Nutriční strategie v prevenci nadváhy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Konference se zaměřením
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Žena a sport.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
a zdravého životního stylu.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Výživa.
Transkript prezentace:

Nutriční strategie v prevenci nadváhy Nadváha Nutriční strategie v prevenci nadváhy

Nadváha má přímý vztah ke vzniku závažných onemocnění - diabetu, aterosklerózy, hypertenze, průběh jiných chorob zhoršuje a urychluje (artróza apod.). Mnozí si uvědomují nadváhu především jako "kosmetický" problém a asi jen málokdo z obézních lidí si nepřeje zhubnout.

Jak zhubnout? léčba pomocí zázraků či zázračných metod: zázračné pilulky, čaje, kávy, náušnice, zeštíhlovací pásy apod., které způsobí, že můžete jíst, co hrdlo ráčí, nemusíte se hýbat, a kila sama od sebe mizí; pomocí bestsellerů - tyto knihy většinou vedou nějakým způsobem k snížení energetického příjmu;

léčba pomocí přístrojů - zatímco v klidu sledujete televizi, náš přístroj pilně pracuje za vás, a tak můžete zapomenout na trýznivé diety či namáhavé cvičení a hubnete; hladovkou - úbytek hmotnosti je z části na úkor bílkovin – svaloviny, vody a soli. Po skončení hladovky se kila vracejí a ztracenou svalovinu nahrazuje tuk. léčba pomocí diet - dosáhnout negativní en. bilance, vždy by dieta měla být kombinovaná se změnou pohybového režimu.

Vliv omezení stravy, zvýšení pohybu a kombinace omezení stravy se zvýšením pohybu na celkovou hmotnost, množství depotního tuku a ATH.

JO-JO Mladá žena vážila při výšce 160 cm 54 kg (15,5 kg = 25% tuku). Přibrala na 64 kg (21,5 kg = 34% tuku). Dieta - 54 kg (16,5 kg = 31%) Přibrala 64 kg (24,5 kg = 38%) Dieta 54 kg (22 kg=40%)

Jak začít? Cílem vašeho snažení musí být důkladné zhodnocení životního stylu a stravovacích návyků. Člověk musí být ochoten dlouhodobé změny svého životního stylu.

Hodnocení BMI

Index BMI, stejně jako jiné, které jsou založené jen na výšce a váze (případně ještě pohlaví), však vůbec nezohledňuje tělesné složení daného člověka, takže svalnatý, ale jinak hubený sportovec může podle BMI patřit do kategorie lidí s nadváhou. Proto se zdá účelnější používat k hodnocení stupně obezity procenta tělesného tuku.

Například při redukční dietě nejsou důležité změny tělesné hmotnosti (to, co ukazuje ručička vah), jako spíše změny v kompozici těla (cílem redukčních snah má být udržení či nárůst aktivní hmoty, tj. svalů, a nebo pokles tukové hmoty).

HODNOCENÍ % TĚLESNÉHO TUKU

Hodnocení WHR

Realisticky stanovený cíl úbytku hmotnosti (množství a čas), stanovení příjmu a výdeje. Zpočátku je vhodné přesné plánování a písemná dokumentace stravování, pohybového režimu a objemových či hmotnostních změn. Nerozdělovat jídlo na dobré a špatné, radovat se z jídla (vznik negativních stravovacích postojů). Dietní režim by neměl být restriktivní = má obsahovat co nejméně zákazů a co nejvíce doporučení.

Optimální energetický příjem je u každého člověka jiný, proto i doporučení pro denní kalorický příjem při snižování váhy bude rozdílné. Vhodné množství jídla záleží nejen na naší hmotnosti, na pohlaví, ale i na metabolizmu, tělesné aktivitě při práci i ve volném čase. Rozmezí běžného energetického příjmu za den činí zhruba od 8 500 kJ do 12 000 kJ. Příjem energie za jeden den při redukční dietě by měl být přibližně o 2000 kJ nižší než je energie potřebná pro udržení aktuální hmotnosti.

Obsah kJ při redukční dietě se tedy většinou pohybuje okolo 6 000 – 9000 kJ denně. Úbytek váhy by měl být postupný a nepřesahovat 1/2 kg za týden! Pokud by se někomu zdála redukce hmotnosti příliš pomalá, uvědomte si, že hubnutí půl kilogramu týdně činí 26 kg za rok.

Může se stát, že se v průběhu týdne hmotnost nezmění, i když jste omezili energetický příjem. To nemusí znamenat, že tuková tkáň neubývá. Váhu ovlivňuje i zadržování tekutin v organizmu, ke kterému dochází často vlivem hormonů (jako např. u žen a dívek před menstruací, kdy vzrůstá i chuť k jídlu). Na druhé straně nápadný pokles hmotnosti během krátké doby bývá většinou důsledkem ztráty tekutin a nikoliv z důvodu úbytku tukové tkáně.

Pestrá strava - plánování jídelníčku začínat od zeleniny, ovoce a obilnin, potom doplňovat ostatní živiny (potravinová pyramida) Nebojte se experimentovat, zkoušet nová jídla, kupte si novou kuchařku… Pokud občas zhřešíte, nevyčítejte si to. Stanovte si cílové odměny.

Rozhodně by však příjem tuků Jíst pravidelně, nevynechávat svačiny. Na jídlo si udělat čas, jíst pomalu, vychutnávat jídlo všemi smysly. Omezit používání tuků (viditelný tuk - máslo, nízkotučné mléčné výrobky, z masa odstraňovat viditelný tuk a kůži). Rozhodně by však příjem tuků neměl klesnout pod 20%!

Zvýšení podílu vlákniny a komplexních sacharidů. Zvýšit podíl luštěnin. Při dlouhodobém praktikování nízkoenergetických diet adekvátní substituční preparáty (vit. rozpustné v tucích) Dostatek tekutin! Alkohol do redukční diety nepatří.

Včasná léčba obezity již v dětství Obezita u žen: strava bohatá na tuky je spojena s včasnějším nástupem menarché a s pozdějším nástupem menopauzy. To prodlužuje dobu, kdy je žena vystavena vysokým dávkám estrogenů a zvyšuje riziko rakoviny prsu.

Rady pro nakupování: Na nákup choďte najezení. Předem si vytvořte seznam nákupu a držte se ho. Nakupovat začínejte v oddělení ovoce a zeleniny. Dobře si všímejte označení na výrobcích - kalorické hodnoty, množství tuku, aditiva, doba trvanlivosti.