Hygiena a bezpečnost při práci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotelová škola Světlá a OA Velké Meziříčí HACCP V GASTRONOMII
Advertisements

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Hygienická problematika ve školním stravování
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Další nebezpečné úrazy
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
ZÁVODY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ se zabývají hromadnou výrobou, prodejem pokrmů a nápojů, poskytují další doplňkové služby.
1.HYGIENA U SPORÁKU vedení provozovny je povinno zajistit pracovníkům bezpečné a zdravé prostředí V sanitárním a výrobním úseku jsou v potřebném množství.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Potravinová politika.
První pomoc Obecná pravidla. Základní pravidlo Jednej klidně (nezmatkuj), ale buď rozhodný!
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Klasická a sportovní masáž II
Základní povinnosti provozovatele
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE DĚTSKÉ OBUVI PhDr. Vlasta Mayerová Česká obuvnická a kožedělná asociace Praha,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Osobní hygiena:  Zástěra  Čisté ruce  Tašky na určené místo  Ruce neutírat do utěrky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Legislativa.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dokumentace k zajištění BOZP
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
HACCP.
8. První pomoc -TEPELNÁ PORANĚNÍ Mgr
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 1. BOZP-pro obor umělecký rytec kovů Název sady: Rytecké techniky pro zdobení.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Název projektu: Moderní škola
Interní předpisy hotelu
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
HACCP.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Hygienické předpisy v gastronomii
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
VY_32_INOVACE_Sikorová_
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Hygiena a bezpečnost při práci Zásady při práci v PVS Bc. Daniel Vančura

Hygienické předpisy pro provoz PVS Hygiena osobní Hygiena provozní PVS – provozovna veřejného stravování Charakter – provozy epidemiologicky závažné Požadavky upraveny zákonem 258/2000, vyhláškou č.137 –MZ Vyhláškou 852 vydanou EU Za dodržování odpovídá provozovatel - zaměstnanci

Hygiena osobní Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství Čistota, sprchování, krátké nehty, sepnuté vlasy, nenošení řetízků, prstýnků…. Čistý pracovní oděv, obuv Pokrývka hlavy, gumové rukavice Hygiena při příchodu do kuchyně – mytí rukou, zákaz kouření ve výr.středisku Hygiena po použití WC Hygiena při přechodu ze špinavé práce na čistou Dodržování logického toku surovin a technologických postupů

Hygiena osobní Při onemocnění – průjmy, horečky, zvracení – vyhledat lékaře, nahlásit – lékaři, vedoucímu – možnost přenosu nakažlivých chorob na zákazníky !!! Při nedodržení osobní hygieny POKUTA – platí zaměstnanec!!! Zdravotní průkaz musí mít zaměstnanec vždy u sebe !!!

Hygiena provozní - HP Každá provozovna má zpracovaný HACCP systém - evidence Systém kontrolních a kritických bodů ve výrobě Dodržování HP nutné a závazné Zajištění kvalitní a nezávadné stravy pro zákazníky Logický tok technologických postupů …. Práce s odpadky, obaly, skořápkami, kostmi, Provozovna musí splňovat požadavky na potravinářskou výrobu, musí být zkolaudována !!!

Bezpečnost a ochrana při práci v PVS Používání ochr. pracovních pomůcek a oděvů Předcházet úrazům Nechávat volné chodby a cesty Dbát řádného osvětlení, větrání Udržovat podlahy čisté a suché Nezasahovat do el. Spotřebičů Opatrnost při práci s el. Energií, plynem, vodou Nezasahovat do mechaniky strojů v chodu – odborný servis

Nejčastější nehody a úrazy Pády Popáleniny Řezná poranění Opaření Zlomeniny Úrazy el. proudem

Postup při nehodě Zajistit první pomoc Zamezit dalšímu možnému nebezpečí Přivolat záchranné složky (v případě nutnosti ) tel. čísla…………doplnit !!! Úrazy se evidují v knize úrazů Lékárnička musí být k dispozici Kvalifikace – úrazy způsobené nedodržením BP, úrazy způsobené cizím zaviněním