PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference se zaměřením
Advertisements

OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Výživa.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
5-denní jídelníček.
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Vzor titulní strany: PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení snímku (obrázky, texty ….. ) je libovolné. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

VÝŽIVOVÉ POTŘEBY KLIENTŮ ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ STRAVY Strava musí obsahovat základní živiny: bílkoviny tuky cukry minerály stopové prvky, vitaminy Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Potřeba hlavních živin je individuální a liší se podle: věku pohlaví tělesné zátěže Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny BÍLKOVINY základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny bílkoviny jsou zdrojem energie, chybí-li sacharidy a tuky denní potřeba bílkovin závisí na věku, zdravotním stavu vyšší spotřebu mají ženy v těhotenství a lidé v rekonvalescenci Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

živočišného původu – maso, mléko, vejce, mléčné výrobky  Bílkoviny dělíme: živočišného původu – maso, mléko, vejce, mléčné výrobky rostlinného původu – luštěniny, obilniny, brambory, zelenina Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

sloučeniny glycerolu a mastných kyselin TUKY sloučeniny glycerolu a mastných kyselin nejvyšší energetická hodnota ze všech živin hlavní zásobárna tuků u člověka je tukové vazivo tuky živočišné zvyšují riziko aterosklerózy vitaminy v rozpustných tucích jsou: A, D, E, K Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Sacharidy DĚLENÍ SACHARIDŮ základním zdrojem energie pro člověka DĚLENÍ SACHARIDŮ jednoduché – monosacharidy (glukóza) složené ze dvou – disacharidy (maltóza) složené z více – polysacharidy (škrob) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

MINERÁLNÍ LATKY STOPOVÉ PRVKY nemají energetický význam, jsou však stavebními látkami vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, železo, hořčík STOPOVÉ PRVKY jód, měď, fluor Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Vitaminy jsou biologicky významné látky a mají ochranný význam. VITAMINY: B1, B2, B5, B6, niacin – kyselina nikotinová, kyselina listová, vitamin B12, vitamin C, D, E, K Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Zdravá výživa se také nazývá racionální výživa. ZÁKLADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Zdravá výživa se také nazývá racionální výživa. Cílem výživy je dodat organismu důležité živiny, látky a vodu. Správný výběr potravin může snížit riziko výskytu onemocnění jako je obezita, hypertenze, cukrovka, infarkt, ateroskleróza, osteoporóza, některá nádorové onemocnění. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Zásady racionální výživy: řídíme se nejnovějšími vědeckými poznatky  dbáme na potřeby organismu vzhledem k věku, pohlaví, tělesnému výkonu, podmínkám prostředí Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

zdravá výživa by měla být pestrá, střídmá a vyvážená zamezit zbytečnému a nezdravému přejídání  do stravy zařazovat dostatek ovoce a zeleniny dbát na pitný režim pokud možno pojídat čerstvé potraviny snížit příjem soli a koření Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

UKÁZKY PYRAMIDOVÝCH VÝŽIV Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝŽIVU Biologické faktory příjem potravy trávení – mechanické a chemické rozmělnění potravy resorpce – vstřebávání rozštěpených látek vylučování – nestrávených zbytků Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

stres – odmítání potravy nebo naopak přejídání Sociokulturní faktory: Psychické faktory libé pocity při jídle stres – odmítání potravy nebo naopak přejídání Sociokulturní faktory: tradice a zvyky každé kultury náboženství – zákaz masa a alkoholických nápojů životní styl – nevhodné rychlé občerstvení Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

ALTERNATIVNÍ SMĚRY VÝŽIVY ekonomická situace rodiny, státu nebezpečné reklamy špatné individuální stravovací návyky ALTERNATIVNÍ SMĚRY VÝŽIVY vegetariánství, semivegetariáni vegani vitariáni makrobiotika Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

vegetariáni semivegetariáni vegani vitariáni makrobiotika Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Poruchy výživy: mentální anorexie bulimie malnutrice kachexie karence nechutenství Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

ANOREXIE BULIMIE Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Faktory ovlivňující metabolismus: PŘIROZENÁ VÝŽIVA Člověk potřebuje ke své každodenní výživě takové množství potravy, které odpovídá jeho spotřebě energie. Faktory ovlivňující metabolismus: věk, tělesná teplota fyzický výkon, mužské pohlavní hormony zrychlují metabolismus, hormony štítné žlázy zrychlují metabolismus Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

kojení je nenahraditelnou přirozenou výživou dítěte Mateřské mléko: obsahuje ochranné látky, které chrání dítě před většinou infekcí snižuje výskyt alergií, předává dítěti všechny nezbytné živiny zamezuje rozvoji onemocnění velice dobře se tráví a vstřebává Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Přirozená výživa a strava pestrá přiměřená chutná komplexní racionální Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Výživa dětí předškolního věku základem dětské stravy je mléko a mléčné výrobky, které zajišťují příjem stavebních látek pro růst a vývoj dítěte, zejména bílkovin a vápníku učte děti od raného věku jíst různé druhy zeleniny – syrové i vařené nedávejte dětem „za odměnu“ sladkosti, nahraďte je ovocem Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Výživa dětí mladšího školního věku uzeniny a různé slané pochutiny do jídelníčku nejmladších nepatří Výživa dětí mladšího školního věku mléko a mléčné výrobky zůstávají nadále významnou složkou výživy  ke svačinám do školy podávejte dětem ovoce a zeleninu dbejte na dostatek nesladkých nápojů Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Výživa dětí staršího školního věku nedávejte dětem peníze na svačiny, utratí je většinou za nežádoucí pochutiny uzeniny a pochutiny nejsou pro dětský organismus přínosem, ale naopak rizikem zdravého vývoje Výživa dětí staršího školního věku stravovací zvyklosti dítěte jsou již ustálené zajišťujte dětem i v tomto období obědy ve školních jídelnách, !přiměřená váha dítěte Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

v prvním trimestru není nutné zvyšovat energetický příjem VÝŽIVA V TĚHOTENSTVÍ v prvním trimestru není nutné zvyšovat energetický příjem od druhého trimestru by se měl zvýšit o 150 – 200 kcal na den potřeba proteinů je od druhého trimestru zvýšena tuky by se na úhradě celkového příjmu energie měly podílet 30% Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

podvýživa je u starých lidí poměrně častým jevem VÝŽIVA VE STÁŘÍ podvýživa je u starých lidí poměrně častým jevem důsledkem podvýživy není jen pokles tělesné hmotnosti, ale především pokles proteosyntézy zhoršení výživy starých lidí je často spojováno s ekonomickými problémy mezi příčinami zhoršení výživy ve stáří je častá psychosociální izolace, deprese, demence Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Při přípravě stravy je vhodné mít na zřeteli následující doporučení: strava má být co nejvíce pestrá s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

mléko a mléčné výrobky – alespoň dvě dávky denně  maso přibližně 100 g/den mléko a mléčné výrobky – alespoň dvě dávky denně ovoce a především zeleninu je žádoucí konzumovat až několikrát denně velmi důležitá je péče o pitný režim při sestavování jídelníčku dbáme, aby strava byla energeticky přiměřená Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

poskytnout energetické substráty poskytnout esenciální živiny UMĚLÁ VÝŽIVA Cíle umělé výživy: poskytnout energetické substráty poskytnout esenciální živiny „farmakonutrice“: speciální živiny – léčiva Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Umělá výživa novorozence a kojence V případě, že matka nemůže z nějakých příčin kojit, je nutno dítěti dodat umělou výživu. Tato výživa je svým složením téměř totožná se základními složkami mateřského mléka. Od konce 6. měsíce do výživy začínáme zavádět příkrmy. Od 1 roku podáváme již mletou běžnou stravu. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Mléko či mléčné výrobky by měly být zastoupeny v denním jídelníčku alespoň ve 2 dávkách. Upřednostňujeme přípravu vařením, dušením, smažená jídla nejsou vhodná. U dětí, u nichž se projevila alergie ve formě ekzému či průjmů, se podává speciální dieta. Od 3. roku můžeme podávat stravu zcela shodnou s obecnými zásadami zdravé výživy. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Technika umělé výživy: vždy pracujeme v čistém prostředí používáme kojeneckou vodu po nakrmení kojence necháme odříhnout sledujeme záruční dobu mléčných výrobků kašovitá jídla podáváme lžičkou snažíme se naučit dítě pít z hrníčku, po 1. roce by již nemělo pít z kojenecké láhve Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Enterální výživa Je podávání firemně připravené směsi živin – tuky, cukry, bílkoviny, ionty, stopové prvky, vitaminy, vlákniny – do trávicího traktu. Tato výživa je podávána, když pacient nemá dostatečný perorální příjem při funkčním zažívacím traktu a pokud můžeme výživu do trávicí soustavy dopravit. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Výhody enterální výživy: je přirozenou cestu příjmu, trávení a resorpce živin stimuluje střevní motilitu udržuje fyziologickou střevní mikroflóru a bariérovou funkci střeva představuje prevenci vzniku stresového vředu komplikace enterální výživy jsou méně časté Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Podává se především v těchto indikací: aplikace je snazší a jednodušší je podstatně levnější Podává se především v těchto indikací: poruchy zažívacího traktu poruchy neurologické a psychiatrické akutní stavy – po operacích výživa při onkologickém onemocnění předoperační nutriční podpora Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

podvýživa starších nemocných potravinové alergie chronické infekce – TBC, HIV Cesty podání: sipping – nemocný přípravky popíjí výživa sondou výživa gastomií či jejunostomií Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Je aplikace živin přímo do cévního systému pacienta. Parenterální výživa Je aplikace živin přímo do cévního systému pacienta. Tento způsob výživy je vyhrazen pro pacienty, které není možné vyživovat enterální cestou. Dělení parenterální výživy podle cesty aplikace, podle podílu na výživě podle typu aplikovaných roztoků, podle délky podávání Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Při přípravě pokrmů musíme dbát na moderní trendy: PŘÍPRAVA POKRMŮ Při přípravě pokrmů musíme dbát na moderní trendy: pestrá strava na snížení množství konzumovaných živočišných tuků větší podíl zeleniny a ovoce zvýšený podíl výrobků z celozrnné mouky omezení soli a cukru Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Ochrana spotřebitele: čerstvé suroviny hygiena při přípravě pokrmů správné technologické postupy dostatečná tepelná úprava vhodné vybavení dodržování předpisů pro zpracování surovin           Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Základní tepelné úpravy jsou vaření dušení pečení smažení Smažení a grilování jsou nejhorší způsoby jídla! Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

SYSTÉM NUTRIČNÍ PÉČE Dobře fungující systém nutriční péče umožňuje snadnější rozpoznání již existujícího nebo hrozícího problému s nevhodnou nebo nedostatečně složenou výživou. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Nutriční péče se týká těchto onemocnění: obezita akutní pankreatitida chronická pankreatitida diabetes mellitus akutní ledvinové selhání chronické rány stáří Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

STOP MALNUTRICE ! Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Malnutrice je špatný výživový stav nemocného. Tento stav je způsoben nedostatečným přísunem: bílkovin cukrů tuků stopových prvků vitaminů Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Mezi rizikové pacienty patří: onkologičtí neurologičtí s ledvinovým selháním respiračním selháním gastrointestinálním onemocněním Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Příčiny vzniku malnutrice se dělí do několika základních skupin Nejdůležitějšími faktory jsou: nedostatečný přívod potravy poruchy vstřebávání poruchy trávení metabolické poruchy zvýšené ztráty, zvýšená potřeba živin Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Změny organismu při malnutrici: dochází postižení kardiovaskulárního systému, může vést až k srdečnímu selhávání slabost dýchacího svalstva, mohou vést plicním infekcím oslabení kosterního svalstva, snižuje tělesnou aktivitu, zhoršení hojicích procesů v oblasti trávicího traktu se zhoršuje motilita – úloha střeva Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Jsou nedílnou součástí léčebného procesu. DIETNÍ SYSTÉM Diety jsou sestaveny tak, aby jejich nutriční hodnoty byly sestaveny podle potřeb pacientů. Jsou nedílnou součástí léčebného procesu. Historie jednotného dietního systému sahá do 50. let minulého století. V roce 1968 byl novelizován. Novelizovaný dietní systém je v nemocnicích zaveden od roku 1983. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

K základním bodům patří: V roce 1991 byl Ministerstvem zdravotnictví ČR vydán metodický list upravující předchozí legislativu. K základním bodům patří: - poskytovatel péče má povinnost vypracovat dietní systém sestavený podle potřeb daného zařízení - léčebnou výživu sestavují v zařízeních nutriční terapeuti a nutriční asistenti Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

s omezením tuků, bílkovinná, bezezbytková DĚLENÍ DIET DIETY ZÁKLADNÍ tekutá, kašovitá šetřící, racionální s omezením tuků, bílkovinná, bezezbytková s omezením proteinů, nízkocholesterolová redukční, diabetická neslaná šetřící, výživná Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

s přísným omezením tuků diabetická s omezením tuků strava dětí 7 – 10 batolící, strava dětí 3 – 6 výběrová DIETY SPECIÁLNÍ čajová, tekutá výživná s přísným omezením tuků diabetická s omezením tuků strava dětí 7 – 10 Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

DIETY STANDARDIZOVANÉ bezlepková pankreatická při chronickém selhávání ledvin při fenylketonurii geriatrická Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

STOP OBEZITĚ Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Obezita vzniká ve většině případů vnějšími vlivy. Pouze u 10 % obézních nalezneme některou z poruch endokrinních žláz. U všech ostatních obézních je nadměrná hmotnost důsledkem nepoměru příjmu a výdeje energie, případně nesprávného režimu příjmu potravin. Přímá dědičnost obezity nebyla nikdy prokázána! Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

vysoký krevní tlak, cukrovka ateroskleróza, infarkt myokardu Pro vznik obezity jsou důležité poslední měsíce těhotenství a 1. rok života dítěte, neboť v této době se zakládá největší počet tukových buněk a jejich počet je potom po celý život relativně stálý! Rizika obezity: vysoký krevní tlak, cukrovka ateroskleróza, infarkt myokardu cévní mozkové příhody, plicní embolie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

opotřebení kloubů a páteře selhávání dýchání výskyt gynekologických nádorů – nádorů dělohy, vaječníků, prsu urologické nádory – prostata a ledviny nádorů trávicího traktu – tlusté střevo, játra, žlučník, slinivka psychosociální aspekty obezity Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

omezení příjmu sladkých pokrmů DIETNÍ OPATŘENÍ !!! omezení spotřeby tuků omezení příjmu sladkých pokrmů změnit stravovací návyk ve prospěch bílkovin a vláknin nelze doporučovat hladovky, změna pohybového režimu poslední porce potravin okolo páté hodiny odpoledne   Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

PROJEKT „CHUTNÝ ŽIVOT“ V životě seniorů hraje stravování významnou roli. Jedná se o dostatečný příjem živin, jejich přípravu, kulturní konzumaci, rituály a aktivity. Tato východiska byla důležitá při tvorbě projektu „Chutný život“ – jehož principy mohou být inspirací pro zlepšení stravování seniorů. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Senioři se seznamovali s kuchyněmi různých národů. Řešitelem projektu byl Státní zdravotní ústav v Praze a vychází ze zájmu a fantazie při tvorbě jídelníčků a seznamováním se s různými světovými kuchyněmi. Těžištěm projektu, který probíhal v letech 2003 – 2005 byla odpolední setkání, kterých se zúčastnily skupiny seniorů v počtu 15 – až 40. Senioři se seznamovali s kuchyněmi různých národů. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK