Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ – SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ – Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ – SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ – Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ – SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ – Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_459 Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Prezentace zábavnou formou seznamuje žáky s informacemi o životě domácích zvířat.

2 PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ

3

4 Kůň domácí

5  Kůň domácí  Kůň je zvíře patřící mezi lichokopytníky.  Vývoj koně je velmi složitý. Dříve se koně používali především pro přepravu, dnes už se na nich jezdí hlavně rekreačně.  Slovo kůň můžeme použít jak pro samce tak i samice koně.  Samička koně do čtyř let se nazývá klisnička, starší samice je klisna.  Sameček koně mladší čtyř let je hřebeček, starší je hřebec. Mládě koně se nazývá hříbě.

6  Kůň v minulosti Koně byli pro člověka vždy velmi důležití. Už v pravěku mu sloužili jako potrava. Později člověk začal ho koně využívat k tahu a jízdě na něm.  Kůň dnes V dnešní době se kůň využívá převážně pro zábavu a dále také i pro práci.Využívá se např. pro stahování dřeva v lesích (zvlášť při kalamitních situacích, v obtížném terénu apod.), nebo pro provoz turistických povozů zejména v centrech historických měst. Setkat se s nimi můžeme i v cirkusech.

7 Prase domácí

8 Prase domácí je vyšlechtěné z prasete divokého.Prase domácí je vyšlechtěné z prasete divokého. Popis: Prase rychle přibývá na váze a je velmi plodné.Popis: Prase rychle přibývá na váze a je velmi plodné. Počet mláďat: v průměru mívá 8 až 14 Většinou nezemře přirozenou smrtí, protože je poraženo pokud dosáhne určité porážkové hmotnosti. Pokud zvíře dosáhne tělesné dospělosti, již dále neroste. Většinou nezemře přirozenou smrtí, protože je poraženo pokud dosáhne určité porážkové hmotnosti. Pokud zvíře dosáhne tělesné dospělosti, již dále neroste. Prasata jsou chována v zemědělských zařízeních zvaných vepřín.Prasata jsou chována v zemědělských zařízeních zvaných vepřín. Menší zařízení na statku se nazývá chlívek.Menší zařízení na statku se nazývá chlívek. Prase vydává zvuky tzv. chrochtání nebo kvičení.Prase vydává zvuky tzv. chrochtání nebo kvičení. Je porostlé štětinami.Je porostlé štětinami. Prase domácí

9 Koza domácí

10 Velikost:45 - 50 cm Váha: samec: 27 -39 kg, samice: 23 -34 kg Počet mláďat: většinou 2 Délka březosti: 150 dní Potrava: dřeviny, byliny, tráva Způsob života: koza je stádové zvíře Koza domácí

11 Tur domácí - kráva domácí

12 Tur domácí je ochočený sudokopytnatý savec chovaný pro hospodářský užitek. chovaný pro hospodářský užitek. Samice se nazývá kráva, samec býk. Vykastrovaný býk se označuje slovem vůl, který je méně agresivní a snáze ovladatelný. Mládě se nazývá tele. Kráva, která ještě nerodila, je jalovice. V zemědělství se využívá pro maso, mléko, ale i jako pracovní síla při tahání nákladů. Maso z tura domácího se nazývá hovězí maso. Výskyt : žije v Evropě, Asii a Severní Americe Tur domácí

13 Ovce domácí

14 Velikost:výška u samce 75 - 80 cm, samice 70 - 75 cm Váha: samec 75 - 90 kg, samice 40 - 60 kg Počet mláďat: 1 - 3 Délka březosti: 150 dnů Výskyt: původ na Sýrii Protože nejsou tak náročné jako skot, chovají se i v horských nebo suchých oblastech. Potrava: rostlinná - tráva, listy a výhonky dřevin Samci mají na hlavě 4 nebo 6 rohů, zatímco samice 4 nebo 2. Způsob života: stádové zvíře Ovce domácí se chová hlavně pro vlnu, maso a mléko. Pružné a odolné vlákno z ovčí srsti šatí lidstvo už přes deset tisíciletí. Vlna má unikátní vlastnosti i široké možnosti využití. Ovce domácí

15 Kur domácí – slepice

16 Výskyt : Kur domácí, nebo také kura domácí, je chován jako hospodářské zvíře po celém světě v mnoha barevných mutací a velikostí. Kur domácí, častěji označován prostě jako slepice, je pták. Chov: chová se hlavně kvůli produkci kuřecího masa (brojlerová kuřata) a pro vejce (nosnice). V některých státech se kohouti stále chovají kvůli kohoutím zápasům. Při domácím chovu slepic na vesnici je nutno vytvořit přirozené prostředí. Vhodná je podestýlka, travnatá plocha….. Potrava: Slepice je býložravec,živí se zelenou stravou. Nejraději má listy smetánky lékařské. Potravu si slepice obvykle při chovu v zajetí sama z hlíny vyhrabává.Slouží jí k tomu hrabavé běháky. samec - kohout samice – slepice mláďata - kuřata Kohout se vyznačuje tím,že má na krku vole a má větší hřebínek. Kohout mívá ocasní pera krásně barevná-to proto,aby zapůsobil na slepici. Kur domácí – slepice

17 Pes domácí

18 Pes je šelma. Pochází z jiné šelmy, vlka. Vlci žijí ve smečkách. Pes byl jedním z prvních zvířat, které si člověk ochočil. Provází ho od nejstarších dob a přináší mu užitek. Pes je šelma. Pochází z jiné šelmy, vlka. Vlci žijí ve smečkách. Pes byl jedním z prvních zvířat, které si člověk ochočil. Provází ho od nejstarších dob a přináší mu užitek.  Potrava: Jeho hlavní potravou je maso. Potravu - kořist, kterou loví, štve během. Potravu psů, které chováme doma, doplňujeme i vitaminy a minerálními látkami. Každý, kdo chce chovat psa, by měl vědět, jak, kdy a čím ho krmit.  V dnešní době často plní roli domácích mazlíčků, od kterých se neočekávají žádné pracovní výkony. Štěně je mládě psa. Štěněčí období trvá od narození do 6. – 7. měsíce věku, kdy štěně dorůstá v mladého psa. Mláďata psů se rodí zcela závislá na své matce. V životě štěněte se dá rozeznat několik časově ohraničených období vývoje, během kterých se ze slepého, hluchého a bezmocného novorozeného štěněte stává dospělý pes.

19 cit.2011-08-09].Dostupný pod licencí Public domain na WWW: WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cow_with_calf.jpg [[cit. 2011-08-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sow_with_piglet.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sow_with_piglet.jpg IRMGARD. [cit. 2011-08-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saanenziege.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saanenziege.jpg cit. 2011-08-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flock_of_sheep.jpg WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flock_of_sheep.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flock_of_sheep.jpg ERVÍN POSPÍŠIL. [cit. 2011-08-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hen_with_chickens_in_native_breeding.jpg [cit. 2011-08-09]. Dostupný pod licencí Public domain na > WWW: http://   Klipart : Office Microsoft PowerPointffice Microsoft   Ilustrace : www.office.microsoft.com Použité zdroje:

20 Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ – SPOLEČENSTVÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ – Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google