Protokoly a adresy na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
INTERNET - TERMINOLOGIE
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Autor: Iva Bekárková Dodatky a úpravy: Ludmila Váňová.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-17.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
INTERNET Roman Petrla.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Internet struktura, fungování a přehled využití
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Internet.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
INTERNET.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
Počítačové sítě – adresa IP a DNS
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní pojmy při používání Internetu
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Protokoly a adresy na internetu K jednotlivým službám na Internetu se používají různé protokoly (většinou z tzv. rodiny protokolů TCP/IP – Transmision Control Protocol/Internet Protocol) a adresy. Protokoly používají ke komunikaci tzv. systémové porty, jakési „brány“ do počítače. Je jich teoreticky 65535. Každá služba používá jiný port. Například - (web - 80, odchozí pošta - 25 atd.)

Nejpoužívanější aplikační protokoly HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) – přenos stránek systému World Wide Web mezi serverem a klientským počítačem. Tento protokol umí pracovat s tzv. hypertextovými daty, což jsou data, která obsahují: text obrázky video zvuk apod. Hypertext je tvořen tzv. odkazem.

Nejpoužívanější aplikační protokoly SMTP (Simple Mail Tranfer Protocol) – protokol pro přenos elektronické pošty mezi poštovními servery. Předpokládá se, že přijímací server i odesílací server bude dostupný. Při nedostupnosti přijímacího serveru opakuje odesílací server pokus o spojení a doručení zprávy. POP3 (Post Office Protocol) - protokol k přijímání elektronické pošty poštovním klientem. Poštovní klient přijímá poštu z přijímacího poštovního serveru. Pokud poštovní klient není dostupný, zůstávají zprávy na přijímacím serveru. Příklad e-mailových klientů – MS Outlook, The Bat!, kMail

Nejpoužívanější aplikační protokoly FTP (File Transfer Protocol) – protokol pro přenos souborů. Při stahování souborů se hovoří o tzv. downloadu Při odesílání souborů se hovoří o tzv. uploadu Jednotlivý uživatelé mohou mát v rámci FTP serverů nastavena různá přístupová práva. Telnet (Telecommunication network) – protokol pro přístup ke vzdáleným počítačům. Nezáleží na použitém operačním systému.

DNS – adresa počítače Každý počítač v síti musí mít jednoznačnou adresu. K identifikaci počítačů na síti Internet se používá tak zvaná IP-adresa, která je tvořena číslem. Tyto číselné IP-adresy jsou pro uživatele těžko zapamatovatelné proto se používá místo IP-adresy tzv. doménové jméno. Doménové jméno lze používat ve všech příkazech, kde je možné použít IP-adresu. Výjimku tvoří IP-adresa, která identifikuje samotný name server (jmenný server).

DNS – adresa počítače Vazba mezi jménem počítače a IP-adresou je definována v DNS (Domain Name System) databázi, která je celosvětově distribuovaná. To znamená, že například doménové jméno soscb.cz bude známé jak V České republice tak třeba i v Mexiku.   Před navázáním spojení musí počítač přeložit jméno na IP-adresu: Obr. 1

Ping Pokud potřebujete zjistit z doménového jména IP-adresu, můžete použít příkaz ping napsáním do příkazového řádku s následným uvedením domény. Například pokud chcete zjistit jakou IP-adresu má stránka www.seznam.cz napište do příkazového řádku: ping www.seznam.cz

Ping Tento příkaz zobrazí odezvu výše uvedené stránky a z výpisu vyčteme, že IP-adresa je 77.75.76.3 a dále čas odezvy v milisekundách a ztrátovost paketů (stabilitu linky). Obr. 2

Tracert Pokud by jste chtěli zjistit z IP čísla doménové jméno nebo zjistit přes jaké servery putují vaše data, můžete použít příkaz tracert napsáním do příkazového řádku: tracert www.seznam.cz. Tento příkaz zobrazí trasu přes jaké servery se signál dostane od vás až na požadovanou adresu. Obr. 3

Příklad DNS adresy soscb.cz cz - doména 1. úrovně – označuje stát (Česká republika) soscb - doména 2. úrovně – označuje firmu (Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem SJZ)

URL – adresa zdroje URL (Uniform Resource Locator) adresa označuje v počítači přesné místo, kde se nachází požadovaný zdroj. Tento typ adres zejména využívá služba WWW. Adresa obsahuje protokol, DNS adresu počítače a popřípadě cestu v adresářové struktuře. http://www.soscb.cz/obor/obory.doc   http - název protokolu www - název služby soscb.cz - DNS adresa počítače obor - adresářová cesta obory.doc - název požadovaného souboru

Nejpoužívanější porty rodiny protokolu TCP/IP HTTP – 80 POP3 – 110 IMAP4 – 143 SMTP – 25 FTP – 21 HTTPS – 443 TELNET - 23 Čísla portů daných služeb musí být na daném počítači povoleny, aby tyto služby fungovaly.

Otázky k opakování Vyjmenujte nejpoužívanější aplikační protokoly. Co je to DNS adresa počítače? K jakým účelů se používá příkaz "ping"? Jakým způsobem lze zjistit z doménového jména IP adresu? Co označuje URL adresa? Jaký port používá protokol HTTP?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Internet“ [online]. 26. listopadu 2012 17:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/33_Internet.pdf Použité obrázky: Vlastní