Aktivita C2 Poradenství v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference 29. 11. 2011 Praha Prezentují: Jana Ostrýtová – manažerka aktivity Vít Beran.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

Autoevaluace školy z pohledu poradce
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Struktura poradenského procesu
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Autodiagnostika učitele
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Struktura poradenského procesu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Hlavní manažér SP Kvalita I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Model intenzivní podpory
Kariérové poradenství a podnikavost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Aktivita C2 Poradenství v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Jana Ostrýtová – manažerka aktivity Vít Beran – poradce autoevaluace

Jak školy vnímaly poradce autoevaluace – závěry z focus groups Činnost poradce byla školami vnímána jako:  obohacení a  motivace k dalším hodnotícím aktivitám („je pro školu užitečný“; „má důvěru školy“; „poradce motivuje“). Hlavní přínos poradce viděli ředitelé a učitelé ve dvou rovinách:  vysvětlování významu a smyslu evaluace pro školy;  objasňování nástrojů a prostředků autoevaluace. Výroky ředitelů škol: „Poradci pomohli školám zorientovat se v nabídce evaluačních nástrojů, dále při konkretizaci podoby, kterou bude autoevaluace mít i s hodnocením jejích výsledků a závěrečnou prezentací.“ „S poradcem se dařilo lépe formulovat otázky, specifikovat metodiku, konfrontovat správnost našeho vlastního postupu s tím, jak je to pro nás užitečné.“

Cíle aktivity Uskutečněné aktivity:  Statické poradenství:  otázky a odpovědi na webových stránkách projektu:  zodpovídání dotazů prostřednictvím mailu nebo a  Terénní poradenství – uskutečněno 181 intervencí, 27 poradců na školách v celé ČR, intervenováno bylo na 71 školách.

Terénní poradenství – typy poradenství Školám bylo poskytováno poradenství:  Krátkodobé (1-2 intervence poradce na škole)  Dlouhodobé (až 4 intervence poradce na škole)

Terénní poradenství - přínosy pro školu Cíl, se kterým poradce vstupoval do školy - školy získají:  Konkrétnější představu pojetí kvality vzdělávání v reálném prostředí vlastní školy.  Cílenou podporu v šíření inovací a změn souvisejících s udržením či zvyšováním kvality, odstraňování „nerovnoměrnosti ve vývoji školy“ a legislativních opomenutí (funkční provázanost v dodržování předpisů).  Funkční nastavení udržitelné struktury rolí autoevalučního týmu ve škole.  Ujasnění si, naplánování si a realizaci nezbytných aktivit k zajišťování kvality vzdělávání na úrovních škola a žák.  Podporu a rozvoj potenciálu školy (lidský, materiální atd.).  Zprostředkování (sebe)reflexe vzdělávacích činností na úrovni školy a učitele vzhledem k autoevaluaci školy.  Informace, rady a zkušenosti z oblasti autoevaluace školy.

Principy modelu poradenství Princip dobrovolnosti  Školy vstupovaly do poradenství dobrovolně.  Školy si mohly vybrat ze dvou modelů: krátkodobá a dlouhodobá intervence. Princip odbornosti  Byl zajištěn systematický a dlouhodobý profesní růst poradců prostřednictvím DVPP a supervizí.  Poradce bylo zároveň odborníkem v oblasti vlastního hodnocení školy.  Poradce autoevaluace působil na škole, která je mimo spádovou oblast jeho „domovské“ školy. Toto byl předpoklad pro to, aby se škola snadněji otevřela poradci a vpustila jej do záležitostí svého „vnitřního světa“. Princip individuálního přístupu  Škola sdělovala potřebu pomoci na základě „objednávky“.  Poradce reagoval při intervenci na aktuální potřeby školy (i přes existenci objednávky prováděl při prvním setkání diagnostiku, aby odhalil případnou „skrytou zakázku“.)

Principy modelu poradenství Princip aktivního přístupu  Poradce neudílel pokyny, co má vedení školy udělat, pouze navrhoval a doporučoval. Ředitel školy nesl odpovědnost za svoje rozhodnutí.  Poradce nevystupoval v roli lektora, používal konzultačních metod a technik k rozvoji potenciálu školy. Princip etiky  Poradce zachovával etický přístup k poskytnutým informacím a dokumentům (např. nesděloval jakékoliv informace třetím stranám).

Etapy poradenské činnosti Etapy poradenské činnosti:  1. etapa: Vstup  Analýza potřeb školy a analýza dokumentů školy  2. etapa: Diagnostika  Poradce zastává roli zpovědníka  Pomoc zástupcům školy se sebepoznáním (s diagnostikou situace)  Odkaz na informační zdroje  3. etapa: Plánování  Předložení variantních řešení s doporučením alternativy vhodné pro školu  Kladení otázek s cílem stimulovat přemýšlení a činnost  Dodání systémů, metodik, popř. zaškolení v metodice

Etapy poradenské činnosti Etapy poradenské činnosti:  4. etapa: Realizace  Kladení otázek s cílem stimulovat přemýšlení a činnost  Morální podpora  Pozorování procesů v organizaci a poskytování zpětné vazby  5. etapa: Ukončení  Pozorování procesů v organizaci a poskytování zpětné vazby Pozn. v případě krátkodobé intervence se časový prostor pro jednotlivé etapy krátil.

Profil poradců autoevaluace Odborné kompetence absolventa vzdělávacího programu Poradce autoevaluace:  Je schopný vést poradenské setkání, tj. navázat kontakt, dojednat podmínky a zakázku (rozlišit kontrolu a pomoc), realizovat zakázku (dokáže vést poradenský rozhovor), provést závěrečnou intervenci  Ovládá práci s klientovým tématem, klientovým prožíváním a jeho aktuální situací, procesem rozhovorů, se svými paralelně běžícími myšlenkami a pocity  Dokáže zhodnotit přínos své poradenské práce  Zvládá obtížné situace v poradenské práci  Je si vědom hranic konzultační poradenské práce  Je schopen sebereflexe a supervize své práce

Osobnostní a sociální kompetence poradce autoevaluace:  Je důvěryhodný a s informacemi nakládá diskrétně  Dodržuje a respektuje etické hodnoty  Celkové výsledky jsou mu přednější než vlastní zviditelnění  Kontroluje svoje emoce  Je schopen zvládnout konflikt  Vítá iniciativu a podporuje zainteresovanost ostatních  Je inspirující a aktivně řídí motivaci  Je moderátorem procesů  Vyznačuje se trpělivostí, jedná a mluví rozvážně  Pěstuje vztah s klientem, snaží se o nezávislost a objektivnost  Pečuje o sebe, dále se vzdělává a rozvíjí svoje poradenské dovednosti

Každý poradce autoevaluace, aby obdržel certifikát, absolvoval:  vzdělávací program Koordinátor autoevaluace v rozsahu 50 hodin  vzdělávací program Poradce autoevaluace v rozsahu 20 hodin  minimálně 1 skupinovou supervizi  minimálně 2 setkání poradců zaměřená na DVPP nebo podávání zpětné vazby  5 intervencí na školách Certifikát poradce autoevaluace

Co v poradenství dál? Při případném prodloužení projektu plánujeme:  Proškolení dalších 14 poradců autoevaluace, kteří vykonají dalších 70 intervencí na školách  Těmto poradcům budou pomáhat stávající poradci v roli mentorů  Mentoři budou s novými poradci absolvovat 1-2 intervence Poradenství po ukončení projektu:  Školy nebo zřizovatelé mohou využít služeb poradců z vlastních zdrojů  Seznam poradců je k dispozici na webových stránkách projektu: