Evropská digitální úložiště a perspektivy důvěryhodného digitálního úložiště v rámci Národní digitální knihovny Bohdana Stoklasová Anna Nerglová Národní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové směry v dlouhodobém uchovávání digitálních dokumentů v mezinárodním kontextu Bohdana Stoklasová Jan Hutař Národní knihovna ČR
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Vaše jistota na trhu IT Archivace elektronického spisu Karel Škrle, ICZ a.s. 27/03/2008, Praha.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Informační kulturní portál
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Představení OSF Tomáš Foltýn Prezentace pro vedoucí pracovníky, Národní knihovna ČR, Klementinum,
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Standardizace odborné zdravotní péče
Strategie regionu, obce
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Jak jsme na Slovensku prováděli “audit” Centrálneho dátového archívu podle ISO Zdeněk Hruška Moravská zemská knihovna v Brně.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
Transkript prezentace:

Evropská digitální úložiště a perspektivy důvěryhodného digitálního úložiště v rámci Národní digitální knihovny Bohdana Stoklasová Anna Nerglová Národní knihovna ČR

Obsah Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě Národní digitální knihovna jako těžiště Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR. Etapa 1: do roku 2010 Důvěryhodné digitální úložiště – funkce, předpoklady důvěryhodnosti Evropský projekt Digital Preservation Europe Evropská digitální úložiště – výsledky srovnávací studie Perspektivy Národní digitální knihovny jako důvěryhodného digitálního úložiště Diskuse

Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě Jan Birger Ostby, Director General, Norwegian Archive, Library and Museum Authority: Archivy, knihovny a muzea nejsou zřizovány samy pro sebe, ale k tomu, aby sloužily svým uživatelům a celé společnosti. Pokud chceme hodnotit význam našich institucí, hodnocení se musí opírat především o jejich význam pro veřejnost a vliv na společnost. Pro uživatele není podstatné, zda jsou zdroje poznání a zkušeností uloženy v archivech, knihovnách nebo muzeích. Chtějí především získat přístup ke zdrojům, které hledají a využít je bez ohledu na to, do které kategorie institucí spadají.

Národní digitální knihovna jako těžiště Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR. Etapa 1: do roku 2010 Nutnost vymezení rámce důvěryhodného centrálního digitálního datového úložiště v rámci Národní digitální knihovny Národní digitální knihovna jako těžiště Koncepce Česká digitální knihovna jako širší kontext

Proč potřebujeme důvěryhodné digitální úložiště Pro trvalou ochranu a zpřístupnění digitálních dokumentů nezbytné Nutno zajistit autenticitu dokumentů, ošetřit migraci, případně emulaci, ochranu proti neoprávněnému přístupu, poškození atd. Nutnost plánování akcí souvisejících s ochranou digitálních dat – důležitost metadat (nejen popisných, ale i technických, strukturálních a administrativních)

Hlavní funkce důvěryhodného digitálního úložiště Referenční model OAIS Analogie s uložením a zpřístupněním klasických dokumentů, ale složitější a „zranitelnější“

Podmínky mezinárodní certifikace Trusted Digital Repositories : Attributes and Responsibilities (RLG,OCLC, 2002) An Audit Checklist for the Certification of Trusted Digital Repositories : Draft for public comment (RLG, NARA, 2005)

Podmínky mezinárodní certifikace Trusted Digital Repositories : Attributes and Responsibilities (RLG,OCLC, 2002)

Důvěryhodné úložiště musí Přijmout odpovědnost za dlouhodobou péči o svěřené digitální dokumenty a za jejich zpřístupnění současným i budoucím uživatelům Organizačně zajistit dlouhodobou životnost nejen pro vlastní úložiště, ale i pro svěřené digitální informace Prokázat finanční zajištění v současnosti i trvale udržitelný rozvoj

Důvěryhodné úložiště musí Navrhnout systém pro správu digitálního úložiště v souladu s obecně platnými konvencemi a standardy v zájmu zaručení trvalé správy, zpřístupnění a zabezpečení uložených digitálních dokumentů Stanovit metodiku hodnocení důvěryhodnosti systému Jasně a srozumitelně prezentovat svoji odpovědnost za dlouhodobou ochranu a zpřístupnění dokumentů uživatelům i subjektům, které své dokumenty v úložišti deponují

Důvěryhodné úložiště musí Disponovat strategií, pracovními postupy a službami, které jsou snadno hodnotitelné a měřitelné

Podmínky mezinárodní certifikace An Audit Checklist for the Certification of Trusted Digital Repositories (RLG, NARA, 2005)

Kriteria pro audit a certifikaci Organizace Funkce, postupy, metody Cílová skupina uživatelů a využitelnost informací Technologie, technická infrastruktura

A. Organizace 1.Řízení organizace a schopnost „přežití“ (dlouhodobá ochrana a zpřístupnění jako strategické cíle, schopnost přestát krizi bez výrazných ztrát) 2.Organizační struktura a personální zajištění 3.Jasná a srozumitelná dokumentace všech procedur, možnost snadného vyhodnocení 4.Finanční stabilita 5.Kontrakty, licence, odpovědnost

B. Funkce, postupy, metody 1.Příjem/získávání obsahu 2.Archivace a správa uložených informací 3.Plánování ochrany: migrace a další strategie 4.Správa dat 5.Správa přístupu

C. Cílová skupina uživatelů a využitelnost informací 1.Jasně vymezená a zdokumentovaná cílová skupina uživatelů (její potřeby, znalosti – jazykové, technické atd.) 2.Popisná metadata odpovídající potřebám cílové skupiny uživatelů 3.Způsob a možnosti využití (obsah, doba odezvy, licenční podmínky a smlouvy, dostupnost dat, kontrola dodržování podmínek) 4.Srozumitelnost výstupů pro cílovou skupinu uživatelů (ověřování)

D. Technologie a technická infrastruktura 1.Systém – spolehlivost, charakter a systému adekvátní významu úložiště 2.Technologie – HW, SW 3.Zabezpečení, plánování ochrany, krizový plán (disaster & recovery)

DPE Digital Preservation Europe

DPE Provizorní stránky (ve výstavbě, definitivní 2007, užitečné informace, dokumenty, viz leták DPE)

DPE - cíle Vytvořit spojující základ pro aktivní spolupráci, výměnu a šíření výsledků výzkumu a vývoje a zkušeností Přispět k rozšíření služeb vázaných na ochranu dokumentů a zvýšení jejich životaschopnosti a spolehlivosti Zvýšit všeobecné povědomí o důležitosti ochrany dokumentů a znalosti i dostupné zdroje pro tuto oblast

Vytvořit spojující základ… Omezit duplicitní vývoj a investice Stimulovat výzkum a vývoj standardů Přispět k rozvoji evropského výzkumného prostoru (ERA – European Research Area)

Přispět k rozšíření služeb… Podpořit jednotný celoevropský přistup k certifikaci úložišť Stimulovat dopracování funkce ochrany do komerčních systémů Propojit výzkum a praxi v oblasti ochrany dokumentů

Zvýšit povědomí … Zvýšit povědomí o ochraně digitálních objektů v souvislosti s jejich životním cyklem Definovat doporučení, metody a nástroje pro praxi i strategický rozvoj Vytvořit rámec pro zvyšování kvalifikace v oblasti ochrany digitálních dokumentů a přispět k jeho praktické realizaci

Cílové skupiny a diferencované výstupy

DPE – průzkum digitálních úložišť 1.Národní knihovny: NK ČR, Archivy: NA Nizozemska, Univerzity: ???, 2007 Evropské národní knihovny A.Nerglová (NK – oddělení technické podpory NFS) J. Hutař (NK – referát pro digitální knihovnu NFS)

Evropská digitální úložiště Dotazník „DPE Survey“ – 7 otázek Osloveno 54 evropských národních knihoven Zpět došlo 34 vyplněných dotazníků

Evropská digitální úložiště 1. Patří dlouhodobé uchovávání digitálních dokumentů mezi klíčové strategické priority ve vaší knihovně?

Evropská digitální úložiště 2. Máte či plánujete vytvořit důvěryhodné digitální úložiště (splňující kritéria vyjádřená v dokumentu „An Audit Checklist for the Certification of Trusted Digital Repositories“)?

Evropská digitální úložiště 3. Dlouhodobé uchovávání digitálních dokumentů je velmi složitý a náročný proces na to, aby jej realizovala jedna instituce. Vaše knihovna v této oblasti spolupracuje/bude spolupracovat s...

Evropská digitální úložiště 4. Vytvoření a provoz (správa) důvěryhodného digitálního úložiště je drahou a náročnou záležitostí. Budete vytvářet a spravovat úložiště...

Evropská digitální úložiště 5. Systém použitý pro vaše digitální úložiště bude...

Evropská digitální úložiště 6. Které výstupy uvedené v „DPE Dissemination Model“ považujete pro vaši knihovnu za nejvíce relevantní?

Evropská digitální úložiště

7. V Sedmém rámcovém projektu EU (FP7) je navrženo vytvoření „národních center“, která budou zodpovědná za archivaci digitálních dokumentů na národní úrovni a která budou spolupracovat s ostatními podobnými centry v Evropě. Které instituce by podle vašeho názoru měly ve vaší zemi zastávat roli takového „národního centra“?

Evropská digitální úložiště

Evropská digitální úložiště - závěr Otázka dlouhodobého uchovávání a zpřístupnění dokumentů – prioritní Spolupráce s paměťovými institucemi nebo výzkumnými institucemi Problém softwarového zabezpečení důvěryhodných digitálních úložišť Prezentace výstupů z projektu DPE na webových stránkách – Výsledky průzkumu dostupné na stránkách Národní digitální knihovny –

Perspektivy Národní digitální knihovny jako důvěryhodného digitálního úložiště 2006: analýza funkcí, návštěvy evropských i mimoevropských úložišť, pracovní skupina, analýza metadat, aktualizace Koncepce, zakoupení HW a základního SW pro provoz úložiště 2007: analýza funkcí, návštěvy dalších úložišť, návrh metadat, příprava RFP pro komplexní systém pro správu úložiště, zahájení jednání s vydavateli, interní audit 2008: výběr a instalace systému, poloprovoz 2009: plné zprovoznění systému 2010: externí audit – mezinárodně certifikované úložiště ??? Schválení a profinancování Koncepce ???

Dostupnost prezentace – Dokumentyhttp:// Knihovna č.2/2006 (text)

??? Otázky ???