Občanská výchova 6. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM
Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Památky Unesco Česká republika.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Historické památky města MIKULOV
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Prezentace Praha.
Kostelec nad Černými lesy
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Prezentace Ústecký kraj.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jak vidíme možnost rozvoje našeho regionu? Mikulášková, Vaculová ZŠ Kostelec u Holešova.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Procházka historií a současností města Karviné
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Brno.
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Opava.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Orientační body v obci 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Sedlčany Sedlčany a okolí.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_01_Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Pozdně gotická architektura v Čechách
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
Svitavské památky – Langrova vila
Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Královské město Rakovník
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

Občanská výchova 6. ročník Dobříš Občanská výchova 6. ročník

Poloha města Dobříše Nachází se cca 40 km jihozápadně od Prahy uprostřed pohoří Hřebeny, Brdy a Kozí hory. Díky své poloze poblíž historicky významné obchodní cesty z Rakouska do Prahy, je Dobříš také někdy nazýván jako město na Zlaté stezce.

Historie Nejstarší archeologické nálezy svědčí o dávném osídlení této lesnaté krajiny s hojností zvěře a vodních zdrojů. Území v okolí města bylo osídleno již v mladší době kamenné, důkazem jsou dvě hradiště na katastru města a nález kamenné sekery staré 3500 let.

Historické a kulturní památky Zámek Dobříš Hrad Vargač Kostel Povýšení sv. Kříže Kostel Nejsvětější Trojice Radnice Bývalá synagoga Židovský hřbitov Kopáčkův dům Sokolovna Dobříšské muzeum

Zámek Dobříš Zámek je nejvýraznější dominantou města. Do roku 1942 vlastnil zámek šlechtický rod Colloredo – Mannsfeld, poté jej vyvlastnili nacisté. V roce 1945 připadl státu kdy byl dlouho využíván jako domov spisovatelů. Od roku 1998 patří zámek opět rodu Colloredo – Mansfeld.

Hrad Vargač Kamenný hrad Vargač, postavený ve 14.století v gotickém slohu, leží na srázném ostrohu u Huťského rybníka východně od zámku. Za švédských válek byl zpustošen, na konci 18.století byl přeměněn na sýpku až do 70.let minulého století.

Kostel povýšení sv. Kříže Původní kostel byl v roce 1688 přestavěn na panskou hrobku rodu Colloredo–Mannsfeldů, zároveň sloužil jako farní kostel až do roku 1797. V současnosti slouží kostelík jako obřadní síň smutečních obřadů.

Kostel Nejsvětější Trojice Kostel byl vystavěn v letech 1794 – 97 na místě někdejší Loretánské kaple blahoslavené Panny Marie. Roku 1907 byl přestavěn pseudobarokně do současné podoby. V roce 2001 byl do věže kostela zavěšen nový zvon ,,Svatý Tomáš‘‘.

Radnice Budova stojí v centru města, uprostřed Mírového náměstí. Od roku 1990 je opět sídlem Městského úřadu Dobříš. Byla postavena na místě původní dřevěné stavby z roku 1666. Klasicistní jednoposchoďová budova se střešními okny a měděnou věží s věžními hodinami pochází z roku 1821.

Bývalá Synagoga Stavba z roku 1904, kterou projektoval stavitel A. Richter v novorománském slohu, je v západní části Mírového náměstí. Bohoslužby se zde konaly do konce 2.sv. války. Po roce 1950 byla přestavěna na kulturní dům, tomuto účelu slouží i v současné době.

Židovský hřbitov Hřbitov byl založen v druhé polovině 17. století. Nalezneme jej na severní části města, na kopci Větrník, kde dříve stával větrný mlýnec. Nejstarší náhrobek pochází z r. 1650.

Kopáčkův dům Dům na Mírovém náměstí pochází z 18. století. V roce 1796 jej koupil Jan Kopáček, starosta města. V majetku rodiny zůstal do roku 1948. Nyní zde sídlí úřad práce, dům je v soukromém vlastnictví rodiny Kopáčkových.

Sokolovna Budovu sokolovny projektovali dobříšští stavitelé bratři Burianovi. Základní kámen byl položen 6. 7. 1919. Stavba byla dokončena již 25. 12. 1919.

Kopáčkův dům

Kostel Nejsvětější trojice

Židovský hřbitov

Hrad Vargač

Radnice

Kostel Povýšení sv.Kříže

Nádvoří zámku

Sokolovna historický snímek

Škola na Komenského náměstí historický snímek

Komenského náměstí historický snímek

Otázky a úkoly na závěr Které proslulé kulturní památky se nachází v našem městě? Která je pro tebe nejvzácnější, a proč bys ji ukázal cizinci? Ve dvojici či trojici nekreslete propagační leták, který by měl přilákat co nejvíce návštěvníků do našeho regionu.

Použité zdroje: www.mestodobris.cz http://www.zamekdobris.cz/fotogalerie/cz#

Konec prezentace Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz