pouze organizace, která se věnuje gramotnosti dospělých 5–10 dnů; 10–20 účastníků ze zemí zapojených do programu (max. ⅓ z jedné země) Cíl: zlepšit vzdělávací přístupy při výuce gramotnosti dospělých Účastníci workshopu: pracovníci (vyučující)zabývající se zvyšováním gramotnosti dospělých, poradci pro volbu povolání, inspektoři atd. workshop propagován společným evropským katalogem + iniciativa organizátora GRUNDTVIG pro organizace

B) Projekty partnerství: spolupráce min. 3 organizací ze 3 států projektové období 2 roky až EUR cíl: výměna zkušeností, postupů a metod vzájemná motivace začlenění evropské spolupráce a zahraniční zkušenosti do chodu organizace společný mezinárodní „produkt“ (metodika, manuál, konkrétní předměty, výzkum, výstava, divadelní představení, vzdělávací kurz pro seniory …) „Vzdělávání a trénink seniorů“ Centrum vizualizace a interaktivity ve vzdělávání, s. r. o.

Příklady témat projektů partnerství: mezigenerační vzdělávání bariéry ve vzdělávání integrace znevýhodněných osob jak na jazykové vzdělávání dospělých ICT ve vzdělávání dospělých celoživotní učení aktivní stárnutí … Databáze EST (výstupy z projektů, anotace):

Projekty partnerství Grundtvig

GRUNDTVIG pro organizace C) Dobrovolnické projekty: mezinárodní spolupráce 2 dobrovolnických organizací dvouleté projekty Grant pro vyslání a přijetí dobrovolníků + organizaci a realizaci projektu každá z organizací vyšle a přijme 2–6 dobrovolníků ve věku 50+ výměnný pobyt dobrovolníka 3–8 týdnů jakákoliv nezisková činnost (S.O.S. vesničky, kulturní centra, domy s pečovatelskou službou, zahradnické práce, zdravotnická zařízení …) „Nové obzory “ Hodina H

13 GRUNDTVIG – DOBROVOLNICKÉ PROJEKTY jako dobrovolník se může zapojit jakýkoliv zájemce 50+ o grant žádá jakákoli organizace zkušená s organizováním dobrovolnických neziskových aktivit zájemci o výjezd se hlásí u NAEP → zprostředkování životopisu organizacím řešícím dobrovolnický projekt → Organizace obdrží grant: na vyslání dobrovolníků (skutečné cestovní náklady + na organizaci 800 € na dobrovolníka) na přijetí dobrovolníků (pobytové náklady + na organizaci 390 € na dobrovolníka)

GRUNDTVIG – DOBROVOLNICKÉ PROJEKTY Cíle:  umožnit občanům 50+ vyzkoušet dobrovolnickou činnost v jiné zemi (neformální vzdělávání)  iniciace zavedení trvalé spolupráce mezi organizacemi Přínos pro zapojené organizace:  navázání mezinárodní spolupráce, výměna know-how, vzájemná motivace Přínos pro dobrovolníky 50+: nová zkušenost (neformální vzdělávání) zdokonalení osobních, jazykových, sociálních a mezikulturních dovedností pomoc druhým posílení sebevědomí, předání vlastních zkušeností a znalostí, aktivní trávení volného času, nové kontakty

Dobrovolnické projekty 50+

GRUNDTVIG – termíny pro předkládání žádostí: projekty partnerství: 21. února 2013 dobrovolnické projekty: 28. března 2013 workshopy: 21. února 2013 individuální granty (mobility osob): → asistentské pobyty: 28. března 2013 → vzdělávací kurzy: 16. ledna 2013 (výjezd V – VIII 2013) 30. dubna 2013 (výjezd IX – XII 2013) 17. září 2013 (výjezd I – IV 2014) → stáže a konference: kdykoliv během roku (nejpozději 6 týdnů před akcí) – žádosti budeme přijímat od března 2013 → výjezdy od května

Děkuji za pozornost!