Present Perfect Simple Předpřítomný čas prostý. Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Bydlíme tu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
přehled gramatických časů časy prosté plnovýznamových sloves
Advertisements

22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PRESENT PERFECT SIMPLE
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Výrazy s present perfect VY_22_INOVACE_24 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_267_AJ7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Anglický.
Present Perfect Continuous Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení DUM Pl - DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.
PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197.
PRESENT PERFECT & PAST SIMPLE Autor: Mgr. Ivana Dvořáková Datum vytvoření: listopad 2012 DUM = Digitální Učební Materiál Gymnázium Dr. Karla Polesného,
Co tohle znamená? What does this mean?. Všichni ví kdo jsem. Everyone knows who I am.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Present perfect Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Past simple and Present Perfect in Contrast
PERFECT SIMPLE – ÚVOD (PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmář. Střední škola hotelnictví.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present perfect cvičení VY_22_INOVACE_32 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Present Simple Přítomný čas prostý. –Probíhá opakovaně: často, vždycky, nikdy, obvykle, zřídka….. –Every day, on Monday, always, never, usually, seldom,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Present perfect X past simple
PRESENT PERFECT QUESTION_15 Mgr. Filip Soviš ANJ_Tenses
VY_22_INOVACE_ANJ_1S2U_VO_27_20
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Present Perfect Simple Autor: Mgr. Alžběta Fojtů Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Předpřítomný čas prostý 8-9.ročník (k učebnici Projekt 3) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
I´ve known her since she was a child. Have you ever been to Spain? I haven´t seen her this week. David can´t come, he´s broken his leg. Znám ji od dětství.
Předminulý čas PAST PERFECT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_47.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Present simple Přítomný čas prostý. Probíhá opakovaně, často, vždycky, nikdy, obvykle, zřídka…. On Saturday, at five o´clock, on my birthday, every day,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_47.
Present Perfect Tense and Past Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
PRESENT PERFECT - EXPERIENCE + EVER, NEVER, YET, JUST, ALREADY, CLOTHES Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Present perfect Předpřítomný čas vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
PRESENT PERFECT SIMPLE - questions Předpřítomný čas prostý - otázky.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková Present perfect – EVER, NEVER Have you ever been in New York? Yes,
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_Aj.9.ročník.07_past_simple_and_present _perfect Název: Past simple.
Předpřítomný čas – stručně a jasně…
Present perfect I have been there two times..
Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník
GE - Vyšší kvalita výuky
Present perfect nebo past simple
Present Simple Přítomný čas prostý.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Havránková Číslo
Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum :
Present perfect.
Název školy: Základní škola Městec Králové
(Minulý čas průběhový)
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_01_Aj89_82
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov
I haven´t seen your ID card.
PAST PERFECT Předminulý čas
PRESENT PERFECT NEGATIVE_11
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Past Simple Minulý čas prostý.
Past simple – irregular verbs
Název školy Střední škola obchodně technická , s. r. o. Číslo projektu
PRESENT PERFECT TENSE Předpřítomný čas
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PRESENT PERFECT (PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS)
Předpřítomný čas Present perfect tense
Transkript prezentace:

Present Perfect Simple Předpřítomný čas prostý

Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Bydlíme tu od roku Bydlíme tu od roku Začal i skončil v minulosti, ale má následky Začal i skončil v minulosti, ale má následky Nemůžu řídit, zlomil jsem si ruku. Nemůžu řídit, zlomil jsem si ruku. Právě skončil Právě skončil Uvařil jsem ti kávu. Uvařil jsem ti kávu.

Podmět + have/has + 3. tvar slovesa Podmět + have/has + 3. tvar slovesa Since, yet, never, ever, already, just Since, yet, never, ever, already, just

They have already been to London. They have already been to London. (They´ve been) (They´ve been) Lucy has visited him twice. Lucy has visited him twice. (She´s visited.) (She´s visited.)

Have they been to London yet? Have they been to London yet? Has Lucy ever visited him? Has Lucy ever visited him? Yes, they have. / No, they haven´t. Yes, they have. / No, they haven´t. Yes, she has./ No, she hasn´. Yes, she has./ No, she hasn´. They have not been to London yet. They have not been to London yet. (They haven´t been) (They haven´t been) Lucy has not visited him since Lucy has not visited him since (Lucy hasn´t visited) (Lucy hasn´t visited)

Bydlíme tu od roku Bydlíme tu od roku Nemůžu řídit, zlomil jsem si nohu. Nemůžu řídit, zlomil jsem si nohu. Uvařil jsem ti kávu. Uvařil jsem ti kávu. Už jsi byl v Londýně? Už jsi byl v Londýně? Navštívila tě? Navštívila tě? Ještě nikdy jsem nebyl v zahraničí. Ještě nikdy jsem nebyl v zahraničí. Ještě nepřišla. Ještě nepřišla.

Viděl jsem ten film pětkrát. Viděl jsem ten film pětkrát. Nechci jet znovu do Francie, už jsem tam byl. Nechci jet znovu do Francie, už jsem tam byl. Je to dobrá spisovatelka, přečetl jsem všechny její knihy. Je to dobrá spisovatelka, přečetl jsem všechny její knihy. Nikdy jsem nebyl v nemocnici. Nikdy jsem nebyl v nemocnici. Kdo to je? Nikdy předtím jsem ji tady neviděl. Kdo to je? Nikdy předtím jsem ji tady neviděl. Jel jsi někdy na motorce? Jel jsi někdy na motorce? Nikdy jsem nezkusil italské jídlo. Nikdy jsem nezkusil italské jídlo. Mluvil jsi někdy se slavnou osobou? Mluvil jsi někdy se slavnou osobou? Kolikrát jsi viděl královnu? Kolikrát jsi viděl královnu? Vyhrál jsi někdy soutěž? Ano, vyhrál. Vyhrál jsi někdy soutěž? Ano, vyhrál.

Kolik cizích zemí jsi navštívil? Kolik cizích zemí jsi navštívil? Učil ses někdy hrát na hudební nástroj? Ano, učil. Učil ses někdy hrát na hudební nástroj? Ano, učil. Prezident navštívil mnoho exotických zemí. Prezident navštívil mnoho exotických zemí. Nikdy neletěla. Má strach. Nikdy neletěla. Má strach. Nikdy jsem nebyl v tak drahé restauraci. Nikdy jsem nebyl v tak drahé restauraci. Byla dvakrát v Americe. Byla dvakrát v Americe. Řídil jsi někdy auto? Řídil jsi někdy auto? Viděl jsem ho v televizi, ale nikdy jsem nebyl na jeho koncertě. Viděl jsem ho v televizi, ale nikdy jsem nebyl na jeho koncertě. Jaký je nejhorší zážitek, který jsi kdy měl? Jaký je nejhorší zážitek, který jsi kdy měl? Kdo je nejslavnější osoba, se kterou ses kdy setkal. Kdo je nejslavnější osoba, se kterou ses kdy setkal.