Základní principy a koncept využití synergií nástrojů Horizont 2020 a operačních programů Praha 4. listopadu 2014 11. české dny pro evropský výzkum Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Petr Černikovský Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Zahajovací konference k přípravě.
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Krajské akční plány Základní východiska
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program Výzkum a vývoj pro inovace.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Jana Stará
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Pracovní setkání 28. června 2007
ROP JV – informace o novém programovém období
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Základní principy a koncept využití synergií nástrojů Horizont 2020 a operačních programů Praha 4. listopadu české dny pro evropský výzkum Mgr. Inka VAVERKOVÁ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Principy synergií a komplementarit v ESIF - Základním konceptem synergií a komplementarit v ESIF je eliminace rizika překryvů mezi jednotlivými programy -Vazby: -Synergická – věcná vazba mezi dvěma a více projekty předloženými do dvou či více programů stejným, nebo dvěma žadateli, jejichž současné, resp. Bezprostředně návazné působení má potenciál přinést vyšší efekt ve srovnání se součtem efektů každého z projektů realizovaného odděleně -Komplementární – vazba mezi programy, v rámci kterých jsou zamýšlené obdobné, související či navazující intervence, které se vzájemně kombinují a doplňují. Cílem je využít potenciálu vzniklého možností doplňkově (kombinací podpor) naplnit tematické cíle, příp. Strategii Komplementarita nevyžaduje podmíněnost realizace komplementární intervence, může být realizována samostatně.

Varianty synergických/komplementárních vazeb -Synergie/komplementarity v rámci jednoho OP -Synergie/komplementarity mezi ESIF programy -Synergie/komplementarity mezi OP a ostatními národními programy -Synergie/komplementarity mezi OP a ostatními EU programy -Synergické a komplementární vazby se zadají do MS2014+ na počátku programového období, budou se dále sledovat a vykazovat za OP pro MMR a dále EK -U každé identifikované synergické vazby – nutné vyhlásit alespoň 1 synergickou výzvu za programové období -Načasování synergické výzvy – lze dle dohody mezi OP, přizpůsobení OP harmonogramu EU programů

Synergy guide -Základní principy synergií mezi ESIF a EU programy ssou popsány v tzv. Synergy guidu – 06/2014 ( synergies-full-text.pdf) synergies-full-text.pdf -Základní principy a koncepty synergií a kumulace -Příloha 1 – vysvětlení jednotlivých programů (ESIF a EU) -Příloha 2 – scénáře, rady a příklady pro nastavení implementace jednotlivých nástrojů (obecné) -Zaměření na H2020, dále COSME, ERASMUS+, Creative Europe, CEF -Očekáváno vydání Guidu pro koncové příjemce

Cíle synergií - Zlepšit kvalitu národních a regionálních inovačních politik -Podpořit dopad investic, včetně jejich „trvanlivosti“ -Umocnit projekty/iniciativy spojením sil různých fondů k vytvoření kritické masy -Posílit spolupráci a komplementaritu napříč Evropou -Posílit spolupráci mezi inovačními aktéry a politikami relevantními pro inovace

Základní principy a koncepty pro synergie mezi ESIF a EU programy -Při kombinování financování ESIF a EU programů (např. Horizon 2020): -Není možné nahradit národní/regionální či soukromé kofinancování evropských projektů ESIF financováním (a naopak) -Není možné dvojí hrazení stejné výdajové položky (tzv. double financing) -Synergií s EU programy lze dosáhnout kombinací financování ESIF a H2020: -Ve stejném projektu (pouze v H2020) -V po sobě jdoucích projektech -V paralelních projektech + ESIF programy je možné také využít na financování tzv. short-listed projektů, tedy návrhů projektů, které jsou kvalitně hodnoceny, ale pro které nezbyly peníze v rámci výzvy - Nutnost souladu projektu týkajícího se VaV s RIS 3 v případě využití financování z ESIF

Jak dosáhnout synergií

R & I Actions

Spreading excellence and widening participation -ERA Chair -Nefinancování z H výzkumné náklady a velké infrastruktury -Teaming -Nefinancování z H2020 – infrastruktura -Závazek národní/regionální autority na poskytnutí doplňkových finančních zdrojů (např. skrz ESIF) -Twinning -Nefinancování z H2020 – infrastruktura, vybavení, nový stálý výzkumný personál -S ohledem na odlišnost Twinningu – kombinované financování nemusí být vhodné

Možnosti implementace synergií s H2020 I -Kritická místa implementace synergií z pohledu OP VVV: -Nutnost úpravy projektu předloženého do H2020 tak, aby byl v souladu se zaměřením OP -Nutnost souladu projektu v oblasti VaV s RIS 3 -Možnost financování zahraničních konsorcií x zaměření projektů jen na české žadatele -Časování výzev – nutná synchronizace s pracovními programy H2020 (2-leté) -Veřejné podpora (H2020 je z veřejné podpory vyjmut, ESIF nikoliv)

Možnosti implementace synergií s H2020 II -Kritická místa implementace synergií pro tzv. short-listed projekty z pohledu OP VVV: -Získání návrhu projektu pro H2020 -Získání evaluace projektu v H2020 (k dispozici jen summary report, který obdrží žadatel; pro členy programových výborů je hodnocení důvěrné) x/+ vlastní hodnocení v rámci OP -Otázka míry úpravy projektu pro OP

DĚKUJI ZA POZORNOST