Prase domácí - Sus scrofa domesticus Předmět: Základy rostlinné a živočišné produkce Vypracoval: Jan Židlický Datum: 5.1.2009
Prase domácí - klasifikace Taxonomické zařazení - Sus scrofa var. (Prase domácí) Říše - Animalia (živočichové) Kmen - Chordata (strunatci) Třída - Mammalia (savci) Řád - Artiodactyla (sudokopytníci) Čeleď - Suidae (prasatovití) Rod - Sus (prase)
Prase domácí Domestikovaný savec, vyšlechtěný z prasete divokého (Sus scrofa). Domestikace proběhla přibližně před 9 tisíci lety. Jedná se o nejvýznamnější druh dobytka ve střední Evropě. Prase rychle přibývá na váze a je velmi plodné, v průměru mívá 8 až 14 mláďat. Většinou nezemře přirozenou smrtí, protože je poraženo pokud dosáhne určité porážkové hmotnosti. Pokud zvíře dosáhne tělesné dospělosti, již dále neroste. Prase domácí
Prase domácí – chov Prasata jsou chována v zemědělských zařízeních zvaných vepřín. Menší zařízení na statku se nazývá chlívek. V případě vepřína se prasata nejčastěji chovají v kotcích po více kusech nejčastěji stejné kategorie. Někdy může být u vepřínu i výběh. V některých zemích se chovají prasata pod otevřeným nebem - tedy extenzivně. Teploty v prostorách 10 – 24 oC Chov prasat v klecích V České republice se k 31. prosinci 2005 chovalo celkem 2 876 834.
Prase domácí Vykastrovaní samci prasete se nazývají řezanci. Nevykastrovaní se nazývají kanci. Kanci obvykle nejsou vhodní pro potravinářskou výrobu, neboť páchnou. Kostra prasete Lebka prasete
Prase domácí - stavba Má zavalité tělo porostlé tuhými štětinami. Kůže je narůžovělá, bělavá. Některá prasata mohou být černá nebo strakatá. Hlava se zužuje v lysý rypák. Nohy mají po čtyřech prstech s rohovitými kopýtky. Prase našlapuje jen na dva prostřední prsty. Vnější prsty jsou malé a postaveny výše. Ocas je tenký a mnohdy zatočen do kličky. Prase domácí
Prase domácí - užitkovost Z prasete domácího lze zužitkovat prakticky vše. Kůže prasat se zpracovává na tzv. vepřovici, ze které se dělají brašnářské výrobky (např. kabely, tašky, řemeny). Ze štětin se vyrábějí štětce, kartáče apod. (Dříve se z nich vyráběly dratve - trvanlivé nitě pro obuvníky.) Tuk (sádlo) a maso se konzumuje v různé úpravě jako potravina. Vnitřnosti rovněž zpracováváme na potraviny. Z částí vnitřností se připravují jitrnice a tlačenky. Z kostí a zbytků kůže se vyrábí klih. Prase domácí
Seznam zdrojů Webové stránky: http://cs.wikipedia.org/ http://web.lfp.cuni.cz/ http://www.volny.cz/savci/ http://www.biopix.dk/ http://www.3bscientific.es/