Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Medvíďata ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice nad Mohelkou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Medvíďata ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice nad Mohelkou."— Transkript prezentace:

1 Medvíďata ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice nad Mohelkou

2 Chov krav Masné krávy Plemena:
Tyto krávy se po většinu roku pasou na loukách a zahánějí se pouze na zimu do zimovišť. Plemena: Charolais, Limousine, Piemontese, Aberdeen Angus

3 Mléčné krávy Tyto krávy jsou většinou trvale zavřené v kravínech nebo chlévech, protože jsou dvakrát nebo třikrát denně dojené. Plemena: České strakaté, Jersey, Holštýn

4 Chov masných krav Navštívili jsme farmu Roudný, zde jsme mluvili s chovatelem masných krav Ing. Jaroslavem Jirošem.

5 Chov mléčných krav E-mailem jsme kontaktovali Ing. Radku Paříkovou
ze společnosti Agro Bílá.

6 Informace Farma Roudný Agro Bílá Počet kusů krav 100.
Plemeno masné Charolais. Narodí se 40 telat. Uhyne okolo 5 kusů telat. Krmení: Krávy se volně pasou na pastvině. Krmení telat: Telata jsou volně nechána pod krávou. Počet kusů krav cca 370. Plemeno mléčné České červenostrakaté. Narodí se 400 telat. Z toho uhyne asi 5 % hlavně na nemoci trávicí a dýchací soustavy. Krmení: Krmí se 2x denně směsnou krmnou dávkou obsahující objemná krmiva a jadrná krmiva. Krmení telat: Krmí 2x denně mlékem, stále mají k dispozici vodu, později i startér.

7 Odchov telat Odchov telat je problém nejen chovatelů masných plemen, ale i chovatelů plemen mléčných. Chovatelé masných plemen mají problém s tím, aby telata neprochladla, nezatoulala se nebo aby je neporanila či dokonce neusmrtila divoká zvířata. Chovatelé mléčných plemen mají problémy s různými nemocemi a také s podchlazením.

8 Řešení problému Telata s kravami bychom přemístili do převozné pevné ohrady z kovových polí. Tato ohrada by byla vybavena střechou z prodyšné plachty na kovové konstrukci. V průběhu dne by se plachta srolovala, aby tráva neuschla a mohla růst. Zde by byla kráva s teletem do věku (6-7měsíců) kdy bude tele schopno starat se samo o sebe. Poté by se zvířata vypustila zpět na pastviny nebo umístila do ustájení.

9 Druhý problém Nejen odchov telat je problémem chovatelů krav, ale i prodej zástavu (tele starší 6 měsíců). Český zástav je vyvážen do zahraničí a do Česka se dováží od našich sousedů jiné maso nižší kvality. Omezené množství pro vývoz nutí chovatele snižovat prodejní cenu zástavu. V současné době nejvíc prodaných zvířat směřuje do Turecka.

10 Řešení druhého problému
Českým chovatelům se musí vyplatit prodej masa českým spotřebitelům. Kdyby chovatelé dostali státní příspěvek jako vyrovnání ceny, nic by je nenutilo prodávat kvalitní maso do ciziny.

11 Děkujeme za pozornost Fotografie: Dana Kalousková
Snímek 7: tele – Dostupné na: [ ] Snímek 3: dojnice - Dostupné na: [ ] Básničky: Medvíďata a 7.A


Stáhnout ppt "Medvíďata ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice nad Mohelkou."

Podobné prezentace


Reklamy Google