Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOMÁCÍ A HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOMÁCÍ A HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA"— Transkript prezentace:

1 DOMÁCÍ A HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA

2 DOMÁCÍ PTÁCI Kur domácí Krocan Husa Kachna

3 DOMÁCÍ PTÁCI Kur domácí – Kohouti a slepice
Kohouti jsou zbarvenější než slepice. CHOVAJÍ SE HLAVNĚ : Pro MASO - Slepice chované pro produkci masa se označují jako brojleři. Pro VEJCE - Slepice chované za účelem produkce vajec se nazývají nosnice. Pro PEŘÍ - Peří se využívá, ale slepice nejsou konkrétně chovány pro peří.

4 DOMÁCÍ PTÁCI Krocan a krůta CHOVAJÍ SE HLAVNĚ :
Pro MASO - krocani největších domácích plemen mohou vážit až 30 kg. Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. . Francouzští labužníci tvrdí, že krůta má devateré maso - v každé části těla je jinak zbarvené a liší se obsahem tuku.

5 DOMÁCÍ PTÁCI Houser a husa CHOVAJÍ SE HLAVNĚ :
Pro MASO - Husí maso je chutné a poměrně tučné, má tmavší barvu než maso ostatní drůbeže. Játra a sádlo patří mezi vyhlášené pochoutky. Připravují se z nich zejména lahůdkové paštiky. Pro VEJCE - Husí vejce se požívají málokdy, vyrábějí se z nich však kraslice. Pro PEŘÍ - Husí peří je pružné a má vynikající izolační vlastnosti. Používá se jako náplň peřin a polštářů.

6 DOMÁCÍ PTÁCI Kačer a kachna CHOVAJÍ SE HLAVNĚ :
Pro MASO - Kachny se chovají převážně pro maso, které je tučné a má hnědočervenou barvu. Mezi lahůdky patří kachní sádlo a játra. Mnoho plemen kachen vyniká zajímavým zbarvením a chovají je především jako okrasní ptáci.

7 DOMÁCÍ A HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA
Býk a kráva tele Kanec a prasnice sele Kozel a koza kůzle

8 Býk, kráva a tele - Tur domácí Žijí ve chlévě nebo v kravíně. Živí se
trávou a senem. Tur domácí je přežvýkavec, jeho složený žaludek se skládá - bachor, čepec, kniha a slez. Chovají se pro – maso a mléko. Maso z tura domácího se nazývá hovězí, z mláďat do půl roku věku je telecí. Své využití také najde hovězí kůže (kožené oblečení, boty), kosti (mýdla, kostní moučka), z výkalů se připravuje hnůj, sloužící na hnojení rostlin. V minulosti sloužili především voli jako pracovní síla při tahání nákladů, polních pracích i nošení nákladů na hřbetě.

9 KANEC, PRASNICE A SELE Žijí ve chlévě nebo ve vepříně. Živí se
brambory, kukuřice, obilný šrot a zbytky z domácností. Chovají se pro – maso, sádlo a kůži. Masu se říká vepřové. Ze štětin se dělají štětce. Prasata jsou ve Francii využívána jako pracovní zvířata při hledání lanýžů, v bývalé Jugoslávii se prasata používala také ke zneškodňování min.

10 KOZEL, KOZA A KŮZLE Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži na všech světadílech kromě Antarktidy. Nejraději se pasou na louce. V Evropě se kozy chovají nejčastěji pro mléko, případně maso. Kozí mléko je prospěšné zdraví, má vyšší obsah tuku a nižší obsah laktózy. Laktóza je označována jako mléčný cukr. Laktóza se široce využívá k výrobě vitamínových doplňků. Z kozího mléka se vyrábí výtečné sýry, jogurty i tvaroh, osvěžujícím nápojem je kozí mléko kysané. Oblíbené je hlavně maso mladých kůzlat, které se chutí podobá jehněčímu, je však méně tučné. Kozí kůže (zvaná kozinka) je jemná, pružná a přitom pevná. Proslula jako materiál na výrobu rukaviček a jemné dámské obuvi.

11 BERAN, OVCE A JEHNĚ Ovce domácí je malým přežvýkavcem, chovaným hlavně pro srst a mléko, z části také pro maso. Ovčí srst se stříhá a upravuje na vlnu. Kůže se využívá na výrobu kožichů a přikrývek. Střívka ovcí jako obal na párky. Maso mladých ovcí, označované jako jehněčí, má delikátní chuť, je však poměrně tučné a vyznačuje se specifickým pachem. Ovčí mléko je značně tučné. Nejvíce se z něho připravují sýry. Ze zakysaného mléka se připravuje kysaný nápoj žinčica.

12 KŮŇ, KOBYLA A HŘÍBĚ Kůň označuje obecně samce. Samice se nazývá klisna nebo kobyla. Kobyla je pouze hovorový výraz. Mládě koně se nazývá hříbě. Koně byli pro člověka vždy velmi důležití. Koně sloužili v dopravě, zemědělství, nezbytní byli ve vojenství, ale poskytovali lidem i zábavu při lovech, různých soutěžích a dostizích. Koňské žíně byly využívány pro výrobu matrací, kartáčů, hudebních nástrojů a jiných předmětů. V současnosti se ve využívá kůň převážně pro zábavu a v podstatně menší míře než tomu bývalo v minulosti i pro práci: například pro stahování dřeva v lesích nebo pro provoz turistických povozů. Ve východní a jihovýchodní Evropě je kůň na venkově stále běžným tažným zvířetem. Setkat se s nimi lze i v cirkusech. Živí se většinou senem a ovsem.

13 KRÁLÍCI Králíci žijí v králíkárně. Samec se samicí mají mláďata nazývané králíčaty. Chovají se pro : Maso, kůži a Angorští králíci pro vlnu. V současnosti se chovají různí zakrslí králíci jako domácí mazlíčci. Živí se většinou senem, zrním i zeleninou.

14 PROCVIČOVÁNÍ DOPLŇ ČLENY ZVÍŘECÍ RODINY
Houser Kachna Slepice Telata Prasnice Koza Beran Husa House Kačer Kachně Kohout Kuře Býk Kráva Kanec Sele Kozel Kůzle Ovce Jehně


Stáhnout ppt "DOMÁCÍ A HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA"

Podobné prezentace


Reklamy Google