Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_050 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_050 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_050 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 3.3. Datum vytvoření28. 11. 2012 Anotace Výklad nové látky -seznámení s úvodem do počítačových sítí -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 POČÍTAČOVÉ SÍTĚ

3 CHARAKTERISTIKA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ počítačová síť vznikne propojením alespoň dvou počítačů, počítače se propojují pomocí zařízení zvaném switch, propojit můžeme počítače i bezdrátově za pomocí technologie zvané WiFi,

4 HISTORIE historie počítačových sítí sahá až do šedesátých let minulého století, cílem bylo propojit vojenské počítače a zajistit tak přenos informací díky nimž by mohly jednotlivé vojenské instituce mezi sebou komunikovat, postupem času se počet počítačů vzájemně propojených do počítačové sítě neustále rozrůstá, časem se vzájemně propojují i počítače amerických univerzit, nakonec se připojují firemní počítače.

5 VÝHODY POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ k velkým přednostem patří rychlost přenášení informací, příkladem může být emailová pošta (během několika málo vteřin může email obletět půl planety, to rozhodně nedokáže dopis v papírové podobě), snadný a rychlý přístup k informacím (v nedávné minulosti musel člověk do knihovny) – na internetu se nachází stále větší objem informací, ve firmách a na úřadech jsou v současnosti tiskárny připojené k počítačové síti, díky tomu nemusí mít každý zaměstnanec v kanceláři tiskárnu – šetří se náklady, díky systému Skype lze zdarma telefonovat, na internetu se rozvíjí stále nové služby – veřejnost může z pohodlí svého domova koupit na internetu takřka vše.

6 NEVÝHODY POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ díky počítačovým sítím se šíří kyberkriminalita v nejrůznějších podobách, šíří se škodlivé kódy, kradou se peníze, vzniká závislost na internetu, zaměstnanci díky sociálním sítím a jiným internetovým službám zapomínají na své pracovní povinnosti.

7 ZÁVISLOST NA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH současný svět je výrazně závislý na propojení počítačů, sebemenší výpadek počítačové sítě může znamenat pro firmu finanční ztrátu, firmy i úřady používají při běžné komunikaci email, závislost na počítačových sítích poroste do budoucna s rostoucím využitím cloudových služeb, v budoucnu budou propojeny kromě počítačů také spotřebiče, které budeme ovládat např. pomocí smartphonu.

8 SPRÁVA POČÍTAČOVÉ SÍTĚ každá větší počítačová síť (cca 10 a více počítačů) potřebuje svého správce (administrátora), toho musí firma zaplatit, nevyplatilo by se zaměstnávat správce, když je ve firmě asi tak do deseti počítačů, v tomto případě se o počítačovou síť stará ve většině případech externí pracovník, správa počítačové sítě se dá provádět i vzdáleně, není třeba být na místě, v případě výskytu problému, který se nedá odstranit vzdáleně, musí technik dorazit na místo.

9 SÍŤOVÁ ZAŘÍZENÍ jaká zařízení potřebujeme pro vytvoření počítačové sítě, abychom vytvořili domácí počítačovou síť, potřebujeme switch, k němuž vedeme síťové kabely, v každém počítači musí být síťová karta, pokud chceme připojit do počítačové sítě přenosný počítač s WiFi, bude lepší si pořídit swich s WiFi vysílačem, na připojení celé počítačové sítě k internetu potřebujeme tzv. router, domácí počítač připojíme k internetu pomocí modemu.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_050 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google