Strukturální fondy a Fond soudržnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Finanční komise Kooperační síť evropských měst střední velikosti 10. listopadu 2005, Brno Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Sekretariát ŘKV (odbor Rámce.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Výhled Nové programovací období SF 2007 – Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
FONDY EU Programové období
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Transkript prezentace:

Strukturální fondy a Fond soudržnosti 2007-2013 SZ Brusel Úsek finanční a hospodářské politiky Stanislav Schneidr 9. října 2006

Obsah prezentace role SZ v oblasti politiky soudržnosti finanční perspektiva politika soudržnosti 2007-2013 (SF a FS) programování v ČR + vyjednávání s EK

Politika soudržnosti v rámci SZ INFORMACE a KONTAKTY – zastupování ČR v EU 2004-2006 monitorování realizace programů SF, zprávy auditorů, komunikace s EK předkládání a schvalování projektů, audity, řešení ad hoc problémů - Fond soudržnosti zastupování ČR v pracovních výborech EK (výklad nařízení, metodiky) spolupráce s členy Výboru regionů, se zástupci krajů a profesními zastoupeními (CEBRE, CzechTrade, CzechTourism apod.) 2007-2013 příprava legislativy na půdě Rady (+ kontakty s českými europoslanci) zastupování ČR v pracovních výborech EK (příprava implementačního nařízení EK) zapojení do programování v ČR (účast ve vyjednávacím týmu) schůzky atašé pro regionální politiku

Dohoda o finanční perspektivě uzavření Meziinstitucionální dohody (IIA), tj. dohody Evropské komise, Evropského parlamentu a Rady EU – 4. dubna 2006 výsledný kompromis = 864 mld. € - navýšení o 4 mld. € na lisabonské cíle, celoživotní vzdělávání, SZBP, tj. na 1,048 % HND EU pro CZ na politiku soudržnosti = 23,6 mld. € (v cenách roku 2004) revize finanční perspektivy (SZP, systém vlastních zdrojů) – v letech 2008-2009

Legislativa politiky soudržnosti obecné: definuje cíle, principy, základní pravidla programování, řízení, financování, monitorování, kontroly pomoci ze SF a FS ERDF: definuje zaměření aktivit podporovaných ERDF (výrobní investice, infrastruktura, další rozvojové iniciativy) podle jednotlivých cílů a specifik (města, venkov, oblasti s přírodními handicapy, odlehlé regiony) a detaily programování a implementace EGTC ESF: definuje poslání, zaměření aktivit podporovaných ESF (měkké investice) FS: definuje poslání, oblasti intervence, podmínky podpory FS Evropské sdružení pro územní spolupráci: pokouší se napomoci cíli EÚS prostřednictvím definice Sdružení (složení, pravomoci, stanovy) nařízení EK – implementační nařízení (detaily k publicitě, implementaci, uznatelnosti pro cíl EÚS, bydlení)

Indikativní harmonogram přijetí legislativy a programování prosinec 2005 schválení FP na ER duben 2006 meziinstitucionální dohoda (ER,EP,EK) říjen 05 – září 06 neformální vyjednávání NSRR a OP 31. červenec 2006 schválení nařízení+zveřejnění v Úředním věstníku +max. 6 měsíců přijetí SOZS Radou (6. října) přijetí SOZS plénem EP (16.–20. října) + max. + 5 měsíců formální předložení NSRR a OP (běží uznatelnost výdajů) – předpokládá se však zkrácení lhůt

Navrhovaný systém OP Cíl Konvergence (15 OP) ERDF OP Doprava (+ FS) 22,25 % (21,5 %) OP Životní prostředí (+ FS) 19,00 % (20,0 %) OP Podnikání a inovace 11,75 % OP Výzkum, vývoj a inovace 8 % Integrovaný OP 6,0 % (7,5 %) OP Technická pomoc 1 % 7 x regionální OP 18,0 % (13,25 %) ESF OP Lidské zdroje a zaměstnanost 7 % (10 %) OP Vzdělávání 7 % Cíl RKaZ (Praha 2 x OP – Konkurenceschopnost + Adaptabilita) Cíl EÚS (5 CBC + 1 TNC + 1 IRC)

Programování I. Národní strategický referenční rámec – základní strategický dokument na národní úrovni zajišťující soulad s prioritami EU, který je základem pro přípravu OP operační programy - obsahuje analýza sektoru nebo regionu, zdůvodnění priorit, cíle priorit a indikátory, finanční plán, jmenování MA, opatření k publicitě, indikativní seznam velkých projektů podařilo se získat dokument aide memoire (metodika zpracování NSRR a OP), proběhla technická/neformální jednání s EK k obsahu NSRR a OP POZIČNÍ DOKUMENT EK k NSRR – ČR obdržela 20. září 2. pol. října jednání s EK k NSRR – chytrá veřejná správa, MSSF, městská problematika a podpora bydlení, finanční toky a implementace, IOP, OP VVaI do konce října OP na vládu 17. října jednání v Ústí n. Labem k městské problematice

Programování II. koncentrace na dopracování NSRR a OP, přerušení jednání k OP problémové okruhy: lisabonizace politiky soudržnosti (propojení na NPR a SOZS v NSRR a v každém OP) earmarking (dobrovolné stanovení limitů pro výši výdajů majících vazbu na lisabonské cíle) komplexní přístup k intervencím (nerozdělovat za každou cenu aktivity mezi jednotlivé OP) překryvy (identifikace, řešení a prezentace EK)

Vyjednávání s EK - struktura ROP EK preferuje jednotnou strukturu ROP - 4 hlavní oblasti (flexibilita v rámci finančních vah a obsahu jednotlivých priorit): rozvoj regionální dopravní infrastruktury podpora cestovního ruchu (vše z IOP, kromě projektů nad-/národního významu) rozvoj městských a venkovských oblastí (EK doporučuje rozdělit na 2 samostatné priority) podpora rozvoje podnikání technická pomoc (zaměřená také na absorpční kapacitu potenciálních konečných příjemců) VYSOKÝ OBJEM PROSTŘEDKŮ PRO ROPy (4,66 mld. €) – možnost, nikoliv jistota! - velká výzva pro regiony z hlediska administrativní a absorpční kapacity !!!

Děkuji za pozornost Kontakt Stanislav Schneidr SZ Brusel stanislav_schneidr@mzv.cz