Akreditační systém v ČR a v EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Správní právo Pojem správního práva.
TWL Czech Rep New Dutch Law on Metrology 1 Nový holandský zákon o metrologii.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Akreditace klinických laboratoří – příspěvek ke zkvalitnění zdravotní péče Ing. Martina Bednářová IKEM, Praha - červen 2009.
Akreditace klinických laboratoří Ing.Květa Pelinková VFN ÚKBLD.
Legislativa ČR a EU ve vztahu k SJ Procesy mezinárodní standardizace Codex Alimentarius Certifikace systémů jakosti ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr.
Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby
„Accredo – dáti důvěru“ 1 Akreditace relevantní požadavky auditorů P e t r Z d í l n a.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Úvod do systémů řízení. Co to je Systém managementu jakosti Stanovení souboru zásad a pravidel pro koordinování všech vzájemně souvisejících činností.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Systém managementu jakosti
Akreditační systém v ČR
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Územní samospráva Kraje
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Electrotechnical Testing Institute, Pod Lisem 129, Prague 71, Czech Republic tel.: , fax: ,
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Systém managementu jakosti
Prokazování shody, certifikace
MIIMÁLNÍ KRITÉRIA PRO INSPEKCE V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr
Transkript prezentace:

Akreditační systém v ČR a v EU Ing. Eva Černá

Akreditace Kompetence Oficiální uznání, že akreditovaný subjekt je kompetentní k vykonávání specifikovaných činností Kompetence Nezávislost Odborná způsobilost Nestrannost Systém jakosti Posouzení třetí nezávislou stranou - nelze poskytovat konzultace, ani žádné poradenství Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Obecně prospěšná společnost Založen k 1.1.1993 Obecně prospěšná společnost Založen státem jako národní akreditační orgán s obecnou působností ve všech oblastech akreditace Spolupráce s odbornými společnostmi a dalšími stranami využívajícími výsledky akreditace Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

AKREDITACE Posouzení odborné způsobilosti orgánu, který posuzuje shodu s požadavky předpisů Laboratoře Certifikační orgány Inspekční orgány Ověřovatelé Organizátoři programů způsobilosti zkušební kalibrační klinické výrobky systémy managementu osoby EMAS GHG Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Příklady akreditovaných služeb (orgánů posuzujících shodu) Zkoušení - pitné vody, materiálů, zařízení… Klinické vyšetření v laboratoři - vyšetření DNA… Kalibrace/ověřování vah, teploměrů… Certifikace výrobků - auta, potraviny, stavebniny… Certifikace systémů řízení -jakosti, životního prostředí, bezpečnosti IT, bezpečnost práce… Certifikace osob - svářeči, NDT … Inspekce - výtahy, elektrická, plynová a tlaková zařízení… Ověřové – EMAS, GHG Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Zapojení ČIA do mezinárodních struktur Plné členství MLA EA o vzájemném uznávání výsledků akreditace ve všech existujících oblastech Plné členství MLA IAF o vzájemném uznávání výsledků akreditace v oblasti certifikace systémů managementu jakosti, EMS a výrobků Plné členství MRA ILAC o vzájemném uznávání výsledků akreditace v oblasti zkoušek a kalibrací Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Důvěra v akreditovaný certifikát IAF ČIA EA CO certifikovaná organizace zákazník

Nový přístup Posílení role akreditace v EU Výsledek jednání a dosavadní spolupráce mezi EA a EC a veřejné diskuse členských zemí Jednotný rámec pro akreditaci na národní i evropské úrovni bez ohledu na oblast použití. Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Legislativní balíček Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o společném rámci pro uvádění výrobků na trh pravidla pro akreditaci, dozor nad trhem, pro kontroly výrobků ze třetích zemí a ustanovení o označení CE. Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Akreditace Definice osvědčení národního akreditačního orgánu o tom, že subjekt posuzování shody splňuje požadavky pro provádění konkrétních činností posuzování shody, které stanoví harmonizované standardy Oblast působnosti udělování akreditace používané na povinném nebo dobrovolném základě v souvislosti s posuzováním shody bez ohledu na právní postavení orgánu, který akreditaci provádí a pokud je to relevantní, také veškeré další požadavky, včetně těch, které jsou stanoveny v relevantních odvětvových systémech; „posouzením shody“ se rozumí postup, který prokáže, zda byly splněny konkrétní požadavky týkající se výrobku, postupu, služby, systému, osoby nebo subjektu; „posouzením shody“ se rozumí postup, který prokáže, zda byly splněny konkrétní požadavky týkající se výrobku, postupu, služby, systému, osoby nebo subjektu; Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Obecné zásady Jediný národní akreditační orgán (NAO) (možnost požádat o pomoc jiné členské země)  informace EC a členským státům Činnost pokládána za výkon veřejné správy Fungování na neziskovém principu Nelze nabízet / poskytovat poradenské služby nebo služby, které poskytují orgány posuzování shody Zajištění zdrojů pro fungování NAO Členství v EA Exercise public authority Zakotvení principů dle ISO 17011 a pravidel a postupů EA Poradenství:NAO nesmí vlastnit podíl či mít jiné finanční zájmy nebo zájmy týkající se vedení v subjektech posuzování shody. NAO budou udržovat vhodné struktury pro zajištění účinného a vyváženého zapojení všech zainteresovaných stran jak v rámci jejich organizací, tak v rámci orgánu uznaného podle článku 14- EA Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Zamezení konkurence mezi NAO Provádění akreditace Posouzení na základě žádosti subjektu Dohled nad posouzenými subjekty Přijetí opatření pokud akreditovaný subjekt neplní své povinnosti Postup pro řešení stížností Zamezení konkurence mezi NAO Působení na území jiného státu jen v souladu s pravidly přeshraniční akreditace Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Přeshraniční akreditace Subjekt žádá o akreditace u NAO v zemi, kde je ustaven Jinde jen v případě, že: NAO není zřízen NAO neposkytuje požadovanou službu NAO není signatářem EA MLA Nutnost komunikace mezi NAO (možnost pozorovatele) Nekonkureční vztah mezi NAO Pokud vnitrostátní akreditační orgán obdrží žádost podle odst. 1 písm. b) nebo c), uvědomí vnitrostátní akreditační orgán členského státu, v němž je zřízen žadatelský subjekt posuzování shody. V takových případech se vnitrostátní akreditační orgán členského státu, v němž je žadatelský subjekt posuzování shody zřízen, může účastnit jako pozorovatel. Vnitrostátní akreditační orgán může požádat jiný vnitrostátní akreditační orgán, aby prováděl část činnosti posuzování. V takovém případě osvědčení o akreditaci vydává žadatelský orgán. Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Požadavky na NAO Nezávislost na subjektech a obchodních tlacích Vedení dokumentace (povinnosti, odpovědnosti, pravomoci, způsobilost personálu) Organizace zaručuje objektivitu a nestrannost Důvěrnost při zacházení s informacemi Postupy pro efektivní řízení a vnitřní kontrolu Dostatečný počet způsobilých pracovníků, monitorování jejich výkonu Rozsah činnosti posuzování shody, přiměřenost Oddělení posouzení a rozhodování o akreditaci zveřejní výroční auditované účetní výkazy připravené v souladu s všeobecně uznávanými účetními zásadami Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Evropská akreditační infrastruktura Uznání orgánu splňujícího podmínky Nařízení, příloha A Uzavření dohody s EC (úloha organizace, ustanovení o financování a dohledu) Vždy pouze jeden orgán Uznání Evropské akreditace Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008

Nařízení Platnost nařízení Vstupuje v platnost 20 dní po publikování v Úředním věstníku EU Účinnost od 1.1.2010 závazné v celém rozsahu, přímo aplikovatelné Akreditační systém v ČR a v EU, Eva Černá, 22.5. 2008