Hospodářsky významní savci
Příští hodinu PÍSEMKA obrázky
ZAJÍCOVCI = zajíci
Králík domácí
100 plemen
velkochov drobnochov
Trávící soustava králíků je uzpůsobena pro příjem trávy, bylin a listů, což je potrava s velkým množstvím vlákniny. Králík tráví podobně jako kůň - využívá velkého slepého střeva plného symbiotických mikroorganismů k rozkladu vlákniny a získání živin, které by jinak byly nedostupné. Tento způsob získávání živin ale není dokonalý a proto králík, aby co nejlépe využil snědenou potravu, proto požírá vlastní měkké bobky, které obsahují bílkoviny i vitamíny skupiny B.
Hospodářské využití:
SUDOKOPYTNÍCI a) přežvýkaví
přežvýkaví sudokopytníci Koza domácí Ovce domácí Tur domácí
Koza domácí
Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži na velké části země. V minulém století si získaly oblíbenost i jako domácí mazlíčci.
kůzle koza kozel
Hňup – vykastrovaný kozel
Hospodářské využití kozy:
Ovce domácí
jehně beran ovce beran
skopec -vykastrovaný beran
Hospodářské využití ovce: brynza
Tur domácí – červenostrakatý skot
Vůl je kastrovaný samec tura domácího, je méně agresivní a je silnější, se světlejším a křehčím masem než býk. dojnice kráva jalovice Jalovice – mladá kráva, která ještě neměla tele a nedává mléko. býk
Skot byl domestikován z pratura asi před 10 tisíci let. Pratuři byli vyhubeni člověkem poměrně nedávno, poslední jedinec uhynul v Polsku v 17. stol. Jednalo se o mohutné zvíře dosahující kohoutkové výšky ke 2 metrům a hmotnosti 800 až 1000 kg. Býci měli krátkou černou srst s šedivým či nažloutlým pruhem přes celý hřbet, krávy hnědočervenou. Od roku 2008 probíhá zpětné šlechtění. Pracovalo se s přibližně 30 druhy skotu z celé Evropy. Přibližně v roce 2025 by měla být vyšlechtěna zvířata, která jsou jak vzhledem, tak i chováním stejná jako původní pratur.
tele
plemena Skotský náhorní skot
Největší vůl na světě vůl – vykastrovaný býk
Hospodářské využití tura:
Hospodářské využití:
dojivost krav Farmáři mohou zvýšit dojivost krav nejen pomocí výběru správného plemene a složení krmiva, ale také dostatečným osvětlením stájí.
kvalita mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno Vliv na složení mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno technika chovu, způsob dojení stádium laktace, fáze dne Průměrná dojnice vypije každý den okolo 95 l vody. Kvalita a množství vody významně ovlivňuje množství i složení mléka Krávy potřebují ležet. Omezení času ležení snižuje produkci mléka. Když leží, odpočívají a přežvykují. Průtok krve vemenem se zvyšuje až o 30%. Mouchy skot obtěžují a vytváří tak stres, který vede k nižší produkci mléka. Mohou ohrozit také kvalitu mléka přenosem nejrůznějších bakterií a virů. Přeplnění kotců také vede k snížení dojivosti i kvality mléka.
Žaludek přežvýkavců
SUDOKOPYTNÍCI b) nepřežvýkaví
Prase domácí
svině sele
Vepř – vykastrovaný kanec
Muslimové a Židé mají dle náboženských pravidel zakázánu konzumaci vepřového masa. Velkochov prasat
prase je nepřežvýkavý všežravec jednoduchý žaludek prasete složený žaludek krávy
Hospodářské využití:
LICHOKOPYTNÍCI
Kůň domácí
kůň je býložravec rostlinná potrava se zpracovává v žaludku a hlavně pomocí baktérií, prvoků a kvasinek v dlouhém slepém střevě (úsek tlustého střeva)
hřebec hříbě klisna hříbě klisna
národní kulturní památka Kladrubský bělouš
Osel domácí
KŮŇ OSEL krásná hříva a ocas malá hříva krátký ocas prohnutý hřbet rovný hřbet velká kopyta KŮŇ mírně zakřivený hřbet OSEL tenké končetiny
hospodářské využití osla Využití oslů je důležité pro ekonomiku rozvojových zemí. V některých Afrických regionech pracují společně s velbloudy a vytahují vodu z hlubokých studní. Ve vyspělých evropských zemích rostou počty oslů chovaných jako domácí mazlíčci, zatímco v rozvojových částech světa tvrdě pracují a nosí opravdu těžké náklady. Uvádí se, že osel unese až 300 kg.
Kříženci koně a osla mezek –více se podobá oslu mul - více se podobá koni (osel + klisna) mezek –více se podobá oslu (oslice + hřebec) Kříženci koně a osla
hnůj Chlévský hnůj nebo zkráceně hnůj je tuhé statkové hnojivo. To, co se vyváží ze stáje - směs výkalů (trusu i moči), steliva, případně zbytků krmiva, se nazývá chlévská mrva. Z ní biochemickými pochody na hnojišti vzniká hnůj. Moč a rozpuštěné výkaly nezachycené ve stelivu vytékají jako močůvka.
hnůj Hnůj je nutné skladovat v souladu s předpisy - musí se s ním zacházet tak, aby nedošlo ke znečištění povrchových a podzemních vod. Chlévská mrva a hnůj jsou stájovými hnojivy, které díky vysokému obsahu dusíku zlepšují vlastnosti půdy. Obohacují půdu o významné organické zbytky a obsahují pro rostliny důležité prvky. rozmetání hnoje po poli
kejda Kejda je částečně zkvašená směs pevných a tekutých výkalů hospodářských zvířat zředěná vodou. Podle původu se může jednat o kejdu skotu, prasat a drůbeže, která vzniká v bezstelivových provozech. Stejně jako chlévský hnůj obohacuje půdu o snadno rozložitelné organické látky, ze kterých vzniká humus. Kejda se vyhrnuje mechanickou lopatou do sběrného kanálu a odtud jde gravitací do sběrné jímky.
skladování kejdy Kejdu je třeba před použitím 6 měsíců skladovat, aby se zbavila cizopasníků. Zákon o hnojivech ukládá, že tekutá statková hnojiva se skladují v nepropustných nadzemních, popřípadě částečně zapuštěných nádržích, v zemních jímkách nebo v podroštových prostorech ve stájích. Použití kejdy s sebou nese možné účinky na životní prostředí, je zde riziko splavování živin do hlubších vrstev půdy a také do podzemních a povrchových vod. Dusíkaté sloučeniny, mohou způsobit přemnožení řas, a sinic ve vodních nádržích a způsobit úhyn ryb.
Hospodářsky významní savci 25. Hospodářsky významní savci Řád zajíci: králík – pro maso a kožešinu Podřád přežvýkaví sudokopytníci: pro maso, mléko a kůži koza (♂ - kozel; kůzle) ovce (♂ - beran; jehně) – také pro vlnu tur (♂ - býk, ♀ - kráva; tele) Podřád nepřežvýkaví sudokopytníci: prase – pro maso, sádlo, kůži, štětiny, kosti (♂kanec, ♀prasnice, svině; sele) Řád lichokopytníci: kůň – jezdecké a tažné koně (♂ - hřebec, ♀ - klisna, kobyla; hříbě) osel – k dopravě nákladů (kříženci koně a osla – mezek, mul) Při chovu zvířat – hnůj (= výkaly a sláma) nebo kejda (= výkaly s vodou) – ke hnojení půdy + kejda k výrobě bioplynu (k topení).
Závěr: Které hospodářsky významné sudokopytníky znáš? Jaký je jejich užitek? Vysvětli pojem sudokopytník a pojmy přežvýkavý sudokopytník, nepřežvýkavý sudokopytník. Které další hospodářsky významné savce (kromě sudokopytníků) znáš? Jaký je jejich užitek? Jak nazýváme samce, samici a mládě u: ovce, kozy, tura, prasete a koně? Co vzniká při chovu hospodářských zvířat? Jak s tímto odpadem nakládáme? Může být něčím nebezpečný?