Osobní pohoda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Hodnotová orientace svobodné generace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Přijímací řízení…? „Víme, koho přijímáme?“ PaedDr. Ivona Futschiková.
PSYCHICKÉ JEVY.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Obecná psychologie II
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova.
Psychologie štíhlé postavy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Aplikovaná psychologie
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Duševní zdraví a psychohygiena
Osobnost – situace – predikce chování
Nákupní chování spotřebitele
(emoční nebo emocionální kvocient)
Tělesné sebepojetí.
Adaptační kurz - PHF VŠE - r ADAPTACE na VŠ (E) nemusí být jen LEGRACE Škola Život mimo.
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Adaptační kurz FPH VŠE1 ADAPTACE na VŠ (E) nemusí být jen LEGRACE Škola Život mimo.
Adaptační kurz-PHF VŠE-25/8/20031 ADAPTACE na VŠ (E) nemusí být jen LEGRACE   Škola  Život mimo 
Psychologické aspekty zdraví
Psychologie zdraví Copingové strategie.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Předmět psychologie zdraví
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Rozhodování jako manažerská funkce
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Pavla Fojtíková Ivona Skalická
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Vyrovnávání se stresem
Psychologie v obezitologii
Osobní pohoda.
PhDr. Jaroslava Dosedlová, Ph.D. Psychologický ústav FF MU v Brně
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Transkript prezentace:

Osobní pohoda

Skupinová práce 1. Co je to zdraví, kdo je zdravý? 2. Co je to štěstí (spokojenost), kdo je spokojený? 3. Jak dosáhnout zdraví a spokojenosti, případně si je udržet?

Definice zdraví Světová zdravotnická organizace (WHO) v r. 1948: „Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a společenské pohody (well-being)“. V r. 1982 doplněno o schopnost „vést sociálně a ekonomicky produktivní život“

Kdo je šťastný člověk? Wilson v r. 1967 definoval šťastného člověka jako mladého, zdravého, s dobrým vzděláním a platem, extrovertního, optimistického, bezstarostného, nábožensky založeného, ženatého, s vysokou pracovní morálkou a umírněnými aspiracemi. Na pohlaví a míře inteligence podle tohoto autora nezáleží (dle Diener a kol., 1999).

Vymezení pojmu osobní pohoda Well-being; Wohlbefinden; Bien-être; Osobní (subjektivní) pohoda Diener a kol.(1999) vymezili tři komponenty SWB Emocionální odpovědi (prožívání pozitivních a negativních emocí) Uspokojení v různých oblastech života Celkové kognitivní (myšlenkové) posouzení vlastní životní spokojenosti

Teoretické přístupy vysvětlující osobní pohodu Telické teorie a teorie potřeb Šťastný je ten, kdo uspokojuje své potřeby a naplňuje své cíle Teorie zaměřené na proces a aktivitu Šťastný je člověk už v procesu nějaké smysluplné činnosti, při aktivitě Teorie genetických a osobnostních dispozic Šťastný je ten, kdo se narodil se „šťastnou povahou“

Osobní pohoda a osobnost Subjektivní pohoda je spojena s nízkou úrovní neuroticismu, vysokou úrovní dominance a afiliace a s pozitivním přístupem k sociálnímu okolí. Negativní emoce korelují s neuroticismem, pozitivní emoce s extraverzí (Diener a kol., 1999; Costa, McCrae, 1980; Blatný, Osecká, 1998).

Sociální proměnné ovlivňující osobní pohodu Schwarz a Strack (1991): sociální proměnné odpovídají jen asi za 5% variability v měřeném pocitu subjektivní pohody a jejich vliv na emoční složku pocitu štěstí je ještě slabší (platí pro bohaté země) Výsadní postavení mezilidských vztahů Scherer a kol. (1986) mezikulturální studie emocí smutku, hněvu, strachu a radosti

Jak zvýšit vlastní spokojenost? Denně si zapište tři dobré věci* Rozpoznejte a využívejte svých silných stránek* Vyjádřete svou vděčnost* Reagujte aktivně a konstruktivně Vychutnávejte Představte si svůj život od konce (pohled zpátky) *snížení míry deprese a zvýšení SWB přetrvávalo až 6 měsíců ve srovnání s placebem

Kde tedy hledat štěstí? Po třicetiletém výzkumném ověřování objektivních a subjektivních faktorů pocitu štěstí se současné pojetí subjektivní pohody blíží poselství bájných i historických mudrců a filozofů: „Ve vnějším světě štěstí nenajdeš, klíč k němu hledej uvnitř sebe sama“. „…a pečuj o své mezilidské vztahy…“

Výběr z knižních monografií Psychologie zdraví. Edited by Jaro Křivohlavý. 1. vyd. Praha : Portál, 2001. Jak zvládat stres. Edited by Jaro Křivohlavý. Praha : Grada-Avicenum, 1994. Nešpor, Karel (1998). Uvolněně a s přehledem: relaxace a meditace pro moderního člověka. Grada, Praha. Praško, Ján - Prašková, Hana. (2001). Proti stresu krok za krokem. Grada, Praha. Syndrom vyhoření. Edited by Myron D. Rush - Miroslava Čejková. 1. vyd. Praha : Návrat domů, 2004. Bedrnová, Eva. (1999). Duševní hygiena a sebeřízení pro vysokoškoláky a mladé manažery. Fortuna, Praha. Blatný, M., Dosedlová, J., Kebza, V., Šolcová, I. (2005). Psychosociální souvislosti osobní pohody. MSD, Brno. Dosedlová, J., Slováčková, Z. (Eds.) (2008). Předpoklady zdraví a životní spokojenosti. MSD, Brno.