Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Advertisements

Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Školní síť a její připojení k internetu
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Základní jednotka PC Obr. 1.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Základní struktura, metainformace
Módy bezdrátového připojení
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
INTERNET.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
INTERNET - TERMINOLOGIE
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Porovnání technologie CD a DVD
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_247 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Protokol TCP/IP a OSI model
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Internet.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Mobilní telefonní síť GSM
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_050 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Sběrnice Obr. 1.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
WWW – hypertextový informační systém
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Druhy připojení k internetu
Primitivní počítadlo
Informační a komunikační technologie
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Typy připojení k internetu
Možnosti připojení k internetu
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit výměnu informací i v situaci válečného konfliktu. Vznikla počítačová síť, která se postupně rozrostla v nejmohutnější počítačovou síť dneška – Internet.   Prvotní síť ministerstva obrany USA vznikla v roce 1969 a jmenovala se ARPANET.

Vývoj internetu 1969 ARPA - experimentální síť 1972 ARPANET cca 50 počítačů 1992 INTERNET propojuje 727 000 počítačů 1995 INTERNET využívá 25 milionů uživatelů 2000 INTERNET využívá 75 milionů uživatelů 2004 INTERNET využívá 400 milionů uživatelů 2005 INTERNET využívá 800 milionů uživatelů 2006 INTERNET využívá 1 miliarda uživatelů 2011 INTERNET využívá 2 miliardy uživatelů 2012 INTERNET využívá 2,3 miliardy uživatelů

Služby na internetu Elektronická pošta – příjem a posílání dopisů, účast v diskusních skupinách a podobně. WWW – hypertextový informační systém. Přenos souborů mezi počítači připojenými do počítačové sítě. Práce na vzdáleném počítači Správa sítě Konference dvou a více uživatelů Telefon pomocí Internetu Video konference Databáze a knihovny Rezervační a informační systémy

Připojení k internetu Nejstarším způsobem připojení k internetu je pomocí modemu. Ten umožňuje přenášet data po telefonní lince. Kromě tohoto speciálního zařízení potřebujete tzv. poskytovatele připojení (providera), který vám zajistí přístup do Internetu. Tento poskytovatel vykonává funkci jakési „ústředny“, pomocí které se náš počítač na Internet připojuje.

Druhy připojení k internetu Připojení pomocí telefonní linky Připojíte se takzvaným komutovaným připojením (lze využít jak běžnou telefonní linku tak linku ISDN, ADSL). Připojení pomocí pevné linky, kde přenos může být realizován různými způsoby. Připojení pomocí bezdrátových technologií Obr. 1

Přehled typů připojení k internetu Orientační rychlost připojení Modem 56 Kb/s ISDN 64 Kb/s Kabelový (televizní) 100 Mb/s Pevná linka 1000 Mb/s DSL 40 Mb/s Wi-Fi 30 Mb/s Satelit 8 Mb/s WiMax

Dowload - upload Download je rychlost stahování dat z internetu. Nabízené rychlosti od providerů jsou vždy maximální pro download. Maximální rychlosti zpravidla nikdy nedosáhnete. Upload je posílání dat do internetu. Rychlost bývá mnohonásobně menší než u downloadu.

Požadavky pro výběr poskytovatle internetu Vyhrazená nebo sdílená linka Garantovaná šířka pásma Objem přenesených dat –FUP Ztrátovost paketů Latence Veřejná IP adresa Použitá technologie Doba smlouvy Omezení internetových služeb

Otázky k opakování Kdy vznikla první síť, která předcházela internetu? Kolik uživatelů využívá ve světě internet? Jaké znáte druhy připojení k internetu? Vysvětlete, co je to dowload a upload.

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Internet“ [online]. 25. listopadu 2012 17:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/33_Internet.pdf Použité obrázky: Vlastní