Káva Bc. Daniel Vančura
Káva – nápoj pro chvíle pohody
Historie kávy Káva má svůj původ v Etiopii Legenda o „aktivních“ kozách Mniši vyrobili chutný nápoj v letech 500-300 př.n.l. Z Etiopie se rozšířila na Blízký východ do Arábie, Egypta a Jemenu, kde vznikaly první plantáže Do Evropy přišla káva v 16. století
Co je to káva Je semeno kávovníku pěstovaného v tropickém pásmu Asie, Afriky a Ameriky Plod kávovníku je dužnatá bobule červené barvy, která obsahuje 2 semena
Produkční oblasti kávy
Zajímavosti o kávě Káva pochází z Etiopie a až v roce 1616 se podařilo Holanďanům získat první kávovník Za poškození kávovníku byl ve Francii v 17. století trest smrti. Káva byla v 17. století označena za "Satanův nápoj". Všechny kávovníky, které se dnes pěstují ve Střední a Jižní Americe, jsou potomky kávovníku přivezeného v 18. století do Evropy.
Kávovník je stálezelený strom Květy kávovníku Plody kávovníku
Druhy kávovníků Arabica Robusta
Druhy kávy - Arabica · Vysoký keř, dosahující výšky 3 metrů. · 70% celosvětové kávové produkce. · Pěstuje se ve výšce 1000 až 1800 m. · Přináší plody po třech až čtyřech letech od vysazení a nese je cca 25 let. · Sklízí se dvakrát až třikrát ročně. Sklizeň je nákladná.
Arabica · Kávovník kvete a zraje současně. · Plody zrají až devět měsíců. · Sklízí se většinou ručně. · Kávovník arabika není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník robusta. · Káva s výraznou, velmi variabilní chutí. · Méně hořká.
Robusta · Keř či strom dosahující až 15-metrových výšek. · 25% světové produkce. · Pěstuje se ve výškách 500 - 800 m. · Přináší plody již po dvou letech. · Semena jsou menší než u kávovníku arabika, jsou horší kvality. Používá se často do kávových směsí.
Robusta · Obsahují třikrát více kofeinu než semena kávovníku arabika. · Méně náročný na kvalitu půdy. · Větší výnosy. · Strojový sběr. · Odolnější vůči nemocem a nepřízním počasí. · Více hořká.
Pěstování a zpracování kávy Semena se sklízí ručně nebo za pomoci česacích strojů Poté se máčí, kvasí, zbaví se opráním dužniny Kávová zrna se suší, loupou, leští a třídí Čerstvá kávová zrna mají zelenou, šedozelenou, modrozelenou až žlutohnědou barvu s jemnou, slabou vůní a chutí.
Pražení kávy Pražení kávy je nejcitlivější fází úpravy kávy Teplota pražení je od 160 do 220°C Doba pražení je asi 20 minut V moderních rychlopražících zařízeních se doba zkracuje na 4 – 10 minut
Pražení kávy Úprava zelené kávy pomocí vysoké teploty Nejmodernější způsob pražení je infračervenými paprsky Horkým vzduchem Kontaktem s horkým pražícím bubnem
Pražení kávy - pražící buben má uvnitř míchadlo, které kávou neustále míchá
Kvalita kávy Po pražení se káva přebírá a odstraňují se vadná zrna – světlá nebo připálená Důležité jsou skladovací podmínky O kvalitě rozhoduje balení kávy
Mletí kávy Dříve se káva mlela ručně mezi dvěma kameny jako obilí Dnes se používají mlýnky elektrické s mlecími kameny
Hrubost mletí Hrubě mletá - překapávaná káva Středně mletá – turecká a arabská káva (džezva) Jemně mletá – espreso, ristretto, káva z kávovarů
Příprava kávy
Druhy kávy Ristretto Espresso Cappuccino Latte Macchiato Macchiato
Druhy kávy Ristretto, espreso, lungo, cappucino, latté
Ristretto „silné, husté“ 20 ml espresového nápoje se silnou zlatavou pěnovou vrstvou. Intenzivní a dlouhotrvající chuťí. Podává se v předehřátém šálku na espreso.
Espreso Espreso 40 ml espresového nápoje se silnou zlatavou pěnovou vrstvou. Intenzivní a dlouhotrvající chuťí. Podává se v předehřátém šálku na espreso
Latte Macchiato Espreso s jemnou vrstvou mléčné pěny. Podává se v předehřátém šálku na espreso nebo ve sklenici na macchiato. Latte Macchiato Tři vrstvy, 1/3 studeného anebo horkého mléka, 1/3 espresa (50 ml) a 1/3 mléčné pěny.
Cappucino 1/3 espresa (50 ml), 1/3 spařeného mléka a 1/3 mléčné pěny. Podává se v předehřátém šálku na cappuccino
Přejí Vám pěkný den a mnoho příjemných zážitků u dobré kávy Děkuji za pozornost Přejí Vám pěkný den a mnoho příjemných zážitků u dobré kávy