Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceUvedení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceUvedení."— Transkript prezentace:

1

2 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceUvedení do principu a dělení sítí, jejich podstata, vlastnosti a použití Klíčová slovaPočítačové sítě, použití sítí, architektura sítí, topologie a rozloha sítí PředmětInformační a komunikační technologie Autor, spoluautorIng. Jiří Soukup JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna, Webová aplikace Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, vyhledávání informací, autoevaluační test Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, učiliště Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřebyano ZdrojeVlastní zdroje a seznam - viz poslední strana Počítačové sítě – úvod 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_33_658

3 Úvod do počítačových sítí Pojmem počítačová síť se rozumí vzájemné spojení dvou a více počítačů, či sdílených periferií tak, aby mohly vzájemně komunikovat a sdílet své prostředky. (obecně se jedná o jakékoli ICT zařízení) Před nástupem počítačových sítí musel mít každý počítač pro tiskový výstup vlastní tiskárnu či jiné periferie, případně bylo třeba dokument určený k tisku nahrát na přenositelné paměťové médium a odnést k počítači s tiskárnou a teprve pak dokument vytisknout. Co vyvolalo potřebu propojit počítače mezi sebou? Např.: hra proti hráči a ne proti PC, přenos dokumentů, zálohování, … Klikni zde pro nápovědu

4 Úvod do počítačových sítí Význam počítačových sítí neustále roste. ICT sítě se čím dál více uplatňují jak ve výrobních firmách a využívání odborných služeb, v kontaktu s úřady, při výuce na školách, při provozu kulturních a společenských aktivit, tak i v osobní lidské činnosti. Zamysli se na téma reálného používání různých sítí v osobním, odborném a profesním a společenském životě. Např. síť více počítačů, smartphonů, televize, tiskárny a datového úložiště, apod., či rozvoj interaktivního řízení domácnosti (např. tabletem, mobilem, počítačem apod.) Dnes má již i „doma“ mnoho rodin „malou domácí síť“ pro umožnění současné práce více počítačů, nemluvě o možném připojení dalších přístrojů (periferií), pro zvýšení užitného výkonu sítě při zachování ekonomické dostupnosti či jakékoli jiné výhodnosti součinnosti ICT techniky pro život lidí.

5 Úvod do počítačových sítí Pozor ! Síť je vzájemné propojení ICT přístrojů, ale není to Internet; ale Internet je síť (tedy jedna z možných sítí). Proto je fenoménu „Internet“ věnována samostatná kapitola. Jak to tedy opravdu je? Základem je vždy vzájemné propojení, např. kabelem. Poznámka: Pokus se vybavit a diskutovat s dalšími žáky či kamarády, jaké jsou různé možnosti spojení ICT přístrojů, jak fungují, jaké mají výhody a nevýhody. –> klikni zde <- Spojení mezi ICT přístroji je buď kabelové, nebo bezdrátové.

6 Úvod do počítačových sítí Spojení je buď kabelové, nebo bezdrátové: Úkol: Na Internetu nalezni způsoby bezdrátových spojení a zjisti jejich fyzikální princip. Kabel: koaxiální, kroucená dvoulinka - datový kabel, optický kabel Bezdrát: Infra (IR), radio (bluetooth, WiFi, satelitní spojení, laser, …)

7 Úvod do počítačových sítí - úkol ! - Úkol: (určení: pro přípravu odpovědí na kontrolní otázky - zkoušení) 1.Popiš, co vše se rozumí pod pojmem „síť“ v oblasti ICT. 2.Uveď, kde se v Tvém běžném každodenním životě setkáváš s využitím datových síťových situací (aplikací). 3.K čemu všemu je propojení ICT do sítí vhodné? 4.Jaká existují síťová propojení ICT přístrojů? Doporučení: Odpovědi sepiš na papír, lépe si je zapamatuješ a v případě domácího úkolu máš většinu práce splněnou.

8 Úvod do počítačových sítí - autotest ? – Autotest - Otázka – úkol – zamyšlení Otázka – úkol - zamyšlení Zamysli se, vyber správnou odpověď a potvrď ji kliknutím. (V případě správné odpovědi jsi OK, pokud ne – vrátíš se pro zopakování látky) Do sítí lze zapojit pouze počítače s USB konektorem Optické propojení přístrojů v síti je možné výhradně optickým kabelem Počítačové sítě slouží pro vzájemnou komunikaci (přenos dat) mezi přístroji, každý počítač musí být ale plně vybaven svými periferiemi. Přenos dat v síti může také řídit práci jiného počítače „na dálku“. Spojení počítačů do sítě je možné pouze díky Internetu

9 Úvod do počítačových sítí - hodnocení Velmi správně, pokud to není náhoda, pak je zřejmé, že se v této odborné oblasti orientuješ správně, případně umíš přemýšlet logicky, tedy chválím! Opakování je však opravdu matkou moudrosti. Proto doporučuji toto téma ještě ověřit, a případně rozvinout pomocí dalších informací z učebnice, či několika odkazů na webu a tak si ověřit a upevnit získané znalosti, a také pochopit další případné souvislosti. Pokud si samostatně cokoli ověříš, rychle uvidíš, že Tě tento způsob učení více zaujme a lépe pochopíš práci s informacemi v celém Tvém životě – věř mi! Zamysli se na téma ověřování informací, filtrování informačních šumů a jak se vyhnout dezinformacím.

10 9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály Webové zdroje - obrázky: • koaxiální kabel, kroucená dvojlinka, optický kabel: http://www.mall.cz/kabely/ • emotikony – kliparty sady MS-Office, dostupné také na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceUvedení."

Podobné prezentace


Reklamy Google