ČBL 2: Kompozice vědecké práce motto: Vyprávění je základním lidským vztahem ke skutečnosti. Zdeněk Neubauer, Když se mění paradigma We think in terms.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:
Jak psát tiskovou zprávu?
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Psaní grantových žádostí
Mediální produkt.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Lekce 1 Modelování a simulace
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Co má obsahovat prezentace
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Chyby v psaní seminárních prací
Seminární práce Postupy pro školní rok 2014/2015.
Dokumentace informačního systému
Úvod do studia.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
Zásady tvorby prezentace
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Pagination pro formuláře ASP.NET Petr Jelínek Vedoucí práce Ing. Václav Novák, CSc.
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Případová studie Seminář 2014.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Struktura bakalářské práce
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Jak napsat zprávu z praxe
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
= prostředek lidské komunikace
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Zásady tvorby dotazníků Radka Štěpánová, IBA MU. Stavba dotazníku Úvod Otázky Identifikace.
Seminář z psaní vědeckých textů 1.přednáška Edita Bromová MFF, Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Seminář 4 – struktura odborného textu
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
Jak si připravit prezentaci
Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.
Psaní protokolů Titulní list Pracovní úkoly Teoretická část
Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.
Testování hypotéz - pojmy
Transkript prezentace:

ČBL 2: Kompozice vědecké práce motto: Vyprávění je základním lidským vztahem ke skutečnosti. Zdeněk Neubauer, Když se mění paradigma We think in terms of stories. Gregory Bateson

ČBL 2: Kompozice vědecké práce věcná stránka komunikační stránka zkoumaný vědecký problém: teorie, soubor pozorování... čtenář potenciální čtenář vědecká práce kritérium kvality: správnost kritérium kvality: čtivost

ČBL 2: Kompozice vědecké práce Peters 1991: Čtivost = logičnost + jasnost + přesnost Woodford 1968: Dobré psaní je jako dobrá věda: přímočaré, konkrétní, přesné, pečlivé, inteligentní, stručné a výstižné. příběh

ČBL 2: Kompozice vědecké práce Základní vyprávěcí schéma: problém řešení problému Jak ale toto schéma dále rozvinout a přitom udržet náboj příběhu? Stavba antického dramatu: expozice kolize krize peripetie katastrofa/katarze …a její aplikace v kompozici vědecké práce (dynamické schéma podle Čmejrková et al. 1999): dogma nesoulad krize hledání nový model

ČBL 2: Kompozice vědecké práce Uvedené dynamické schéma se vztahuje k dramaturgii textu. Ve vědeckých pracích se však musíme vejít i do zdánlivě nekompatibilního formálního schématu: IMRAD/TAIMRD (Šesták 2000). Title – Název, Titulek Abstract – Abstrakt Introduction – Úvod Methods (Materials and Methods) – Metodika Results – Výsledky and Discussion - Diskuse

ČBL 2: Kompozice vědecké práce T – Title, Název, Titulek Stručný, přesný, věcný. Měl by s použitím minimálního počtu slov výstižně vyjádřit téma práce. Mějte vždy na paměti, že nadpis je to první, a v horším případě i to jediné, co si čtenář z vašeho článku přečte.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce A – Abstract, Abstrakt Dva typy abstraktů abstrakt indikativní – naznačuje, že jste cosi dělali... Práce pojednává o vztahu mezi lidským hospodařením a synantropní flórou. Zvláštní důraz je kladen na postindustriální vývoj a jeho možné budoucí důsledky....ale vlastně vůbec neříká co. abstrakt informativní – říká jasně, co jste dělali a udělali. Utváření synantropních flór je úzce vázáno na způsob lidského hospodaření. Postindustriální vývoj zvyšuje stochasticitu vývoje krajiny i flór a zvýhodňuje některé archeofyty. Velmi doporučuji.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce I – Introduction, Úvod Úvod říká, jaký problém byl studován a proč. Dobrý úvod musí: Věci skutečně nerozumíte, dokud ji neumíte vysvětlit vlastní babičce. Albert Einstein Oprávnit práci v očích čtenáře: existuje problém, který je třeba řešit. Uvést čtenáře do souvislostí: co se o věci ví a co ne (stručný přehled literatury). Jasně říct, jak práce k řešení problému přispěje: explicitní formulace cílů, pokud možno jedna věta = jeden cíl.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce I – Introduction, Úvod Úvod je spolu s diskusí dramaturgicky nejnáročnější partií textu. Sahá od expozice (uvedení tématu), přes kolizi/krizi (formulace a rozvedení důsledků problému), až po peripetii s vidinou katarze (návrh alternativní hypotézy, je-li to na místě). Řadě méně vypjatých textů, jako jsou čistě deskriptivní práce nebo neambiciózní floristické příspěvky, je ovšem přehnaná dramatizace spíše na škodu.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce M – Materials and Methods, Metodika Kritériem dobré metodiky je správnost a úplnost, při současném zachování stručnosti. Vaše pokusy/ měření/modelování musí být ověřitelné, tedy opakovatelné (zkuste to sami na své práci!). Popisy studovaných organismů, zájmových území a laboratorních technik nesmí jít nad rámec vaší práce. Metodika říká, jak jste problém studovali.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce R – Results, Výsledky Ve výsledcích formou stručného a jasného výčtu říkáte, co jste zjistili. Do té míry, do jaké to jde, dejte přednost konstatováním před interpretacemi. Od těch je především Diskuse.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce D – Discussion, Diskuse V Diskusi říkáte, co zjištěné výsledky podle vás znamenají. Z vědeckého hlediska spolu s výsledky nejdůležitější oddíl. Ze stylistického hlediska podobně náročná jako Úvod. Nejsou tak jasná pravidla pro její strukturaci; ta totiž hodně záleží na předmětu studia – tedy na vás.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce D – Discussion, Diskuse Co by v diskusi nemělo chybět Zobecnění výsledků a jejich vztažení k pracovním i jiným hypotézám. Konstatování výjimek, neznámých faktů a nejasností. Porovnání dosažených výsledků s publikovanými. Možné důsledky/praktické aplikace zjištěných výsledků. Jasná formulace závěrů s výčtem důkazů. Dobrý článek, stejně jako dobrá hudba, musí mít vrchol. Mnoho článků postrádá efekt, protože jasný proud diskuse končí v bahně delty. Thistle & Anderson 1947.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce D – Discussion, Diskuse Pamatujte, v Diskusi můžete celou práci pohřbít. Řada čtenářů skáče od abstraktu rovnou k diskusi, neb je zajímá, proč si vlastně myslíte to, co si myslíte, že jste zjistili. V diskusi bývá nejvíc logických chyb – vládne tu totiž relativní svoboda myšlení.

ČBL 2: Kompozice vědecké práce Jak snad vysvítá z uvedeného, psaní vědeckého textu je nelineární postup; žádné lepení jedné věty k druhé. K věci neodmyslitelně patří: 1) promýšlení struktury textu 2) načrtávání osnovy 3) zaznamenávání tezí 4) nahroucení masy textu 5) průklest: přepisování, přesunování, škrtání, tj. víceméně aplikace bodů 1 až 3 na bod 4 6) konečné formální úpravy textu