Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Klimatická a energetická politika EU:
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vnější dimenze energetické politiky EU
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální problematika - Energetika
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Aktualizace Státní energetické koncepce
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského parlamentu

Energetická strategie do roku 2020 ◦ Energetické priority EU Jaderná energie ◦ Konec jaderné renesance? Nízkouhlíková ekonomika ◦ Obnovitelné zdroje + jaderná energie Aktuální otázky z energetiky projednávané ve výboru ITRE projednávané ve výboru ITRE Konference Strojírenství Ostrava 2011

1.Úspory energie ◦ Zvýšení účinnosti o 20% (není závazný) 2.Celoevropský integrovaný energetický trh s infrastrukturami ◦ Do roku 2014 všechny státy EU ◦ Do roku 2020 bilion Eur (200 miliard do přenosové sítě) států, koordinovaný přístup ke třetím zemím ◦ Zajištění diverzifikace zdrojů 4.Vedoucí úloha Evropy v energetických technologií ◦ Inteligentní sítě 5.Bezpečná, cenově dostupná energie díky spotřebitelům Pět priorit pro energetiku EU do roku Konference Strojírenství Ostrava

4 Na území Evropské unie se nachází 143 bloků atomových elektráren v celkem 14 členských zemí. Plán Komise: Stress test – zátěžové testy všech jaderných elektráren v EU (+ Rusko, Švýcarsko a Turecko) ◦ Realizace: 07 – 12/2011. ◦ Zhodnocení odolnosti proti zemětřesení, tsunami, výpadkům proudu a následnému selhání chlazení nebo proti teroristickým útokům. Podstoupení testu je na každém členském státu – EU nemůže z právního hlediska nic takového vymáhat. Znamená „Japonsko“ - konec jaderné energetiky v EU? Konference Strojírenství Ostrava

5 Název materiálu: Ponaučení, které by mělo být vyvozeno pro jadernou bezpečnost v Evropě v návaznosti na jadernou havárii v Japonsku ◦ Návrh usnesení B7-0236/2011 – EPP ZAMÍTNUTB7-0236/2011 ◦ Návrh usnesení B7-0237/2011 – S&D ZAMÍTNUTB7-0237/2011 ◦ Návrh usnesení B7-0240/2011 – ECR ZAMÍTNUTB7-0240/2011 ◦ Návrh usnesení B7-0241/2011 – ALDE ZAMÍTNUTB7-0241/2011 ◦ Návrh usnesení B7-0242/2011 – Verts/ALE ZAMÍTNUTB7-0242/2011 ◦ Návrh usnesení B7-0243/2011 – GUE/NGL ZAMÍTNUTB7-0243/2011  Společné stanovisko EP o NÁVRH USNESENÍ RC-B7-0236/2011 – ZAMÍTNUTRC-B7-0236/2011 Štrasburk, , hlasování Evropského parlamentu Konference Strojírenství Ostrava

Kdo znečišťuje ať platí – dostatek financí v případě, že bude nezbytné pokrýt náklady na vyřazení těchto zařízení z provozu. Zásada reverzibility – flexibilní řízení úložiště, které zohlední technologický pokrok. Směrnice Rady 2006/117/Euratom – radioaktivní odpady se ukládají v členském státě v němž vznikly. Společné nebo regionální úložiště – s ohledem na konkrétní geologické či technické okolnosti. Ukládání odpadu mimo EU – velký posun v jednání Parlamentu. Směrnice Rady o bezpečném nakládání s vyhořelým palivem a s radioaktivním odpadem 6Konference Strojírenství Ostrava

Zdroj: International atomic Energy Agency PRIS database Výroba energie z jádra v EU v roce 2010 Konference Strojírenství Ostrava

Globální oteplování Energeticko-klimatický balíček Evropské unie ◦ 20% redukce emisí skleníkových plynů (do roku 2050 o 80-95%!) ◦ 20% podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie ◦ 20% zvýšení energetickou efektivity Energetická nezávislost Ekonomický růst ◦ Vliv zvýšené ceny elektrické energie Energetický mix – státy rozhodují sami! Cíle, které EU nemůže bez jaderné energetiky splnit 8Konference Strojírenství Ostrava

Cíl: do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů o 80-95% oproti 1990 Přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku EU si vyžádá v příštích 40 letech cca 270 mld. EUR Výsledek: snaha zvýšení současného 20% cíle na 25% do roku 2020 Představení Energetického plánu pro rok 2050 – konec roku 2011 Důsledek na energetiku ČR? Nízkouhlíková ekonomika 9Konference Strojírenství Ostrava

Jaderná energie Větrná a sluneční energie Biomasa Energie z přílivu a odlivu Vodík  Návrh Komise ◦ Zachycování a ukládání uhlíku (CCS) Zdroje bezemisních energií 10Konference Strojírenství Ostrava

Závěr Evropská energetika se nachází na dalším rozcestí. Změny v EU vyvolané japonskou havárií zvýší zpolitizování výroby elektřiny a energie se stane nástrojem demagogických politických diskuzí. 11Konference Strojírenství Ostrava

Děkuji za pozornost!