Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čistička odpadních vod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čistička odpadních vod"— Transkript prezentace:

1 Čistička odpadních vod

2 Dne 7. září jsme s malou skupinkou z naší třídy navštívili Čistírnu odpadních vod v Mostě-Chánově. Exkurzi jsme absolvovali v rámci mezinárodního projektu Erasmus+, který se zaměřuje na problematiku trvale udržitelného rozvoje. Měli jsme možnost prohlédnout si různé části ČOV, a dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací týkajících se především provozu ČOV.

3 ČOV + PROVOZ 1. Kde se nachází? 2. K čemu slouží? 3. Komu? Nachází se poblíž sídliště Chanov, které leží mezi městem Most a obcí Obrnice. Slouží k čištění odpadních vod, které se zde shromažďují z celého Mostecka. Přečištěná voda odtéká do řeky. Slouží 70 tisícům lidí z Mostu, Obrnic a jejich okolí. PROVOZ SAMOTNÉ ČOV: Mechanické čištění: lapák štěrku hrubé přečištění lapák písku usazovací nádrž lapač tuku

4 1) LAPÁK ŠTĚRKU: Vody z celé aglomerace natékají hlavní přítokovou trubicí. Pevné částice (jako například kameny, větší zrnka píšku, štěrku, beton) se usazují v prohlubni této trubice. Ty se následně odtud těží drapákem. 2) HRUBÉ PŘEČIŠTĚNÍ: Ochranná část sloužící k odstranění hrubých nečistot, které přitékají v odpadních vodách (hadry, vlákna, zbytky jídel, zeleniny, plastické hmoty atd.) Důvod je ochrana strojů čistírny před poškozením. 3) LAPÁK PÍSKU: Zachycuje se tady písek splavený z ulic, parků a vozovek. Probíhá provzdušnění tj. aby se od sebe oddělily organické nečistoty od anorganických. 4) USAZOVACÍ NÁDRŽ: Odstranění nerozpustných látek. Ty se usazují na dně ve formě kalu, který se shrnuje do nádrže na kal. Čerpá se dále k dalšímu zpracování – kalové hospodářství. Odpadní voda protéká a přepadá přes hranu, na které je norná stěna zabraňující úniku plovoucích látek do odtoku. 5) LAPAČ TUKU: Oleje a tuky tvoří ve vodách lepkavou hmotu. Plovoucí částice se hromadí v usazovací nádrži a poté spolu s kalem se čerpají do vyhnívající nádrže.

5 Biologické čištění: Principem je provzdušnění vody. Bakterie se znečištěnými látkami vytvoří vločky (aktivní kal). Bakterie rozkládají znečištění ve vodě. Přeměnují ho především na oxid uhličitý a vodu. Nyní se ve vodách objevuje větší množství dusíku a fosforu. Odstraňuje se pomocí kyslíku. Bakterie dusík v několika procesech přemění na plynný dusík, který se odvětrává do vzduší. Pro odstranění fosforu se používá chemické srážení. Dosazováky: Kal se nepřetržitě odděluje v nádrži. Horní vrstva vyčištěné vody odtéká do řeky. Velká část usazeného kalu prochází opět procesem čištění. Zbytek se odvádí do kalového hospodářství. Odtok látek plavajících na hladině se provádí pojezdovým mostem. Umožňuje jejich čerpání do zpětného procesu čištění. Měření možství proteklých čištěných vod z ČOV: Instalováno stále měření průtoku s možností záznamu a odečtu. Měření účinnosti čištění odpadních vod: Instalovány vzorkovače na přítoku a odtoku ČOV.

6 1) Co je předmětem Vašeho podnikání?
Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. jsou druhou největší vodohospodářskou společností v ČR. Délkou provozovaných sítí představují největší společnost v zemi. Společnost poskytuje komplexní servis v oblasti výroby a dodávky pitné vody a následného odkanalizování a čištění odpadních vod. Zásobuje 1,1 mil. obyvatel na území  Libereckého a Ústeckého kraje. Prostřednictvím dceřiné společnosti provozuje tyto služby i v oblasti Sokolovska. Společnost provozuje 72 úpraven pitné vody a 215 čistíren odpadních vod. Je na špičce v implementaci moderních technologií pro úpravu a čištění vody. 2) Kolik má Váš podnik zaměstnanců? 1715 3) Jaká je Vaše zaměstnanecká politika? Zaměstnávat menší počet, za to dobře placených kvalitních zaměstnanců s jistotou kariérového růstu. 4) Spolupracujete v oblasti náboru s úřady práce? Ojediněle. Jste příjemci dotací ze strany ÚP nebo jiného subjektu v oblasti náboru zaměstnanců? Nejsme.

7 5) Máte oddělení, které se stará o trvale udržitelný rozvoj (nebo životní prostředí)? Jak se jmenuje? Oddělení ekologie. Z jakého důvodu jste jej zřídili? Vzhledem k nutnosti vykazování a plnění legislativních požadavků a pro zpětnou vazbu informací o naší činnosti. Jak dlouho již u Vás existuje? Od roku 2007 Co je náplní tohoto oddělení? Co konkrétně dělá? Všechny práce související s legislativou o odpadech, o chemických látkách, ochraně ovzduší. Kolik má toto oddělení zaměstnanců? 6 Jaké vzdělání a dovednosti je třeba pro přijetí do tohoto oddělení? VŠ vzdělání nejlépe chemického zaměření či zaměření na životní prostředí. Probíhá pro zaměstnance nějaké následné školení, doškolování? Ano, kurzy i semináře. Jaká je pracovní náplň těchto zaměstnanců? Závisí na jednotlivém oboru, který je zaměstnancem sledován.

8 Probíhá komunikace výsledků tohoto oddělení do zbytku podniku
Probíhá komunikace výsledků tohoto oddělení do zbytku podniku? Pokud ano, tak jakým způsobem? Komunikace se zbytkem firmy je nezbytná vzhledem k dosahování dobrých výsledků. Tímto oddělením jsou pro ostatní úseky poskytovány analýzy a data. Spolupracuje toto oddělení s vnějškem (např. ostatními podniky) – dochází k výměně zkušeností? Pokud ano, jak? Ano, s ostatními vodárenskými společnostmi. Jak jsou komunikovány výsledky jeho práce navenek? Na veřejnost? Hlášení požadovaná zákonem jsou předávána příslušným úřadům. 6) Dostává Váš podnik na činnost tohoto oddělení nějaké dotace? Z EU programů/projektů? Nedostává.

9

10


Stáhnout ppt "Čistička odpadních vod"

Podobné prezentace


Reklamy Google