Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Akcie a akciové společnosti
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Podnik jako právní subjekt
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Podnik, jeho cíle a funkce
FINANCE 2014/2015.
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Ekonomika podniků garant Doc.Ing. Eva Rosochatecká, CSc.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Podnikání – obchodní společnosti
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
OBCHODNÍ JMÉNO PODNIKU. Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1161 Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Ing. Veronika Dostálková MBA PODNIKÁNÍ - ÚVOD Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Podnikové hospodářství Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
ZPRACOVAL ING. JAN WEISER Podnik a podnikatel. Obsah výkladu 1. Podnik 2. Funkce podniku 3. Druhy podniků 4. Podnikatel 5. Otázky a úkoly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Účet, druhy účtů, účtová osnova, účtový rozvrh
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Zpracoval Ing. Jan Weiser
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Majetek podniku VY_32_INOVACE_44_895
Místní rozpočtové jednotky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Podnik 6.hodina

Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný podnikatelem za účelem zisku a skládá se ze 3 složek: –osobní zaměstnavatel,zaměstnanci,dělníci,řidiči,úředníci –hmotné hmotný majetek podniku, stroje, nářadí, haly, materiál –nehmotné nehmotný majetek podniku, software, licence, patenty

Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik uspokojuje cizí potřeby a podnikateli poskytuje důchod. Základní znaky podniku, kterými se podnik odlišuje od ostatních organizací: –právní subjektivita: možnost vstupovat do právních vztahů (vzniká zápisem do OR) –ekonomická samostatnost: kryje si náklady svými výnosy a snaží se dosáhnout co největšího zisku

Podnik Typy podniků členíme podle odvětví,která se od sebe odlišují strukturou majetku,organizací práce,charakterem výroby nebo poskytovaných služeb (podniky výrobní, dopravní spoje, obchodní, služby, peněžní). Podniky můžeme členit z různých hledisek – jednou z možností je členění podniků podle vlastnické formy a právní úpravy (státní podniky, obchodní společnosti, družstva). Organizační struktura je vnitřní uspořádání zcela v kompetenci podniků samotných. K tomuto účelu je v podnicích vydáván organizační řád, který se stává závaznou interní organizační normou.