Členění NH Ukazatelé hodnocení NH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Hospodářská politika státu
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
 Je souhrn všech výrobních a nevýrobních odvětví  Člení se do čtyř sfér  Primárnímateriální výroba  Sekundárnímateriální výroba  Terciálnínemateriální.
Agregátní poptávka a nabídka
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
Demografie je věda, která se zabývá:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Inflace.
Světové hospodářství.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A13 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvoření listopad.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie a hospodářství
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
HDP= hrubý domácí produkt
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
Trh práce a politika zaměstnanosti
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_83 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
TRH (tržní mechanismus)
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Národní hospodářství. Obsah výkladu Charakteristika národního hospodářství a jeho struktura Hodnocení národního hospodářství HDP a jeho výpočet Problematika.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Hospodářství (ekonomika)
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Postavení CR v hospodářství
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Demografie je věda, která se zabývá:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Transkript prezentace:

Členění NH Ukazatelé hodnocení NH 3. Národní hospodářství Členění NH Ukazatelé hodnocení NH

Členění NH Národní hospodářství - souhrn veškeré hospodářské činnosti na území státu. Člení se na: Primární sektor – prvovýroba, získávání surovin z přírody (lesnictví, zemědělství, těžební průmysl) Sekundární sektor – zpracovatelský průmysl (strojírenství, potravinářství, stavebnictví) Terciální sektor – služby pro výrobu a obyvatelstvo (obchod, pojišťovnictví, bankovnictví, školství, zdravotnictví, kultura)

Členění sektorů podle financování Ziskový sektor (obchodní společnosti, družstva, státní podniky, živnostníci) Cílem je dosahování zisku Plně funguje na tržním systému – nabídka a poptávka Za služby a statky se musí zaplatit Vytváří zdroje pro neziskový sektor a sponzoruje ho

Členění sektorů podle financování Neziskový sektor (nadace, občanská sdružení, státní neziskové organizace) Statky služby jsou rozdělovány podle potřeb Funguje na principu přerozdělování Zajišťuje vzdělání, zdravotní péči, vědu, kultury, sport, obranu a bezpečnost, státní správu apod.

Státní neziskové organizace Příspěvkové organizace (školství, zdravotnictví, kultura, sport) - Organizace získávají příspěvek ze státního rozpočtu, mají i příjmy z vlastní hospodářské činnosti. Z celkových příjmů hradí své výdaje, zůstatek jim zůstává k dispozici

Státní neziskové organizace Rozpočtové organizace (státní správa, bezpečnost, obrana) - Organizace hospodaří podle schváleného rozpočtu, peníze, které neutratí musí vrátit, stejně jako příjmy ze své činnosti (např. vybrané pokuty)

Ukazatele hodnocení NH Velikost a tempo růstu hrubého domácí produktu (HDP), životní úroveň Stabilita cen – míra inflace Míra nezaměstnanosti

Hrubý domácí produkt (HDP) HDP - souhrn všech statků a služeb, které byly vytvořeny na území daného státu za jeden rok Jeho růst může být: Kvantitativní – zvyšuje se množství výrobních faktorů Kvalitativní – roste produktivita práce, zvyšuje se využití přírodních zdrojů Životní úroveň obyvatel státu je tím vyšší, čím vyšší je hrubý domácí produkt

Životní úroveň Je to stupeň uspokojování lidských potřeb. Osobní spotřeba obyvatelstva - nákupy v obchodech, spotřeba vody, plynu, el. energie Společenská spotřeba - bezpečnost, obrana, správa státu, školství, zdravotnictví Úroveň bydlení a délka volného času Sociální jistoty - zaměstnanost, důchodové zabezpečení, sociální a nemocenské dávky, podpory v nezaměstnanosti Životní prostředí - čistota ovzduší, vod, půdy, veřejná zeleň

Šedá a černá ekonomika Šedá ekonomika - ekonomické vztahy, které porušují běžné etické a morální normy společnosti, jsou na hranici zákona – podplácení, úplatky Černá ekonomika - ekonomické vztahy, které porušují zákony dané země – hospodářská kriminalita (krádeže, zpronevěry, padělání peněz, hospodářské podvody, neplacení daní a daňové úniky, činnost mafií) Zákon proti praní špinavých peněz – peníze z nelegální činnosti se musí dostat do legálního oběhu Výsledky těchto ekonomik se nezahrnují do HDP

Rodinný rozpočet A. Příjmy: Pravidelné příjmy Příjmy ze zaměstnání (mzda) Příjmy z podnikání Sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti Nepravidelné příjmy Půjčka, úvěr Výhra, dárek

Kontrolovatelné (dají se omezit) Rodinný rozpočet B. Výdaje: Pevné (nezbytné) Bydlení (nájem, energie) Splátky úvěrů a půjček Zdravotní péče Pojištění Kontrolovatelné (dají se omezit) Jídlo Oblečení Cestovné, PHM, provoz auta Telefon, internet Výdaje na vzdělání, kulturu, sport Zájmy a koníčky Dárky, dovolená Vybavení domácnosti Spoření

Inflace Inflace je jev, při kterém dochází k růstu cen a snížení hodnoty peněz. Stupně inflace: Mírná (plíživá) - do 10 % - přijatelný vývoj Rychlá - do 100 % - přestává fungovat ekonomika, peníze ztrácejí smysl, nakupují se nemovitosti, zlato, cizí měna Hyperinflace – nad 100 % - ekonomika v rozkladu, tržní hospodářství přestává fungovat Deflace – opačný jev, kdy klesá cenová hladina a zvyšuje se hodnota peněz

když je velký objem peněz v oběhu a nedostatek zboží Inflace Růst cen se měří prostřednictvím tzv. spotřebitelského koše, do kterého se zahrnuje nákup nejdůležitějšího zboží a služeb, např. nájem, energie, voda, jídlo, doprava (PHM), oblečení ...... K inflaci dochází: když je velký objem peněz v oběhu a nedostatek zboží Když dochází k nadměrnému růstu výrobních nákladů (např. růst mezd, cen strategických surovin a energie)

Nezaměstnanost Část práceschopného obyvatelstva nenachází zaměstnání Rozsah se vyjadřuje jako tzv. míra nezaměstnanosti - podíl nezaměstnaných k celkovému počtu práceschopného obyvatelstva

Typy nezaměstnanosti A. Přirozená (dobrovolná) nezaměstnanost Počet nezaměstnaných je menší nebo stejný jako počet volných pracovních míst - nesoulad profesí, migrace osob, neinformovanost, sezónní práce (stavebnictví, zemědělství) B. Nedobrovolná nezaměstnanost Počet zájemců o práci je větší než počet volných pracovních míst, nabídka práce je nižší než poptávka po práci

Sociální dopady nezaměstnanosti Sociální dopady nezaměstnanosti řeší stát: Pasívní nástroj - systém podpor v nezaměstnanosti Aktivní nástroj – rekvalifikace, dotace na nová pracovní místa