Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární."— Transkript prezentace:

1 Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

2 Činnost SVS v oblasti zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu

3 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―výrobě, skladování, přepravě, dovozu a vývozu surovin a potravin živočišného původu, ―při prodeji surovin a potravin živočišného původu v tržnicích a na tržištích, ―při prodeji potravin živočišného původu v prodejnách a prodejních úsecích, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže, vajec nebo k prodeji zvěřiny ―v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení surovin a potravin živočišného původu z členských států EU ―nad uváděním nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při poskytování stravovacích služeb Státní veterinární správa provádí státní dozor při:

4 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―potraviny živočišného původu lze v EU vyrábět jen v podnicích schválených (příp. registrovaných) příslušnou krajskou veterinární správou –před uvedením podniku do provozu působí SVS spíše jako poradní orgán – vyjadřuje se ke stavebnímu záměru (závazný posudek), schvaluje provozní řád, sanitační řád, systém kritických bodů (HACCP) aj. –SVS registruje všechny výrobce potravin živočišného původu a jejich seznamy zveřejňuje na svých internetových stránkách Dozor nad výrobou potravin a jejich uváděním na trh

5 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―veterinárním zákonem a jeho prováděcími vyhláškami jsou umožněny výjimky z evropské legislativy: ―chovatelé hospodářských zvířat mohou legálně, v malých množstvích, uvádět na místní trh produkty vlastních zvířat, aniž by museli SVS žádat o povolení v těchto případech: –Maso drůbeže a králíků –Vejce –Včelí produkty –Syrové mléko a smetana (je vyžadován formální souhlas KVS) –Ryby –Zvěřina ―SVS připravila návrh změny zákona, který umožní dodávání těchto produktů (mimo zvěřiny) i do místních zařízení stravovacích služeb (zejména podpora agroturistiky) Podpora drobných zemědělců

6 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Výsledky všech kontrol potravin živočišného původu jsou i s podrobnostmi zveřejněny on-line na internetových stránkách SVS ―SVS umožňuje, aby s ní veřejnost komunikovala on-line prostřednictvím internetových stránek (formulář pro dotazy, stížnosti a podání, hlášení zásilek potravin aj.), možnosti se stále rozšiřují Transparentnost a moderní technologie

7 Legislativa

8 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 Zákon č. 166/1999 Sb.,o veterinární péči - je základním vnitrostátním právním předpisem regulující veterinární péči v ČR Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích - upravuje oblast výroby, označování, distribuce včetně přepravy a prodeje potravin Nejdůležitější legislativa ČR

9 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Nařízení EP a R (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin ―Nařízení EP a R (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, v platném znění – vztahuje se na všechny stupně výroby, zpracování a distribuce potravin a na vývoz potravin ―Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu Nejdůležitější přímo použitelné předpisy v oblasti potravinového práva

10 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Nařízení EP a R (ES) č. 854/2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě ―Nařízení EP a R (ES) č. 882/2004, o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat Evropská legislativa stanovující požadavky na státní dozor

11 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny ―Nařízení Komise (ES) č. 2074/2005, kterým se stanoví prováděcí opatření pro některé výrobky podle nařízení EP a Rady (ES) 853/2004, 854/2004, 882/2004, a kterým se stanoví odchylka od 852/2004 a kterým se mění 853/2004 a 854/2004 ―Nařízení Komise (EU) 931/2011 o požadavcích na sledovatelnost stanovených nařízením EP a Rady (ES) č. 178/2002 pro potraviny živočišného původu Nejdůležitější evropská prováděcí legislativa k hygienickému balíčku

12 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům ―Nařízení Komise (EU) č. 1337/2013, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, pokud jde o uvádění země původu nebo místa provenience u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa ―Nařízení EP a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách ―Nařízení EP a Rady č. 1069/2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě, a o zrušení nařízení (ES) č. 1774/2002 (nařízení o vedlejších produktech živočišného původu) Další evropská legislativa

13 Mimořádná kontrolní akce na falšování ryb 2015 (červen - říjen 2015)

14 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―80 vzorků mražených ryb bylo vyšetřeno na čistou hmotnost a obsah masa: MKA falšování ryb ParametrPočet vzorkůNevyhovující Čistá hmotnost5212 Obsah rybího masa5210

15 Mimořádné kontroly původu masa (duben – srpen 2015)

16 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 Mimořádné kontroly původu masa 93% závad zjištěno při prodeji konečnému spotřebiteli tj. u nebaleného masa

17 Mimořádná kontrolní akce „Dětská šunka“

18 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―SVS provedla mimořádné kontroly masných výrobků označených výrazy „dětský“, „baby“, „pro děti“ a výrazů s podobným významem ―účelem bylo ověření, zda daný masný výrobek nevyvolává dojem, že má zvláštní charakteristiky ―bylo odebráno 38 vzorků, z toho 19 vzorků masných výrobků s obdobou označení „dětský“ (14x šunka, 5x jiný výrobek) MKA Dětská šunka

19 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―do tří výrobků s názvem šunka označených přívlastkem „dětský“ nebyly přidány žádné glutamáty, v ostatních výrobcích tohoto typu je obsah glutamátu nižší jen o 25% než u běžných šunek ―polyfosfáty nebyly přidány pouze do jediného výrobku dětské šunky, do kterých byly přidány polyfosfáty, obsahují v průměru o 3 % více polyfosfátů než běžné šunky ―ve 3 případech bylo u dětských šunek zjištěno nepovolené použití škrobu ―jeden vzorek nevyhověl pro nízký obsah čistých svalových bílkovin ―přítomnost látek vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost nebyla zjištěna Nicméně rozdíly mezi jednotlivými výrobci jsou značné. MKA Dětská šunka - vyhodnocení

20 Srovnání kontrol označování potravin 2014 / 2015

21 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―v roce 2015 bylo provedeno o 50% více kontrol zaměřených na označování potravin než ve stejném období roku 2014 ―četnost kontrol se závadou se i přes velké změny v legislativě nezměnila Srovnání kontrol označování potravin 2014 / 2015 RokPočet kontrolPočet kontrol se závadou Počet závad 20144 427107142 20156 517151206

22 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 Nejčastěji zjišťované závady Srovnání kontrol označování 2014/2015

23 Kontroly SVS u držitelů ocenění Regionální potravina

24 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 Předmět kontroly ―předmětem kontroly SVS je v rozsahu kompetencí svěřených zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, v platném znění, ověření plnění podmínek stanovených v Metodice pro udělování značky Regionální potravina u držitele značky, který je oprávněn užívat logo

25 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―výrobek musí splňovat požadavky platných právních předpisů národního a evropského potravinového práva včetně ostatních relevantních předpisů ―držitel značky je povinen dodržovat pravidla správné výrobní a hygienické praxe ―výrobce je povinen poskytovat zástupcům SVS v rámci kontroly součinnost Kontrola požadavků potravinového práva

26 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―po zpřístupnění technické dokumentace oceněných výrobků, kde je uveden např. druh oceněného výrobku, původ surovin, fyzikální, chemické a senzorické vlastnosti, se kontroluje splnění všech kvalitativních kritérií a dalších požadavků, které byly předpokladem a podmínkou pro udělení značky „Regionální potravina“ Kontrola souladu s technickou dokumentací

27 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―držitel značky „Regionální potravina“ je povinen označit oceněný výrobek logem „Regionální potravina“ nejpozději do 6 měsíců od jeho udělení ―u loga se kontroluje velikost a barevnost loga, písmo, deformace loga dle „Logo manuálu Regionální potravina“ ―držitel značky „Regionální potravina“ oprávněn užívat logo od data uvedeného na certifikátu do identického data (den a měsíc) následujícího čtvrtého roku, poté musí být odstraněno z obalu a příslušné dokumentace nejpozději do 6 měsíců od data ukončení platnosti certifikátu Kontrola užívání loga

28 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―první kontrola zaměřená na dodržování podmínek „Metodiky pro udělování značky Regionální potravina“ se provádí v rozmezí 6. až 9. měsíce práva provozovatele potravinářského podniku užívat logo Regionální potravina ―po dobu držení práva užívat logo Regionální potravina se následně provádí kontrola zaměřená na dodržování podmínek „Metodiky pro udělování značky Regionální potravina“ vždy alespoň 1x za dva roky ―poslední kontrola probíhá 6 měsíců po skončení práva užívat logo, ke kontrole odstranění loga z obalu Termíny úředních kontrol

29 Zjištění z kontrol SVS u držitelů ocenění Regionální potravina

30 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―držitel značky „Regionální potravina“ je povinen označit oceněný výrobek logem „Regionální potravina“ nejpozději do 6 měsíců od jeho udělení ―ocenění výrobci logo na svých výrobcích často neuvádějí ―někteří mají ocenění vyvěšeno pouze v prodejně, někteří provozovatelé prezentují úspěchy svých výrobků na webových stránkách, popř. informačních materiálech ― logo „Regionální potravina“ musí být následně odstraněno z obalu a příslušné dokumentace nejpozději do 6 měsíců od data ukončení platnosti certifikátu, což je dodržováno Označení výrobku logem Regionální potravina

31 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―pochybení v označování výrobku patří mezi nejčastější zjištěné nedostatky, nedostatky se objevují především u menších výrobců ―po konzultacích s dozorovým inspektorem dochází k nápravě ―někteří inspektoři SVS aktivně nabízí výrobcům pomoc před přihlášením do soutěže mj. i s posouzením označení výrobku Označování výrobků

32 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―neuvedení všech povinných údajů ―nezařazení výrobku do správné skupiny výrobků ―velikost písma na etiketě výrobků menší než 1,2 mm (0,9 mm) ―neuvedení nebo nezvýraznění alergenní složky ―nesprávné značení masných výrobků z hlediska obsahu lepku ―nepovolené použití aditiv Nejčastější nedostatky v označování výrobků na obalech/etiketách

33 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―nesoulad s legislativou nebo s deklarací na obalu ―neuvedení množství složky: –uvedené v názvu potraviny –zdůrazněné –důležité pro charakterizaci potraviny Nejčastější nedostatky v označování výrobků na obalech/etiketách

34 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―nedodržení deklarovaného obsahu sušiny a tuku v mléce a mléčných výrobcích častěji u sezónních výrobců – výrobky z ovčího a kozího mléka, u minimlékáren, kde mléko ani výrobky nejsou standardizované ―nedodržení obsahu tuku a vody v másle ―nedodržení obsahu tuku a čisté svalové bílkoviny v MV ―použití škrobu ve výběrové šunce ―použití jiné složky než deklarované na obale : –malinový jogurt – maliny x malinová esence –čokoládové mléko – čokoláda x kakao Nejčastější nedostatky ve složení výrobků

35 Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy MVDr. Milan Sehnal, Regionální potravina 2016, leden - březen 2016 ―výrobce není registrován, příp. není registrovaná určitá činnost ―nedostatky ve sledovatelnosti ―nedostatky v systémech založených na HACCP, v provozním a sanitačním řádu ―neprovádění vlastní kontroly výrobních podmínek (např. mikrobiologických stěrů) ―nevyhovující výsledky mikrobiologických stěrů ploch a zařízení ―nevyhovující výsledky mikrobiologických vyšetření (Enterobacteriaceae, E. coli, listerie, plísně) Ostatní nedostatky

36 Děkuji za pozornost m.sehnal@svscr.cz


Stáhnout ppt "Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární."

Podobné prezentace


Reklamy Google