Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Druhý – učebního oboru „Karosář“
UHLOVODÍKY.
Opakovací otázky na uhlovodíky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Uhlík
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Alkany –definice, příklady
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
ALKANY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/12
CZ.1.07/1.1.10/
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Projekt Škola do života
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Základní škola a Mateřská škola Bělotín, příspěvková organizace
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Alkany.
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkany, cykloalkany.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Fotosyntéza Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Benzín Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Písemka lineární uhlovodíky
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Alkyny.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Fosilní paliva – Zemní plyn
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Jsou to uhlovodíky obsahující v otevřeném řetězci výhradně jednoduché vazby. Dříve se alkany nazývaly též parafiny. Všechny alkany snadno reagují s kyslíkem,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
ALKYNY. Alkyny Jsou uhlovodíky s jednou trojnou vazbou v otevřeném řetězci. V názvu mají koncovku –YN Obecný vzorec alkynů: C n H 2n-2.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Alkany a cykloalkany.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl vytvořen: květen 2013

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie VM určen pro: 9. ročník Tematický okruh: Organické sloučeniny Téma: Zástupci uhlovodíků Anotace: Uhlovodíky je obsažná skupina organických sloučenin. Zde si představíme několik základních jednoduchých zástupců. Klíčová slova: Uhlovodík, methan, propan butan, ethyn. Metodika: Možné použití pro seznámení se se zástupci uhlovodíků.

Zástupci uhlovodíků

Uhlovodíky uhlovodík je označení pro organickou sloučeninu, jejíž molekula se skládá pouze z atomů uhlíku (C) a vodíku (H) mají hlavní uhlíkový řetězec (tzv. uhlíková kostra), na kterou jsou připojeny atomy vodíku termín uhlovodík se často užívá jako zkrácený název pro nearomatické uhlovodíky

Methan - vlastnosti nejjednodušší uhlovodík CH4 netoxický plyn lehčí než vzduch bezbarvý a bez zápachu hořlavý CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O může reagovat explozivně s kyslíkem patří mezi významné skleníkové plyny (silně absorbuje infračervené záření)

Methan - výskyt v atmosféře jako produkt rozkladu látek biogenního původu (bioplyn), nebo jako produkt metabolismu velkých přežvýkavců jako hlavní složka zemního plynu jako bahenní plyn z mokřadů jako součást důlního plynu v dolech rozpuštěný v ropě je součástí atmosfér velkých planet

Methan - využití jako plynné palivo kapalný použit ve směsi s kapalným kyslíkem jako pohonná látka v raketových motorech k výrobě oxidu uhličitého, sazí, ethynu (acetylenu) a vodíku 1

Propan butan - vlastnosti je směs uhlovodíkových plynů se třemi až čtyřmi atomy uhlíku v molekule C3H8 a C4H10 plynný, výrazně těžší (1,55 krát) než vzduch, dá se však snadno zkapalnit bezbarvý, bez zápachu hořlavý

Propan butan - výskyt rozpuštěný v ropě v menší míře je v zemním plynu v mezihvězdných plynových oblacích 2

Propan butan - využití jako zdroj tepla k vytápění nebo při přípravě teplých jídel v domácnostech k pohonu motorových vozidel a plavidel (zkratka LPG) součást hnacích plynů ve sprejích palivo v cigaretových zapalovačích v chladírenství (chladničky a mrazničky) jako teplonosné médium

Ethyn - vlastnosti = acetylen C2H2 (trojná vazba) bezbarvý plyn zápach po éteru hořlavý, výbušný vdechování může způsobovat závratě, bolesti hlavy a „mořskou nemoc“ 3

Ethyn - příprava z methanu přímo slučováním čistého vodíku s uhlíkem pomocí elektrického výboje. z karbidu vápníku CaC2 + 2H2O → Ca(OH)2 + C2H2

Ethyn - využití pro autogenní kyslíko-acetylenové sváření a řezání kovů v acetylenových ("karbidových") lampách, využívaných dříve horníky a v historických vozidlech, a i dnes ještě občas používané jeskyňáři (v minulosti pro osvětlování ulic) 4

Zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Uhlovod%C3%ADky http://cs.wikipedia.org/wiki/Methan http://cs.wikipedia.org/wiki/Propan http://www.tomegas.cz/co-je-propan-butan/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Butan http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethyn 1 http://www.klimafreak.de/Formeln/Methan.gif 2 http://www.plynoserviskail.cz/fotky8999/fotos/gen320/gen__vyr_1952137_varic_taborak1.jpg 3 http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTf5BkFceKaDZ- 4 http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT52ynx3-xPERyHCd58KZ2kmIH4535IeSAIJoN6ywn8SwNwwFUP