Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP."— Transkript prezentace:

1 Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.

2 Výhody Internet je nepřebernou studnicí informací – Internet obsahuje obrovské množství informací jako každý jiný informační zdroj na světě. Komunikace pomocí internetu je rychlá – jakmile je informace zvěřejněna, může ji okamžitě kdekoliv a kdokoliv získat. Internet je spolehlivý Internet je svobovný – nikomu nepatří, proto na něj nemá nikdo licenci

3 Nevýhody Zneužitelnost internetu Snazší porušování autorských práv ( hudba, texty, obrázky, filmy a jiné) Anonymita

4 Historie internetu Historie internetu sahá zhruba 35 let zpět do minulosti, do doby války mezi Západem a Východem, tedy do různých vojenských projektů. Na straně Američanů se podobnými projekty zabývala společnost RAND zveřejnila na svou dobu odvážnou teorii. Koncepce byla zpracována na papíře a projektu se chopila spol. ARPA, která se rozhodla ji financovat – instalován 1. uzel sítě. Tato malá síť se jmenovala podle sponzora ARPANET. Později se sití začalo říkat INTERNET

5 Způsoby připojení k internetu
Mezinárodní dálkové spoje dosahují v internetu velmi vysokých přenosových rychlostí. Samotné připojení uživatelů je realizováno různými technologiemi. Uživatelé se někdy spojují do skupin, aby ušetřili náklady nebo naopak dosáhli na dražší, ale rychlejší připojení. Zprostředkovatele připojení k internetu označujeme Internet service provider (ISP).

6 V současnosti existuje několik možností pro připojení počítače k internetu:
telefonní linka (majitelem linky je telefonní operátor) - využívá se modem - dříve se používalo vytáčené připojení, později ISDN a dnes různé varianty DSL - někdy je linka vyhrazena pouze pro datové přenosy kabelová přípojka bezdrátová datová síť - satelitní síť - mobilní telefonní síť - Wi-Fi

7 elektrická rozvodná síť
jiné možnosti O kvalitě připojení rozhoduje: agregace (tj. kolik uživatelů sdílí jednu linku) doba odezvy (dlouhé odezvy mohou mít negativní vliv např. při internetové telefonii) rychlost připojení poslední míle technologie použitá pro připojení "poslední míle"

8 Děkuju za pozornost :) Vypracovala: Kateřina Hasmanová/1.L


Stáhnout ppt "Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP."

Podobné prezentace


Reklamy Google