Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu
1. Zvyšování standardů potravinářských provozů harmonizace veterinárně hygienických podmínek s legislativou EU vytvořeno základní schéma a roztřídění potravinářských podniků podle veterinárně hygienických požadavků provozy A,B,C podle objemu malé a velké provozy
Řešení: novela veterinárního zákona zpřísní podmínky pro vydávání osvědčení o způsobilosti provozu účinnost k nutnost žádat o nový veterinárně hygienický certifikát po roce 2004 nebude moci být v ČR žádný nevyhovující podnik
2. Identifikace a registrace zvířat Zjištěny nedostatky: nedodržování termínů hlášení do evidence chovatel nepracuje s evidenčními výpisy, tzv. chybníky nedostatečně vedené stájové registry neúplně průvodní listy skotu u prasat nutná registrace všech hospodářství majících v chodu více než jedno prase
3. Zdraví zvířat Zjištěny nedostatky: není plněna Metodika kontroly zdraví a specifické profylaxe při vyšetřování zmetalek problémy mohou ovlivnit žádost o statutu země prosté bovinní brucelózy a Aujaszkyho nemoci prasat Závěr: chovatel musí být schopen dokladovat všechna vyšetření zvířat
4. Evidence léčení zvířat * vyžadují se písemné záznamy o: léčivech nepříznivě ovlivňujících živočišné produkty podávání doplňkových látek očkování * vyžaduje se dodržování ochranné lhůty