ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍCH V ČR - Reforma systému VaVaI po roce Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc. Prezident AIP ČR Seminář „Ochrana průmyslovéo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍCH V ČR - Reforma systému VaVaI po roce RNDr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj ředitel odboru výzkumu, vývoje.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2013 podvacáté Pavel Švejda Praha, 3. prosince 2013 INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
1 ČR a její praxe v oblasti VaVaI, světové trendy Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2010.
Technologické platformy a dopravní výzkum
ZMĚNY V SYSTÉMU VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR 94. zasedání Pléna České konference rektorů J. Málek.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍCH V ČR - Reforma systému VaVaI po roce Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc. Prezident AIP ČR Seminář „Ochrana průmyslovéo vlastnictví“ ÚPV, Praha 6, 3. června 2009

1.Reforma systému VaVaI po roce (2) 2.Novela zákona č. 130/2002 Sb. - Senát (2) 3.Evropské předpisy o VaVaI (1) 4.Změny ve financování VaVaI (4) 5.Národní politika VaVaI ČR 2009–2015 (2)

Reforma systému VaVaI po roce  Reforma = zastřešující dokument pro 15 materiálů, kterými je Reforma realizována, stav po roce:  Vláda dne 26. března 2008 č. 287 uložila: OP VaVpI první výzva vyhlášena v prosinci 2008 (2. PO), další v červnu 2009 (1 a 2. PO) OP VaVpI: vládou schválen , s EK podepsán , prováděcí dokumenty - listopad 2008, první výzva vyhlášena v prosinci 2008 (2. PO), další v červnu 2009 (1 a 2. PO) Rozpočet VaV rozpočet na r viz dále Rozpočet VaV: na r schválen v červnu 2008, rozpočet na r viz dále Novela zákona č. 130/2002 Sb projednán Senátemviz dále Novela zákona č. 130/2002 Sb. a jeho prováděcích předpisů a předpisů souvisejících: projednán Senátem viz dále -Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR na léta 2009 až 2015 (vzhledem k zákonu až v květnu 2009, nyní v diskuzi) –viz dále -Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR na léta 2009 až 2015 (vzhledem k zákonu až v květnu 2009, nyní v diskuzi) – viz dále Změny ve státní správě VaVaI Změny ve státní správě VaVaI: schváleny 20.října 2008 usnesením vlády č. 1305) Koncepce IS VaVaI (nyní např. export dat) Koncepce IS VaVaI schválena 3. listopadu 2008 usnesením vlády č (nyní např. export dat)

Reforma po roce koncepcí VaV na které navazují programy aplik. VaV Bezpečnostní VaV2010 = jeden prg. nyní notifikován, druhý /veřejné zakázky/ připraven k vyhlášení 7 koncepcí VaV na které navazují programy aplik. VaV Bezpečnostní VaV – MV: 2010 = jeden prg. nyní notifikován, druhý /veřejné zakázky/ připraven k vyhlášení (cca 570 mil. Kč – cíl.rok) Národní a kulturní identitaMK: 2011 = program NAKI připraven do k předložení vládě Národní a kulturní identita – MK: 2011 = program NAKI připraven do k předložení vládě (cca 425 mil. Kč) Mezinárodní spolupráce ve VaVMŠMT: průběžně 5 účelových 10 instit. podporovaných aktivit Mezinárodní spolupráce ve VaV – MŠMT: průběžně 5 účelových (670 mil. Kč) a 10 instit. podporovaných aktivit (cca mil. Kč) Velké infrastruktury VaV Velké infrastruktury VaV – MŠMT: OP VaVpI a program od r Obranný VaVMO: 2 programy od r Obranný VaV - MO: 2 programy od r (cca 390 mil. Kč) Zemědělský VaVMZe: 2009 program VAK a další od r Zemědělský VaV – MZe: 2009 program VAK a další od r (cca 465 mil. Kč) Lékařský VaV Lékařský VaV – předložení koncepce bylo prodlouženo do A dále (navazující úkoly) Technologickou agenturu ČR nyní přípravné práce, „naostro“ od Založit Technologickou agenturu ČR (návazně na novelu zákona č. 130/2002 Sb.) – nyní přípravné práce, „naostro“ od Prodloužit výzkumné záměry byly nebo budou prodlouženy Prodloužit výzkumné záměry na sedm let – byly nebo budou prodlouženy Výzkumná centra Prodloužit do r program Výzkumná centra většiny resortních programů Nevyhlašovat nová kola veř. soutěží většiny resortních programů Metodiku hodnocení 2008 – viz dále Vydat Metodiku hodnocení 2008 (vydána 26. června 2008) – viz dále priority VaVaI Připravit nové priority VaVaI (aktualizace DZSV – NP VaVaI)

Novela zákona č. 130/2002 Sb. - 1 Dne schválena Poslaneckou sněmovnou, dne Senátem Parlamentu ČR. 1.Změny vyvolané změnou evropských pravidel Změna v PS – výsledky užívané odbornou veřejností (postupy aj.) Rámec Společenství, NEK 800/2008 (definice, předmět, způsoby a podmínky podpory, výzkumné organizace aj.) Změna v PS – výsledky užívané odbornou veřejností (postupy aj.) 2.Rozšíření předmětu zákona o inovace VaV → VaVaI, podpora některých typů inovací 3.Mezinárodní spolupráce a evropské fondy kofinancování RP EU aj., strukturální fondy (navazuje na zákon č. 571/2007 Sb.) 4.Zjednodušení způsobu podpory a snížení administrativy změna institucionální podpory výzkumných organizací 5.Založení Technologické agentury ČR meziresortní podpora aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací

Novela zákona č. 130/2002 Sb Podpora infrastruktury pro výzkum a vývoj – nejen program, ale i samostatné IF schválené vládou způsob financování zejm. velkých infrastruktur (dosud chybělo) – nejen program, ale i samostatné IF schválené vládou 7.Nakládání s výsledky Smlouva o využití výsledků (příjemce-uživatel), změna ve vlastnictví výsledků u podílově financovaných projektů aj. 8.Zjednodušení prováděcích předpisů ruší 2 ze 3 nařízení vlády (č. 461 a č. 462/2002 Sb.) 9.Změny souvisejících zákonů zákon o vysokých školách zákon o vysokých školách, zákon o veřejných výzkumných institucích, zákon o veřejných zakázkách a koncesní zákon 10.Přechodné období 2010 až 2011 viz dále zejm. u výzkumných záměrů končících v r viz dále

Evropské předpisy o VaVaI  Rámec Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací Platnost Jde o „stanovisko EK k čl. 87 Smlouvy o EU“ (jak bude postupovat) Jde o „stanovisko EK k čl. 87 Smlouvy o EU“ (jak bude postupovat) Působnost – veškerá veřejná podpora VaVaI (režimy podpory), včetně daňových opatření Stávající i nové režimy podpory je nutné minim. konzultovat vč. základního výzkumu a inst. podpory Stávající i nové režimy podpory je nutné minim. konzultovat vč. základního výzkumu a inst. podpory  Nařízení Komise (ES) č. 800/2008 ze dne 6. srpna 2008 – „superbloková výjimka“ Mj. uvádí definice VaV (základní výzkum, průmyslový výzkum, vývoj), které ruší definice v zákoně č. 130/2002 Sb., novela zákona č. 130/2002 Sb. podle nich  K dispozici na a dále na v části Legislativa/veřejná podporahttp://europa.eu.int/eur-lexwww.vyzkum.cz

Změny ve financování VaVaI - 1  Institucionální podpora viz dále Do r bude většina výzkumných organizací podporována výzkumné záměry přes současné poskytovatele (výzkumné záměry; výjimka pro VZ končící jindy) viz dále Od r bude většina výzkumných organizací podporována podle výsledků a mezinárodního hodnocení přes 7 poskytovatelů Přechodné období 2010 – 2011 (kombinace obou způsobů) Hodnocení poskytovatelů per-review (na r AV ČR) Hodnocení poskytovatelů per-review (na r AV ČR)  Účelová podpora Stávající projekty budou dokončeny u současných poskytovatelů V základním výzkumu bude nové projekty od r podporovat jen Grantová agentura ČR Od r začne poskytovat podporu aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací Technologická agentura ČR (viz koncepce a programy realizující Reformu) Mimo TA ČR budou podporovány 4 průřezové a 3 odvětvové oblasti (viz koncepce a programy realizující Reformu)

Změny ve financování VaVaI – 2 Institucionální podpora  Přechodné období (viz přechodná ustanovení novely zákona) Výzkumné organizace neřešící v roce 2010 a následně výzkumný záměr: Výzkumné organizace neřešící v roce 2010 a následně výzkumný záměr: výše podpory - zcela na základě hodnocení výsledků v r (dtto dále: na r dle Hodnocení 2009 atd.) Výzkumné organizace, jejichž výzkumný záměr byl zahájen do a bude ukončen v roce 2010: Výzkumné organizace, jejichž výzkumný záměr byl zahájen do a bude ukončen v roce 2010: výše podpory pro rok 2010: 2/3 podle vydaných rozhodnutí r a 1/3 podle hodnocení výsledků v r Výzkumné organizace, jejichž výzkumný záměr byl zahájen do a bude ukončen v roce 2011: Výzkumné organizace, jejichž výzkumný záměr byl zahájen do a bude ukončen v roce 2011:  výše podpory pro rok 2010: 2/3 podle vydaných rozhodnutí r a 1/3 podle hodnocení výsledků v r. 2008,  výše podpory pro rok 2011: 1/3 podle vydaných rozhodnutí r a 2/3 podle hodnocení výsledků v r Výzkumné organizace, jejichž výzkumný záměr byl zahájen k nebo později a bude ukončen v roce 2012 nebo v roce 2013: Výzkumné organizace, jejichž výzkumný záměr byl zahájen k nebo později a bude ukončen v roce 2012 nebo v roce 2013:  výše podpory pro roky 2010 a 2011 bude stanovena podle vydaných rozhodnutí v r. 2009,  výše podpory pro rok 2012: 2/3 podle vydaných rozhodnutí v r a 1/3 podle hodnocení výsledků v r. 2010,  výše podpory pro rok 2013: 1/3 podle vydaných rozhodnutí v r a 2/3 podle hodnocení výsledků v r  Meziroční růst inst. výdajů pro všechny tyto výdaje je stejný

Změny ve financování VaVaI – 3 programy výzkumu a vývoje  Nový systém programů aplikovaného VaVaI:  Programy TA ČR  Zahájení (r a 2012) programy podle NEK č. 800/2008  Priority VaVaI (viz DZSV)  Veřejné zakázky pro státní správu  Průřezové programy mezinárodní spolupráce (MŠMT), velké infrastruktury (MŠMT), bezpečnostního VaV (MV) a „NAKI“ (MK)  Odvětvové programy VaV: MZe, MO a MZ  Specifické programy VaV (propagace, transfer)  Regionální VaV programy  V základním výzkumu mzdové náklady ( nárůst cca po 0,5 mld. Kč/r)

Změny ve financování VaVaI - 4 veřejné výdaje na VaV rok (2010)(2011) mld. Kč 6,211,616,521,523,124,926,828,9 s výhledem do r Výdaje na VaV ze státního rozpočtu ČR (s výhledem do r. 2012) 2. Nepřímá podpora VaV od r v r ,9 mld. Kč (s dalším nárůstem dle zájmu podniků) 3. Prostředky EU na VaVaI (str. fondy) - od r průměrně 10 mld. Kč/r (ale zpoždění OP, reálně od r. 2010)(2012)31,2

Národní politika VaVaI ČR na léta 2009 až  Dosud Národní politika výzkumu a vývoje ČR 2004 – 2008 a Národní inovační politika 2005 – 2010, u první z nich řada aktualizací (novela zákona č. 130/2002 Sb., odpovídá Rada ve spolupráci s MŠMT), posun vzhledem k novele do  Nově stejně jako v jiných evropských zemích jedna politika - Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR 2009 – 2015 – do předložit vládě (novela zákona č. 130/2002 Sb., odpovídá Rada ve spolupráci s MŠMT), posun vzhledem k novele do  Navazuje na Reformu systému VaVaI a na novelu zákona č. 130/2002 Sb. a její realizaci  Vychází ze Zelené, Bílé a Modré knihy VaVaI  Součástí NP VaVaI budou i priority VaVaI (DZSV)  Nyní k vyjádření zainteresovaných orgánů a institucí do , návazně na novelu předložení vládě

Národní politika VaVaI ČR 2009 až 2015: věcná struktura – 2 1.Zkvalitnění systému řízení VaVaI na všech úrovních 2.Priority státní podpory VaVaI 3.Posílení závislosti výše podpory na dosahovaných výsledcích 4.Úspěšné inovace jako základního ukazatele úspěšnosti podpory VaVaI 5.Lepší využití možností mezinárodní spolupráce 6.Zajištění kvalitních lidských zdrojů pro VaVaI 7.Vztahy VaVaI a společnost („marketing“) 8.Periodická hodnocení, ukládání event. korekčních opatření

Na shledanou a děkuji za pozornost Karel Šperlink Karel Šperlink