Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_043 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_043 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_043 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 3.3. Datum vytvoření11. 10. 2012 Anotace Výklad nové látky -přehled technologií určených pro zálohování v menších a větších firmách -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 ZÁLOHOVÁNÍ VE FIRMĚ

3 ZÁLOHOVÁNÍ V MENŠÍCH A VĚTŠÍCH FIRMÁCH potřeby malých a velkých firem se liší, s tím souvisí i volba zálohovacích zařízení, u menších firem se zálohování nemusí lišit od zálohování v domácnosti, naopak vetší firmy musí zálohování více promýšlet a volit ještě bezpečnější způsoby.

4 stejně jako v domácnosti se dá externí disk použít pro zálohování i v menší firmě, k jeho přednostem patří vysoká kapacita, která činí v současnosti řádově jednotky terabytů, stejně tak snadná obsluha patří k výhodám, není třeba speciálních školení k pořízení zálohy, aby byla zvýšena odolnost vůči přírodním pohromám (požár, povodeň, zemětřesení), je potřeba přenést externí disk po provedení zálohy na jiné místo. EXTERNÍ DISK

5 NAS DISKY (CHYTRÁ DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ) stejně jako si nacházejí své místo v domácnostech, tak i v menší firmě se tato úložiště díky zdvojení disků (systém RAID) a možnosti připojení k počítačové síti objevují stále častěji, podobně jako externí disky, nejsou NAS disky odolné vůči požáru a povodním, opět vysoká kapacita, která bývá vyšší než u externích disků, je předností těchto úložišť, pokud zákazník zvolí NAS disk s připojením k počítačové síti, může k datům přistoupit kdokoliv ve firmě, pokud budeme uvažovat všechna pro a proti, budou NAS disky patřit v současnosti k tomu nejlepšímu, co se na trhu pro zálohování v menších firmách nabízí, ceny NAS disků se pohybují v rozmezí několika tisíc až několika málo desítek tisíc korun, dražší varianty nabízí ještě řadu dalších užitečných funkcí.

6 VYPALOVÁNÍ NA OPTICKÉ DISKY pokud menší firma používá pro zálohování optické disky, pak snad jedině kvůli nízké ceně a snadné skladovatelnosti, co ale v žádném případě nelze opomenout, je možnost poškození optických disků – poškrábání, koroze povrchu (a to je v případě zálohování velmi důležité), pro zálohování důležitých firemních dat nejsou vhodné.

7 ZÁLOHOVÁNÍ NA INTERNET stejně jako v domácnostech, mohou i menší firmy zálohovat na internetová úložiště, k jeho přednostem patří dostupnost z jakéhokoliv místa na světě s připojením k internetu a spolehlivost, firma poskytující tuto službu má rozhodně zálohovaný server pro ukládání dat z důvodu např. požáru, díky tomu se nemusíme bát o svoje data, pokud budeme požadovat pro zálohování velkou kapacitu, je tato volba rozhodně méně výhodná, ukládání dat na internetová úložiště patří k technologickým novinkám a čas teprve ukáže, jak se tento způsob uchytí, co by mohlo možná ještě od zálohování na internet odradit, je ukládání dat na server cizí firmy (co kdyby se v těch datech někdo „štrachal“).

8 MAGNETICKÉ PÁSKY pokud si ještě vzpomínáte na klasické kazety, na něž se nahrávaly písničky, pak vězte, že na velmi podobné pásky se v současnosti stále ukládají data, k jejich přednostem patří snadná skladovatelnost (zkuste třeba skladovat externí disk nebo NAS disk), vysoká životnost a vysoká kapacita (řádově gigabyty), pokud magnetické pásky nevystavíte silnému magnetickému poli, pak data uložena na magnetickou pásku musí vydržet věčnost, pro ukládání a přehrávání dat, z a na magnetickou pásku, je třeba mít páskovou jednotku, ta může být velmi podobná optické mechanice na CD, DVD nebo Blu-ray disky, magnetické pásky jsou vhodné pro zálohování dat, které chceme založit do archivu.

9 ZÁLOHOVÁNÍ SERVERU SERVEREM kromě dat jsou zálohovány ve větších firmách i servery, výhodou je v případě výpadku jednoho serveru okamžitá funkčnost systému, zákazník ani nezjistí, že k nějakému výpadku vůbec došlo, ve velkých firmách, kde je potřeba, aby jimi nabízené služby běžely nepřetržitě (bankovní služby), je potřeba zálohovat server dalším (identickým) serverem, to znamená, že obsah celého prvního serveru, se automaticky kopíruje na druhý, v případě výpadku toho prvního, zastoupí jeho roli ten druhý a zákazník nic nepozná, pro zvýšení bezpečnosti se může umístit duplicitní server na geograficky jiné místo – zabezpečení proti požáru nebo zemětřesení, na stejném principu jsou postaveny např. „datové schránky“ zajišťující elektronickou korespondenci mezi úřady.

10 ZÁLOHOVACÍ PROGRAMY zálohování ve větších firmách je plně automatizováno a může probíhat bez zásahu administrátora – usnadní to práci a čas obsluhy, to vše díky aplikacím, které se o vše postarají, data se mohou zálohovat v nočních hodinách – budou se vždy ukládat aktuální data, současné programy zajišťující zálohování umí poslat i SMS administrátorovi v případě, když dojde k nějakému problému v průběhu zálohování.

11 ZÁLOHOVÁNÍ ELEKTŘINY co v okamžiku, kdy dodavatel elektřiny ohlásí výpadek elektrického proudu na celý den, UPS dokáže dodávat elektřinu z baterií maximálně pouze po několik desítek minut, co ale v okamžiku, kdy je dodávka elektřiny přerušena na delší dobu, než po jakou by záložní zdroj dokázal napájet servery, pro tyto okamžiky je zapotřebí mít k dispozici agregát pro výrobu elektřiny, současné technologie zajišťující zálohování elektrické energie umí v případě výpadku elektřiny spustit agregát a zajistit tak nepřetržitý provoz serveru.

12 ZÁVĚREČNÝ PŘEHLED srovnávat jednotlivé technologie a vyzdvihovat jejich výhody a nevýhody ve firemní sféře nelze, každá z nich je vhodná pro konkrétní data a situaci, na discích by měla být data, která jsou vždy pro firmu aktuálně důležitá, na magnetické pásky by se měly ukládat data, která už nejsou pro běh firmy jakkoliv významná (jsou uložena v archivu, mohou být využita kdykoliv to bude potřeba), do budoucna se bude stále více využívat možnost využívat tzv. hostování na cizím serveru, v současnosti již řada menších i větších firem tuto službu využívá a zálohování dat tak vlastně vůbec neřeší, tento úkol přebírá poskytovatel těchto služeb.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_043 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google