Káva Bc. Daniel Vančura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Espresso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Kapslový kávovar AREZZO Coffeemotion
VY_32_INOVACE_10_GAS_593_Mel
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
HERBÁŘ DŘEVIN V AREÁLU ZÁKLADNÍ ŠKOLY V TEREZÍNĚ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_594_Mel
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
TROPY Život v pralese.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Simona Keková, KMD FreeDeK
Aplikovaná biologie Výroba čokolády
Čokoláda.
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Koncept Stop Cafe.
 Největší pyramida z kelímků na kávu, kterých bylo použito , se povedla postavit v Německu. Stavba trvala 8 hodin v pěti lidech, pyramida ve výsledku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
JAVOR - Acer Velmi početný rod – stromy i keře
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Kakao.
Káva.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_344 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pěstování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_351 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Degustace.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_345 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pěstování.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_341 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Historie.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Rostlinstvo v tropickém deštném lese
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Technika obsluhy – Pěstování kávy
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Potravinářské zbožíznalství
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Potraviny a výživa – čaj
Technika obsluhy – Výroba kávy
Krups plnoautomatické espreso EA8107
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
Barista Daniel zajíc NS2.
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

Káva Bc. Daniel Vančura

Káva – nápoj pro chvíle pohody

Historie kávy Káva má svůj původ v Etiopii Legenda o „aktivních“ kozách Mniši vyrobili chutný nápoj v letech 500-300 př.n.l. Z Etiopie se rozšířila na Blízký východ do Arábie, Egypta a Jemenu, kde vznikaly první plantáže Do Evropy přišla káva v 16. století

Co je to káva Je semeno kávovníku pěstovaného v tropickém pásmu Asie, Afriky a Ameriky Plod kávovníku je dužnatá bobule červené barvy, která obsahuje 2 semena

Produkční oblasti kávy

Zajímavosti o kávě Káva pochází z Etiopie a až v roce 1616 se podařilo Holanďanům získat první kávovník Za poškození kávovníku byl ve Francii v 17. století trest smrti. Káva byla v 17. století označena za "Satanův nápoj". Všechny kávovníky, které se dnes pěstují ve Střední a Jižní Americe, jsou potomky kávovníku přivezeného v 18. století do Evropy.

Kávovník je stálezelený strom Květy kávovníku Plody kávovníku

Druhy kávovníků Arabica Robusta

Druhy kávy - Arabica · Vysoký keř, dosahující výšky 3 metrů. ·  70% celosvětové kávové produkce. · Pěstuje se ve výšce 1000 až 1800 m. · Přináší plody po třech až čtyřech letech od vysazení a nese je cca 25 let. · Sklízí se dvakrát až třikrát ročně. Sklizeň je nákladná.

Arabica · Kávovník kvete a zraje současně. ·  Plody zrají až devět měsíců. ·  Sklízí se většinou ručně. · Kávovník arabika není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník robusta. ·  Káva s výraznou, velmi variabilní chutí. ·   Méně hořká.

Robusta · Keř či strom dosahující až 15-metrových výšek. ·   25% světové produkce. ·   Pěstuje se ve výškách 500 - 800 m. ·   Přináší plody již po dvou letech. · Semena jsou menší než u kávovníku arabika, jsou horší kvality. Používá se často do kávových směsí.

Robusta · Obsahují třikrát více kofeinu než semena kávovníku arabika. ·   Méně náročný na kvalitu půdy. ·   Větší výnosy. ·   Strojový sběr. · Odolnější vůči nemocem a nepřízním počasí. ·   Více hořká.

Pěstování a zpracování kávy Semena se sklízí ručně nebo za pomoci česacích strojů Poté se máčí, kvasí, zbaví se opráním dužniny Kávová zrna se suší, loupou, leští a třídí Čerstvá kávová zrna mají zelenou, šedozelenou, modrozelenou až žlutohnědou barvu s jemnou, slabou vůní a chutí.

Pražení kávy Pražení kávy je nejcitlivější fází úpravy kávy Teplota pražení je od 160 do 220°C Doba pražení je asi 20 minut V moderních rychlopražících zařízeních se doba zkracuje na 4 – 10 minut

Pražení kávy Úprava zelené kávy pomocí vysoké teploty Nejmodernější způsob pražení je infračervenými paprsky Horkým vzduchem Kontaktem s horkým pražícím bubnem

Pražení kávy - pražící buben má uvnitř míchadlo, které kávou neustále míchá

Kvalita kávy Po pražení se káva přebírá a odstraňují se vadná zrna – světlá nebo připálená Důležité jsou skladovací podmínky O kvalitě rozhoduje balení kávy

Mletí kávy Dříve se káva mlela ručně mezi dvěma kameny jako obilí Dnes se používají mlýnky elektrické s mlecími kameny

Hrubost mletí Hrubě mletá - překapávaná káva Středně mletá – turecká a arabská káva (džezva) Jemně mletá – espreso, ristretto, káva z kávovarů

Příprava kávy

Druhy kávy Ristretto Espresso Cappuccino Latte Macchiato Macchiato

Druhy kávy Ristretto, espreso, lungo, cappucino, latté

Ristretto „silné, husté“ 20 ml espresového nápoje se silnou zlatavou pěnovou vrstvou. Intenzivní a dlouhotrvající chuťí. Podává se v předehřátém šálku na espreso.

Espreso Espreso 40 ml espresového nápoje se silnou zlatavou pěnovou vrstvou. Intenzivní a dlouhotrvající chuťí. Podává se v předehřátém šálku na espreso

Latte Macchiato Espreso s jemnou vrstvou mléčné pěny. Podává se v předehřátém šálku na espreso nebo ve sklenici na macchiato. Latte Macchiato Tři vrstvy, 1/3 studeného anebo horkého mléka, 1/3 espresa (50 ml) a 1/3 mléčné pěny.

Cappucino 1/3 espresa (50 ml), 1/3 spařeného mléka a 1/3 mléčné pěny. Podává se v předehřátém šálku na cappuccino

Přejí Vám pěkný den a mnoho příjemných zážitků u dobré kávy Děkuji za pozornost Přejí Vám pěkný den a mnoho příjemných zážitků u dobré kávy