ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě Ing. Markéta Arce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Města ČR – orientace na mapě
Jak dodržují veřejné instituce zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím? Úkol pro předmět Svobodný přístup k informacím FFMU v Brně, Ústav.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Obecná část rozpočtového práva III
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Petra Kuncová OTEVŘENÁ STATISTICKÁ DATA.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Praha - eStrategie a průzkumy Realizace Informační strategie HMP a průzkum stavu městské informatiky ISSS/LORIS/V4DIS Jaroslav Šolc.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
2006 Bleskové zpravodajství pomocí RSS/RDF/Atom – roční bilance Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Novinky na webovém serveru Ministerstva vnitra
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Internetová a neinternetová populace versus veřejná správa Konference.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Základní registry ve veřejné správě
Seminární práce z předmětu SIPOL
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrová šetření Výběrové šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Václav Novák Mikroregiony kraje Vysočina Václav Novák.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Informační zdroje české veřejné správy
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě Ing. Markéta Arce Odbor statistik rozvoje společnosti Oddělení vědy, výzkumu a informační společnosti

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 AGENDA  Využívání ICT ve veřejné správě (od 2003) Sleduje přístup a vybavenost orgánů veřejné správy ICT a způsob využívání těchto technologií ve vztahu k občanům a firmám Jako doplňující zdroje slouží:  Průzkum webových stránek veřejné správy (od 2004) Sleduje zpřístupnění informací a on-line služeb na webových stránkách veřejné správy a pomáhá tak zachytit vývoj sbližování veřejné správy s veřejností  Využívání ICT v domácnostech a mezi jednotlivci (od 2003) Sleduje využívání internetu jednotlivci ve vztahu k veřejné správě  Využívání ICT ekonomickými subjekty (od 2002) Sleduje využívání internetu firmami ve vztahu k veřejné správě

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VYUŽÍVÁNÍ ICT VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ METODOLOGIE Šetření je přílohou ročního statistického výkazu organizačních složek státu, územních samosprávných celků, příspěvkových organizací a podobných vladních institucí (frekvence sběru dat: 2002 (pilot), 2003, 2004, 2005, 2006)  Referenční období: stav k (sběr 1. čtvrtletí 2006)  Výběrový soubor: organizací veřejné správy  Použité třídění: podle právní formy organizace: 1.Organizační složka státu (ministerstva, ústřední orgány státní správy, úřady práce, soudy, krajské veterinární správy atd. (367) 2.Kraj (13) 3.Obec nebo městská část hl. m. Prahy (6 300) Obec s počtem obyvatel 500 a více (2 658) Obec s počtem obyvatel méně než 500 (3 642)  Technika šetření: výkaz zasílaný poštou, možno také vyplnit a odeslat elektronicky  Dotazník: zaměřuje se na infrastrukturu, lidské zdroje, on-line služby  Návratnost: 94,5% (2005)  Publikace: za roky 2003, 2004, 2005

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VÝSLEDKY

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Infrastruktura ( ) 100% organizačních složek státu, krajů a obcí s počtem 500 a více obyvatel bylo k vybavených alespoň jedním osobním počítačem a osobním počítačem s připojením na internet  Pouze 36 obcí (z organizací) s počtem méně než 500 obyvatel uvedlo, že nemá k dispozici ani jeden osobní počítač a 65 uvedlo, že nemá osobní počítač připojený k internetu Výrazný nárůst od r Podíl z celkového počtu organizací

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vysokorychlostní připojení ( sledovaného roku) Podíl z celkového počtu organizací

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vysokorychlostní připojení ( ) REGIONÁLNÍ SROVNÁNÍ Obce s počtem 500 a více obyvatel, podle krajů Obce s počtem méně než 500 obyvatel, podle krajů Podíl z celkového počtu organizací Výrazný rozdíl Podle okresů: 100% Ostrava, Brno, Plzeň, Praha (8 částí) 36,6% Louny, 37,5% Písek, Podle okresů: 54,5% Jablonec nad Nisou, 47,2% Ústí nad Orlicí 7,5% Strakonice, 11,9% Domažlice

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Webové stránky podle krajů ( ) REGIONÁLNÍ SROVNÁNÍ Obce s počtem 500 a více obyvatel, podle krajů Obce s počtem méně než 500 obyvatel, podle krajů Podíl z celkového počtu organizací Výrazný rozdíl Podle okresů: 100% Ostrava, Karviná, Jeseník, Brno, Plzeň, Kladno Jablonec nad Nisou, Domažlice, Praha (14 částí) 70% Praha 15, 74,2% Mělník Podle okresů: 100% Jeseník, 95% Chomutov 28,4% Jihlava, 36,3% Strakonice

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Informace a on-line služby na webových stránkách ( ) Podíl z celkového počtu organizací s webovou stránkou

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 PRŮZKUM WEBOVÝCH STRÁNEK METODOLOGIE Webový průzkum je prováděn nepravidelně jako doplňující šetření k pravidelnému šetření o využívání ICT veřejnou správou.  Cíl šetření: jaké informace a služby nabízejí úřady veřejné správy na svých webových stránkách  Období šetření: 8-9/2006  Technika šetření: sběr údajů přímo z webových stránek, průzkumník se ocitá v pozici občana hledajícího specifické informace a on-line služby nabízené webovými stránkami úřadů  Šetřený vzorek: celkový počet úřadů (245) 1. Úřady ústřední státní správy (26) 2. Krajské úřady a hl.m. Praha (14) 3. Obce s rozšířenou působností (205) Databáze šetřených institucí veřejné správy vč. odkazů na weby, byla získána v srpnu 2006 z Portálu veřejné správy

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 PRŮZKUM WEBOVÝCH STRÁNEK METODOLOGIE - pokračování  Hlavní ukazatelé:  Informace na webových stránkách úřadů:  Informace o odborech a jejich personální obsazení  Povinné informace dle standardu ISVS  Informace o tom, jak má občan žádat o informace, zvládat životní situace  Zveřejnění důležitých dokumentů úřadu  Informace o volných pracovních Služby na webových stránkách Fulltextové Přístupnost stránek pro težce zrakově postižené úživatele (Blind Cizojazyčné verze Elektronická Odkazy, on-line kontakt, FAQ, diskuze U obcí s rozšířenou působností byly dále sledovány ukazatele: návštěvnost, webová kamera, historie obce, strategický plán rozvoje, kultura v obci, info na mobil/ , registrace na stránkách, ankety, vybrané základní on-line služby

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Informace na webových stránkách % 74% 15% 13% Budoucnost: videopřenosy a zvukové záznamy ze zasedání úřadů Nárůst o 57%Nárůst o 26%

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 On-line služby na webových stránkách 2006 Obce s rozšířenou působností dále anketa diskuze webová kamera zasílání informací na /mobil otázky a odpovědi (FAQ) 19% Přístupnost stránek pro těžce zrakově postižené uživatele nabízelo 9 úřadů z 245 tj. 3,7% Budoucnost: ICQ, Skype, on-line objednávání na úřady

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Podniky, které použily internet ve vztahu k veřejné správě, podle velikosti a účelu použití, leden 2006 Pokles z 12,5% ( 2004) na 7,5% (leden 2006) Podíl na celkovém počtu podniků v dané velikostní skupině

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Procento podniků (10+) používajících internet k on-line vyplňování formulářů veřejné správy 2006 MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ Průměr EU25 44% Zdroj: Community enterprise survey on ICT usage, Eurostat 2006

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Děkuji za pozornost Výsledky za rok 2005: Výsledky za rok 2004: Výsledky za rok 2003: Ing. Markéta Arce tel