Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 3 Ústřední státní správa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Veřejná správa – úvod.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Organizace Státní správy
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Členění a organizace veřejné správy
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Základy správního práva
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Kontrola veřejné správy I.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Územní samospráva Kraje
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Veřejná správa.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Finanční a rozpočtové právo
Státní správa Petr Machala.
Státní správa.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Úvod do studia veřejné správy prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSc.
FINANČNÍ SPRÁVA Petr Mrkývka © 2012.
Organizace veřejné správy
Organizace veřejné správy
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Principy dobré správní praxe v činnosti.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Institut ochránce práv dětí
Obecná část daňového práva procesního I
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Organizace veřejné správy
Doc. PhDr. Jan Šelešovský, CSc. KVE
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Organizace veřejné správy blok č. 1
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Veřejný ochránce práv.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 3 Ústřední státní správa JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011

Pojem „ústřední správa“ Odvozen od rozsahu působnosti Opozitum pojmu „územní“ V literatuře se objevuje též označení „neústřední orgány s celostátní působností“, to ale představuje pojmový nonsens Ústřední orgány tvoří hierarchicky vícestupňový systém V rámci ústřední správy se uplatňují různé podoby věcné dekoncentrace Efektivní výkon dozorčích funkcí vyžaduje v některých případech faktickou i právní nezávislost – „nezávislé (ústřední) správní úřady“

Ministerstva Základní ústřední orgány, fungující u nás kontinuálně od roku 1848 Okruh věcné působnosti svěřený ministerstvu je označován termínem „rezort“ Plní v okruhu své věcné působnosti úkoly stanovené v zákonech a jiných obecně závazných právních předpisech a úkoly vyplývající z členství České republiky v Evropské unii a v ostatních integračních seskupeních a mezinárodních organizacích, pokud jsou pro Českou republiku závazné Jsou povinna seřídit usneseními vlády (interní akty – závaznost vyplývající ze subordinace) Mají zákonnou povinnost navzájem si vyměňovat potřebné informace a podklady

Ministerstva (2) Zkoumají společenskou problematiku v okruhu své působnosti Činí opatření k řešení aktuálních otázek Zpracovávají koncepce rozvoje svěřených odvětví a řešení stěžejních otázek Předkládají za svěřená odvětví podklady potřebné pro sestavení návrhů státních rozpočtů republiky a pro přípravu jiných opatření širšího dosahu Připravují návrhy zákonů a jiných právních předpisů týkajících se věcí, které patří do jejich působnosti, jakož i návrhy, jejichž přípravu jim vláda uložila Dbají o zachovávání zákonnosti v okruhu své působnosti a činí podle zákonů potřebná opatření k nápravě Zaujímají stanovisko k návrhům, které předkládají vládě České republiky jiná ministerstva, pokud se týkají okruhu jejich působnosti Zabezpečují ve své působnosti úkoly související se sjednáváním mezinárodních smluv, s rozvojem mezistátních styků a mezinárodní spolupráce

Přehled ministerstev Ministerstvo vnitra Ministerstvo zahraničních věcí Ministerstvo financí Ministerstvo obrany Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo zemědělství Ministerstvo průmyslu a obchodu Ministerstvo dopravy Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo kultury Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo pro místní rozvoj

Jiné ústřední úřady podléhající vládě Seznam opět obsažen v kompetenčním zákoně Jde o orgány, které se od ministerstev liší v několika ohledech: volnější vazba k vládě (chybí prolínání zprostředkované členstvím ministrů ve vládě) užší věcná působnost (jde o úřady výrazně specializované) menší závislost na politických změnách

Přehled ÚSÚ dle zákona č. 2/1969 Sb. Český statistický úřad Český úřad zeměměřický a katastrální Český báňský úřad Úřad průmyslového vlastnictví Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Správa státních hmotných rezerv Státní úřad pro jadernou bezpečnost Národní bezpečnostní úřad Energetický regulační úřad Úřad vlády České republiky Český telekomunikační úřad Předsedy úřadů jmenuje a odvolává vláda Výjimkou ČSÚ a ÚOHS – zde jmenuje a odvolává prezident, ovšem na návrh vlády ČTÚ – princip kolegiálního rozhodování (Rada ČTÚ, jedná v zákonem vymezených záležitostech, z jejího středu volen předseda, zastupující úřad navenek) V některých případech časové omezení funkce (předseda ÚOHS – 6 let, předseda ERÚ – 5 let, člen rady ČTÚ – 5 let, její předseda – maximálně 3 roky), jinde nikoliv

ÚSÚ podřízené ministerstvům Některé uvedené v kompetenčním zákoně: Česká školní inspekce (podřízena MŠMT) Česká energetická inspekce (podřízena MPO) Česká obchodní inspekce (podřízena MPO) Státní zemědělská a potravinářská inspekce (podřízena MZem) Česká plemenářská inspekce (podřízena MZem) Česká inspekce životního prostředí (podřízena MŽP) Puncovní úřad (podřízen MPO) Licenční úřad (podřízen MPO) Ústřední kontrolní a zkušební úřad zemědělský (podřízen MZem) Český hydrometeorologický ústav (podřízen MŽP) Státní veterinární správa ČR (podřízena MZem)

ÚSÚ podřízené ministerstvům Řada dalších založena samostatnými zákony, např.: Generální finanční ředitelství (podřízeno MF) Český úřad bezpečnosti práce (podřízen MPSV) Státní úřad inspekce práce (podřízen MPSV) Úřad pro mezinárodně-právní ochranu dětí (podřízen MPSV) Státní plavební správa (podřízena MD) Úřad pro civilní letectví (podřízen MD) Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (podřízen MPO) Český hydrometeorologický ústav (podřízen MŽP) Státní úřad pro kontrolu léčiv (podřízen MZdr)

Další ÚSÚ V některých případech nejde o samostatné úřady, ale o organizační součásti ministerstev Český inspektorát lázní a zřídel (MZdr) Inspektorát omamných a psychotropních látek (MZdr) Orgány s celostátní působností mohou být zařazeny i na nižší hierarchické příčky Český metrologický institut je podřízen Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví

Nezávislé ústřední úřady Míra nezávislosti kolísavá, absolutní nezávislost pojmově vyloučena Nezávislost může mít rozměr institucionální (nepodřízenost), personální (neodvolatelnost), ekonomický a politický Velkou míru nezávislosti vykazují Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Úřad pro ochranu osobních údajů, Akreditační komise MŠMT a finanční arbitr Dílčí znaky nezávislosti lze shledat i u dalších úřadů Specifické postavení NKÚ