Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
zpracovaný v rámci projektu EU
Chemické zatížení krajiny
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Čističky odpadních vod ČOV
Základní vzdělání - 2. stupeň
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Voda Veronika Drzková, 2.E.
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Voda a vzduch = základ života
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Pitná voda Mgr. Helena Roubalová
Voda Co o ní víme?.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Jak se čistí odpadní voda
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Složky krajiny a životní prostředí
Voda Jaroslav Martykán 79974
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Drtič.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci –Fyzikální –Chemické –Biologické (biochemické) Typy biochemických procesů –Aerobní –anaerobní.
RYBNÍK JAKO CELEK.
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Voda Mgr. Helena Roubalová
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Čistička odpadních vod
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci Typy biochemických procesů
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová Chemie 8. ročník Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová

- vzniká činností člověka v domácnostech, v průmyslu, v zemědělství Odpadní voda - vzniká činností člověka v domácnostech, v průmyslu, v zemědělství - před vypuštěním zpět do řeky je zapotřebí vyčistit alespoň na takovou úrověň, jako byla voda před odebráním z vodního toku

Čistička odpadní vody (ČOV) Fáze čištění: 1) usazování hrubých nečistot 2) chemické čištění 3) biologické čištění

1) usazování hrubých nečistot 2) chemické čištění – působením chemických látek 3) biologické čištění – odstranění nečistot činností zdravotně nezávadných mikroorganismů a kyslíku (podobné samočištění vody v řece) - vedlejší produkty biologického čištění a jejich použití: A/ biologické kaly – zemědělské hnojivo B/plynné produkty – topení, ohřev vody v ČOV

Kořenová čistička odpadních vod Voda se zde čistí procesy blízkými přírodním samočisticím procesům Kořenová čistírna je vlastně umělý mokřad s podpovrchovým horizontálním tokem odpadní vody. Znečištěná voda pomalu protéká propustným substrátem, který je osázen mokřadními rostlinami. Při tom se z vody odstraňují organické a nerozpustné látky, mikrobiální znečištění a částečně i dusík a fosfor.

Kořenová čistička odpadních vod Předností kořenových čistíren jsou: - nízké pořizovací a provozní náklady - jednoduchá obsluha a údržba - lze je snadno zapojit do okolní krajiny natolik, že s ní téměř splývají - nevadí jim nárazové znečištění (např . u objektů, které jsou využívány sezónně nebo jen občas - chaty, kempy, penzióny) - čištění zajišťují organismy, které žijí přirozeně na kořenech vodních a bahenních rostlin, tzn. na stejném principu, jako to funguje i přírodě. Nevýhodou kořenových čistíren je větší náročnost na plochu