Geodézie pro stavitelství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Ing. Milan Kocáb Ing. Ivana Valdová
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
příspěvková organizace Středoškolská 3, Ostrava-Zábřeh
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Možnost studia na Fakultě stavební a uplatnitelnost stavebních oborů
Studijní program Stavební inženýrství
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Školský zákon č. 561/2004 sb. V platném znění, řeší vzdělání:  Předškolní  - základní  - střední  - vyšší odborné.
Obor S - Informační systémy ve stavebnictví
Mapy a geografické informační systémy
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
MAGNET – NOVÁ ŘADA PROGRAMŮ TOPCON
Geoinformační technologie v egyptologické praxi EGY022014a/ Spec.přednáška I LS 2012 – 2014, 1. přednáška 2014 Organizační záležitosti: Výuka bude probíhat.
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Geodézie v pozemním stavitelství
O VZDĚLÁVÁNÍ GEODETŮ V ČR
Katastr nemovitostí Minimum znalostí pro realitní makléře.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Plzeňského a Karlovarského kraje
Workshop SFDP - Telč 2008 Fotogrammetrická dokumentace historických objektů - společná výuka pracovišť dvou fakult ČVUT Ing. Jindřich Hodač, Ph.D. Telč,
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Vznik map.
Zdroje dat, měření, konverze
1 © 2007 Autodesk Civil Engineering Autodesk – řešení infrastruktury Ivona Foltýnová ISD technický konzultant.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
Informační podpora při krizovém řízení
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
SIP NĚMECKA, RAKOUSKA A POLSKA Ivan MATĚJČEK Pavel SCHILL Olomouc 2010.
DIPLOMOVÁ PRÁCE Vedoucí: Doc.Ing.Petr Rapant,CSc. z VŠB-TU Ostrava
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Software pro GIS.

ČVUT V PRAZE Fakulta stavební ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Magisterský studijní program „Budovy a prostředí“ prof.Ing.Karel Kabele,CSc. Katedra TZB.
Geoinformatika úvod.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Geografická data pro veřejnou správu - data resortu zeměměřictví a katastru Plzeň Petr Dvořáček.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Katedra elektrotechniky
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
MAPLIMAT Modernizace studia aplikované matematiky
GIS – české firmy, software
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera
Výukové a výzkumné centrum v dopravě
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Geodézie pro stavitelství KMA/GES ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky z projektu FRVŠ č. 584/2011.

Představení oddělení geomatiky Geomatika Informace o předmětu GES

Oddělení geomatiky

Členové oddělení geomatiky

http://www.gis.zcu.cz/

úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností Studijní program GEOMATIKA Bakalářský studijní program (3 roky, prezenční i kombinované) Geomatika Magisterský studijní program (2 roky) - specializace: Geodézie a geoinformační systémy Kartografie Katastr nemovitostí a občanské právo Geodézie a katastr nemovitostí Doktorský studijní program (4 roky, prezenční i kombinované) Studijní program Geomatika je vyjmenován ve vyhlášce 31/1995 Sb., kterou se provádí zákon č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví pro udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností

Technické zázemí geodetické vybavení – GPS, elektrooptické dálkoměry, klasické teodolity, nivelační přístroje referenční stanice PLZE hardware – fotogrammetrická laboratoř, počítačové učebny, mobilní počítačová učebna software - ArcGIS CampusPack2, Atlas DMT, ERDAS LPS, Kokeš, GRASS, Matlab, Microsoft Visio, ...

Terénní praxe

Terénní praxe

Terénní praxe

Spolupráce Partnerské firmy: ARCDATA Praha s.r.o, GEODIS BRNO s.r.o., GEOREAL s.r.o., GEPRO s.r.o., Help service - remote sensing spol. s.r.o, T-MAPY s.r.o. Další organizace: České centrum pro vědu a společnost (Czech Center for Science and Society), European Spatial Data Research, Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, Wirelessinfo. Univerzity a akademické instituce: České vysoké učení technické, Technická univerzita Ostrava, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Univerzita Palackého v Olomouci.

Osvěta & propagace GIS Day Geosemináře Den otevřených dveří Dny vědy a techniky v Plzni Informační stánky na konferencích Setkání absolventů Sdílení informací na veřejně dostupných zdrojích

GEOMATIKA – definice Vědecký a technický interdisciplinární obor zabývající se sběrem, distribucí, ukládáním, analýzou, zpracováním a prezentací geografických dat nebo geografických informací

Geomatika vychází z integrovaného přístupu ke sběru, ukládání, přenosu (distribuci), analýze, poskytování a prezentaci dat vztažených k Zemi, označovaných jako prostorová (geoprostorová) data.

GNSS globální navigační satelitní systémy, stanice PLZE http://czepos.cuzk.cz/

GNSS globální navigační satelitní systémy, stanice PLZE

Řešené projekty - HAMP Koncem roku 2009 vyšel 21. svazek edice Historický atlas měst České republiky, věnovaný tentokrát Plzni. Dosud nikdy nevyšla publikace, která by poskytovala tolik prostoru mapám a plánům, města. Atlas obsahuje 67 map a plánů a kolem stovky obrázků – reprodukcí fotografií, kreseb i maleb. Textová část zahrnuje přehled dějin Plzně až do současnosti. Nejstarší publikovaný plán z poloviny 17. století zobrazuje městské opevnění (originál je uložen ve vídeňském Kriegsarchivu), nejmladší je platný územní plán města. Díky souvislé řadě plánů od r. 1781 do současnosti můžeme sledovat vývoj Plzně od klidného nevelkého města uvnitř středověkých hradeb k rušnému průmyslovému centru. Výběr zahrnuje také letecké snímky města nebo jeho částí od 30. let 20. století do současnosti. http://www.plzen.eu/o-meste/multimedia/ebook/knihy/ebook-historicky-atlas.aspx http://mapy.plzen.eu/aktuality-7/historicky-atlas-mesta-plzne.aspx

Informace o předmětu KMA/GES http://portal.zcu.cz/wps/portal/

Základní informace o předmětu

Podmínky absolvování předmětu

Témata přednášek

Cvičení – kdy, kde?

Cvičení – doprava, ubytování, jídlo?

Cvičení – s sebou, skupiny, …?

Informace k zápočtovému testu

Informace ke zkoušce

Doporučená literatura

KMA/GES – témata přednášek Úkoly geodézie ve výstavbě. Zeměměřická služba v ČR. Geodetické základy a referenční systémy. Dokumentace geodetických bodů. Přístroje a metody měření úhlů. Přístroje a metody měření délek. Přístroje a metody určování výšek. Metody přímého a nepřímého sběru geodat. Základy souřadnicových výpočtů. Určování ploch a kubatur. Základy teorie chyb a vyrovnávacího počtu. Měření pro projekt, prostorové zaměření situace velkého měřítka. Mapové podklady pro přípravu, projektování a povolování staveb. Geodetická část projektové dokumentace. Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou. Kontrolní a ověřovací měření ve výstavbě. Úřední ověření. Úloha katastru nemovitostí ČR pro výstavbu.