Hospodářsky významní savci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kamila Kopecká Denisa Brusová DOMÁCÍ ZVÍŘATA. Kamila Kopecká Denisa Brusová DOMÁCÍ ZVÍŘATA.
Advertisements

Systém savců 6 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
ovád kůň Je veliký až 25 mm. Ovád se zdržuje v blízkosti vody.
Vědecké klasifikace Říše: živočichové Kmen: strunatci Třída: savci
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Delfín obecný.
Domestikovaní živočichové
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA – 2. ROČNÍK
ŽIVOČICHOVÉ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Hospodářská zvířata Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Hospodářská domácí zvířata – savci
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA V ČR.
Ž IVO Č ICHOVÉ Miroslava Štip č áková 1. ro č ník, 2. semestr
SUDOKOPYTNÍCI 1. Hmotnost těla se opírá o prst (ostatní zakrněly) 2. Prsty ukončeny rohovitými kopýtky 3. Většina býložravých druhů.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
SAVCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I) Téma: Domácí zvířata - savci Vzdělávací oblast:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
Atmosféra.
Pes domácí Pes Fena Štěně Pes štěká: „Haf, haf.“ Hlídá, pomáhá, zachraňuje, vyhledává, bývá přítelem a společníkem.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: Sudokopytníci - přežvýkaví Vzdělávací oblast: Člověk a.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Domácí zvířata a jejich mláďata VY_32_INOVACE_12_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Medvíďata ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice nad Mohelkou.
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_52_INOVACE_15_Organizmy hospodářsky významné- učební text
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_36_ Domácí zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
DRAVÍ VAČNATATCI AUSTRÁLIE
Vypracovala Daniela Kubů ZŠ a MŠ Malý Újezd
III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Hospodářská zvířata.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jana Němcová
EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
VY_32_INOVACE_06 06 Hospodářská zvířata autor: Mgr. Jana Kobylková
Hospodářsky významní savci.
DOMÁCÍ A HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA
Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_Zvířata a jejich mláďata
Řád: Sudokopytníci znaky: na nohách 2 nebo 4 prsty zakončené kopyty
Transkript prezentace:

Hospodářsky významní savci

Příští hodinu PÍSEMKA obrázky

ZAJÍCOVCI = zajíci

Králík domácí

100 plemen

velkochov drobnochov

Trávící soustava králíků je uzpůsobena pro příjem trávy, bylin a listů, což je potrava s velkým množstvím vlákniny. Králík tráví podobně jako kůň - využívá velkého slepého střeva plného symbiotických mikroorganismů k rozkladu vlákniny a získání živin, které by jinak byly nedostupné. Tento způsob získávání živin ale není dokonalý a proto králík, aby co nejlépe využil snědenou potravu, proto požírá vlastní měkké bobky, které obsahují bílkoviny i vitamíny skupiny B.

Hospodářské využití:

SUDOKOPYTNÍCI a) přežvýkaví

přežvýkaví sudokopytníci Koza domácí Ovce domácí Tur domácí

Koza domácí

Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži na velké části země. V minulém století si získaly oblíbenost i jako domácí mazlíčci.

kůzle koza kozel

Hňup – vykastrovaný kozel

Hospodářské využití kozy:

Ovce domácí

jehně beran ovce beran

skopec -vykastrovaný beran

Hospodářské využití ovce: brynza

Tur domácí – červenostrakatý skot

Vůl je kastrovaný samec tura domácího, je méně agresivní a je silnější, se světlejším a křehčím masem než býk. dojnice kráva jalovice Jalovice – mladá kráva, která ještě neměla tele a nedává mléko. býk

Skot byl domestikován z pratura asi před 10 tisíci let. Pratuři byli vyhubeni člověkem poměrně nedávno, poslední jedinec uhynul v Polsku v 17. stol. Jednalo se o mohutné zvíře dosahující kohoutkové výšky ke 2 metrům a hmotnosti 800 až 1000 kg. Býci měli krátkou černou srst s šedivým či nažloutlým pruhem přes celý hřbet, krávy hnědočervenou. Od roku 2008 probíhá zpětné šlechtění. Pracovalo se s přibližně 30 druhy skotu z celé Evropy. Přibližně v roce 2025 by měla být vyšlechtěna zvířata, která jsou jak vzhledem, tak i chováním stejná jako původní pratur.

tele

plemena Skotský náhorní skot

Největší vůl na světě vůl – vykastrovaný býk

Hospodářské využití tura:

Hospodářské využití:

dojivost krav Farmáři mohou zvýšit dojivost krav nejen pomocí výběru správného plemene a složení krmiva, ale také dostatečným osvětlením stájí.

kvalita mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno Vliv na složení mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno technika chovu, způsob dojení stádium laktace, fáze dne Průměrná dojnice vypije každý den okolo 95 l vody. Kvalita a množství vody významně ovlivňuje množství i složení mléka Krávy potřebují ležet. Omezení času ležení snižuje produkci mléka. Když leží, odpočívají a přežvykují. Průtok krve vemenem se zvyšuje až o 30%. Mouchy skot obtěžují a vytváří tak stres, který vede k nižší produkci mléka. Mohou ohrozit také kvalitu mléka přenosem nejrůznějších bakterií a virů. Přeplnění kotců také vede k snížení dojivosti i kvality mléka.

Žaludek přežvýkavců

SUDOKOPYTNÍCI b) nepřežvýkaví

Prase domácí

svině sele

Vepř – vykastrovaný kanec

Muslimové a Židé mají dle náboženských pravidel zakázánu konzumaci vepřového masa. Velkochov prasat

prase je nepřežvýkavý všežravec jednoduchý žaludek prasete složený žaludek krávy

Hospodářské využití:

LICHOKOPYTNÍCI

Kůň domácí

kůň je býložravec rostlinná potrava se zpracovává v žaludku a hlavně pomocí baktérií, prvoků a kvasinek v dlouhém slepém střevě (úsek tlustého střeva)

hřebec hříbě klisna hříbě klisna

národní kulturní památka Kladrubský bělouš

Osel domácí

KŮŇ OSEL krásná hříva a ocas malá hříva krátký ocas prohnutý hřbet rovný hřbet velká kopyta KŮŇ mírně zakřivený hřbet OSEL tenké končetiny

hospodářské využití osla Využití oslů je důležité pro ekonomiku rozvojových zemí. V některých Afrických regionech pracují společně s velbloudy a vytahují vodu z hlubokých studní. Ve vyspělých evropských zemích rostou počty oslů chovaných jako domácí mazlíčci, zatímco v rozvojových částech světa tvrdě pracují a nosí opravdu těžké náklady. Uvádí se, že osel unese až 300 kg.

Kříženci koně a osla mezek –více se podobá oslu mul - více se podobá koni (osel + klisna) mezek –více se podobá oslu (oslice + hřebec) Kříženci koně a osla

hnůj Chlévský hnůj nebo zkráceně hnůj je tuhé statkové hnojivo. To, co se vyváží ze stáje - směs výkalů (trusu i moči), steliva, případně zbytků krmiva, se nazývá chlévská mrva. Z ní biochemickými pochody na hnojišti vzniká hnůj. Moč a rozpuštěné výkaly nezachycené ve stelivu vytékají jako močůvka.

hnůj Hnůj je nutné skladovat v souladu s předpisy - musí se s ním zacházet tak, aby nedošlo ke znečištění povrchových a podzemních vod. Chlévská mrva a hnůj jsou stájovými hnojivy, které díky vysokému obsahu dusíku zlepšují vlastnosti půdy. Obohacují půdu o významné organické zbytky a obsahují pro rostliny důležité prvky. rozmetání hnoje po poli

kejda Kejda je částečně zkvašená směs pevných a tekutých výkalů hospodářských zvířat zředěná vodou. Podle původu se může jednat o kejdu skotu, prasat a drůbeže, která vzniká v bezstelivových provozech. Stejně jako chlévský hnůj obohacuje půdu o snadno rozložitelné organické látky, ze kterých vzniká humus. Kejda se vyhrnuje mechanickou lopatou do sběrného kanálu a odtud jde gravitací do sběrné jímky.

skladování kejdy  Kejdu je třeba před použitím 6 měsíců skladovat, aby se zbavila cizopasníků. Zákon o hnojivech ukládá, že tekutá statková hnojiva se skladují v nepropustných nadzemních, popřípadě částečně zapuštěných nádržích, v zemních jímkách nebo v podroštových prostorech ve stájích. Použití kejdy s sebou nese možné účinky na životní prostředí, je zde riziko splavování živin do hlubších vrstev půdy a také do podzemních a povrchových vod. Dusíkaté sloučeniny, mohou způsobit přemnožení řas, a sinic ve vodních nádržích a způsobit úhyn ryb.

Hospodářsky významní savci 25. Hospodářsky významní savci Řád zajíci: králík – pro maso a kožešinu Podřád přežvýkaví sudokopytníci: pro maso, mléko a kůži koza (♂ - kozel; kůzle) ovce (♂ - beran; jehně) – také pro vlnu tur (♂ - býk, ♀ - kráva; tele) Podřád nepřežvýkaví sudokopytníci: prase – pro maso, sádlo, kůži, štětiny, kosti (♂kanec, ♀prasnice, svině; sele) Řád lichokopytníci: kůň – jezdecké a tažné koně (♂ - hřebec, ♀ - klisna, kobyla; hříbě) osel – k dopravě nákladů (kříženci koně a osla – mezek, mul) Při chovu zvířat – hnůj (= výkaly a sláma) nebo kejda (= výkaly s vodou) – ke hnojení půdy + kejda k výrobě bioplynu (k topení).

Závěr: Které hospodářsky významné sudokopytníky znáš? Jaký je jejich užitek? Vysvětli pojem sudokopytník a pojmy přežvýkavý sudokopytník, nepřežvýkavý sudokopytník. Které další hospodářsky významné savce (kromě sudokopytníků) znáš? Jaký je jejich užitek? Jak nazýváme samce, samici a mládě u: ovce, kozy, tura, prasete a koně? Co vzniká při chovu hospodářských zvířat? Jak s tímto odpadem nakládáme? Může být něčím nebezpečný?