Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Metoda logického rámce Ludvík Eger Cheb, 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Připravovaná dokumentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
LOGICKÝ RÁMEC PROJEKTU – LOGFRAME (obecný příklad)
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Projektové řízení Modul č.1.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Kristýna Vitekerová Markéta Fuchsová
Logický rámec (LFM), rizika, cílové skupiny
Projektový management
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
©AIT, Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
ZPRACOVÁNÍ PROJEKTU SF
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
PROJEKT - soubor aktivit, jejichž realizací v určeném časovém rámci dosáhneme stanoveného cíle; dojde ke změně z výchozího stavu do plánovaného stavu.
Strategické plánování rozvoje obcí Dubovice 2010 " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období "
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Mgr. Michal Jarolímek České Budějovice Příprava a realizace dotovaných projektů.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Projekty Ludvík Eger Cheb, 2005 – 06.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Jak na projekty Interaktivní výuka aneb od konce to jde lépe...
jako nástroj projektového řízení
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Předmět: Řízení podniku 1
Základy projektového řízení
Techniky projektového řízení
Mgr. Michal Jarolímek Třebíč Příprava, realizace a ukončení dotovaných projektů.
MATICE ODPOVĚDNOSTI Matice odpovědnosti představuje jasné a konkrétní vymezení kompetencí osob z týmu za konkrétní projektové činnosti (úkoly), např. koordinaci.
Členství ČR v EU II. Logický rámec Projekt a důležitost plánování projekt: „Časově a věcně vymezený sled činností spolu se stanoveným rozpočtem“
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
PROGRAM ŘS Přivítání a úvodní slovo RNDr. Aleny Raškové 2
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Strategie projektu Základní parametry: Záměr projektu Cíl projektu
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Regionální rozvoj a praxe Základy projektového řízení Ing. Zdeněk Šilhan Regionální rozvoj a praxe Přednáška č. 5.0 Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Téma 13: Finanční plánování
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Žádost o grant.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Česká rozvojová agentura (ČRA)
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Program rozvoje Ústeckého kraje
Hlavní manažér SP Kvalita I
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Pracovní setkání středních škol
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Metoda logického rámce Ludvík Eger Cheb, 2006

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni2 Co je to logický rámec? Logický rámec je nástroj pro:  plánování,  realizaci,  vyhodnocení projektu. Logický rámec obsahuje jasné stanovení :  čeho můžeme (chceme) dosáhnout (Výstupy),  důležité výsledky, které očekáváme (Účel),  jaké předpoklady musíme splnit. Logický rámec se skládá ze čtyř sloupců, které vyjadřují:  vertikální logiku projektu,  objektivně ověřitelné ukazatele,  zdroje (informací) k ověření,  rizika/předpoklady, které podmiňují dosažení výsledků a cílů projektu.

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni3 Logický rámec Cíl – obecnější PROČ Účel – PROČ Výstupy – CO Aktivity - JAK Globální cíle PROGRAMPROJEKT Priorita – Specifické cíle Opatření - Specifické cíle Hlavní cíl Účel projektu Výstupy - aktivity

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni4 Logický rámec Sloupec 1Sloupec 2Sloupec 4 objektivně ověřitelné ukazatelerizika/předpoklady Celkový cílměřený čím vedou ke splnění Účel /záměrměřený čím- předpokládající co vedou ke splnění Výstupyměřené čím- předpokládající co vedou ke splnění Aktivityprostředky (vstupy)- za předpokladu, že Předběžné podmínky Jestliže jsou splněny předběžné podmínky, lze zahájit realizaci aktivit projektu Členění logického rámce

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni5 Logický rámec Hlavní cíl uvádí, jak projekt zapadá do programu, grantového schéma atd.. Měl by odpovídat zadaným prioritám. Účel projektu se odvozuje od hlavního problému, k jehož vyřešení projekt vede (záměr projektu). Musí věcně odpovídat zadání (operačnímu cíli) programu. Výstupy to, za co je osoba či organizace realizující projekt zodpovědná při jeho uskutečňování. Výstupy a předpoklady uvedené v tomtéž řádku vedou k dosažení účelu či záměru projektu. Prostředky, které budou použity pro zajištění realizace projektu: např. prostředky na poradenské služby, na odborná školení, na počítače, zajištění financování. V rámci předpokladů na této úrovni měly být uvedeny související Aktivity a spolufinancování, které jsou nezbytné pro dosažení výstupů. Aktivity to, co osoba či organizace realizující projekt udělá. Z jakých konkrétních aktivit se projekt skládá?

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni6 Logický rámec Ověřitelné ukazatele Členíme je na: ukazatele, vstupů, účelu, výstupů a dopadu projektu.  (finanční, lidské, technické nebo organizační) Zdroje informací k ověření  Ve třetím sloupci logického rámce by měly být uvedeny možné zdroje informací k ověření průběhu a výsledků realizace projektu. Časový rámec aktivit  Ve čtvrtém řádku se v rámci zdrojů k ověření mohou uvést časové údaje k realizaci a ukončení jednotlivých Aktivit. Ke každé Aktivitě se v tomto sloupci přiřadí časový údaj o ukončení dané aktivity, což umožní posouzení realizace projektu z časového hlediska.

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni7 Děkuji za pozornost