Rozvoj venkovských mikroregionů v Jihomoravském kraji Předběžné výsledky projektu Interní grantové agentury AF MENDELU 2010 3.11.2010, Havlíčkův Brod Připravil:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Michal Vašek, Tomáš Kříž
1 Role RRA JM v realizaci podpory Jihomoravského kraje hospodářsky slabým regionům - pilotní mikroregion Horňácko - Regionální rozvojová agentura.
KRAJE ČR – NÁŠ KRAJ DUM 10/2.
Podpora Jihomoravského kraje hospodářsky slabým regionům Nechory,
Jihomoravský kraj - procvičování
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
PORADA PŘEDSEDŮ ZO KS NEZAMĚSTNANOST -MZDY -ČLENSKÁ ZÁKLADNA Jaromír Machala, zmocněnec KS JMK.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
SENÁT PČR 11. ZÁŘÍ 2012 STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jihomoravský kraj.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
území bývalé Velkomoravské říše
Obyvatelstvo ČR
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Centrum zelených vědomostí Integrovaný projekt spádového území obce s rozšířenou působností Bystřice nad Pernštejnem II. etapa.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Název kraje Obr. Typický prvek kraje - přírodní. Znak a vlajka a mapa kraje v rámci ČR.
Venkovská sídla Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
ČESKO a jeho krajina.
Jihomoravský kraj.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Jihomoravský kraj Jméno autora: Mgr.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_16_Jihomoravský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 16 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_JIHOMORAVSKY_KRAJ.
Č e s k á r e p u b l i k a Jak se jmenuje žlutě označená oblast České republiky?
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
PRŮMYSL JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Výsledky projednávání
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Transkript prezentace:

Rozvoj venkovských mikroregionů v Jihomoravském kraji Předběžné výsledky projektu Interní grantové agentury AF MENDELU , Havlíčkův Brod Připravil: RNDr. Antonín Vaishar

strana 2 Rozvoj venkova = rozvoj mikroregionů? Venkov – ani v rámci kraje není homogenní Venkov nefunguje v rámci jednotlivých vesnic, ale mikroregionů V praxi lze pracovat s mikroregiony různých typů: Obvody obecních úřadů s rozšířenou pravomocí Obvody místních akčních skupin LEADER+ Mikroregionální sdružení aj. Kapitola 1

Očekávaný publikační výstup: První číslo série ROZVOJ VENKOVA Rok vydání 2011

DĚLENÍ JIHOMORAVSKÉHO VENKOVA Suburbanizovaný venkov v zázemí Brna Venkov jihomoravských úvalů Venkov vnitřní periferie Pohraniční venkov Speciální problémy: mikroregiony po těžbě, výroba energie z obnovitelných zdrojů, folklór a kultura vína, odpady, venkovské brownfieldy

SUBURBANIZOVANÝ VENKOV Suburbanizace rezidenční (severně) a komerční (spíše jižně od Brna) Příklady: Lelekovice, Česká, Podolí, Velatice Suburbanizované malé město (Modřice) Pozitivní a negativní stránky suburbanizace Je suburbanizovaný venkov ještě venkovem?

MEZILEHLÝ VENKOV ÚVALŮ Dolnomoravský a Dyjskosvratecký úval v částech okresů Břeclav, Hodonín a Znojmo Lepší dostupnost a prostupnost, lepší přírodní podmínky, větší obce Případová studie Velkopavlovicko (Modré hory) Vinařství (Svobodná spolková republika Kraví Hora) Cestovní ruch (například Němčičky)

VNITŘNÍ PERIFERIE Nachází se většinou na moravsko-české hranici případně na hranici krajů Střediska nejsou schopna plně integrovat svá zázemí, konkurenční větší centra jsou vzdálena Přírodní předpoklady pro rozvoj jsou slabší, uplatňuje se chalupaření a nenáročný CR Významnou úlohu hraje dopravní zabezpečení, zejména IDOS JMK, který přesahuje hranice Nestředisková sídla velmi malá Případová studie Olešnicko

POHRANIČNÍ VENKOV Znaky periferie rozšířené o důsledky poválečné výměny obyvatelstva Naděje na přeshraniční spolupráci se příliš nepotvrdily Extrémní situace: Vranovsko a Horňácko s depopulačním vývojem Úpadek všech odvětví, perspektivy CR? Případová studie Vranov nad Dyjí

TĚŽEBNÍ MIKROREGIONY Rosicko-oslavanská pánev a Jihomoravské lignitové doly Okrajově těžba uranu Moravské naftové doly Ostatní (stavební materiály apod.) Problémy restrukturalizace po těžbě, staré zátěže Naftové doly – rozvojová příležitost (případová studie Dambořice

FOLKLÓR A ROZVOJ VENKOVA Na jižní Moravě spojen s kulturou vína 10 vinařských oblastí s vinařskými stezkami Tanec verbuňk – součást nehmotného světového dědictví UNESCO, Jízda králů na tento stupeň aspiruje Asi jediná komplexní ekonomika: výroba, zpracování, marketing, navazující služby Případová studie Kyjov

VENKOV JAKO PROSTOR PRO VÝROBU ENERGIE Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ Biomasa a bioplyn (speciální rostliny, odpady, dřevní hmota) Větrná energie, Solární energie, Vodní energie V JMK významná biomasa (výhodné podmínky, pracovní síly) a z hlediska efektivnosti solární energie Kontroverzní ekonomicky a krajinářsky?

biomasabioplyn solární elektrárnyvětrné elektrárny

SPOLUPRÁCE Extrémní význam lidského faktoru Špatná výchozí situace (venkov má výrazně nižší úroveň formálního vzdělání než města) Problém velmi malých obcí Nutnost spolupráce na úrovni státní správy a samosprávy Spolupráce velmi frekventovaná, ale málo účinná

CO DÁL? V roce 2011 vydat publikaci Přihlášen další grant: Malá města: motory rozvoje jihomoravského venkova

DĚKUJI ZA POZORNOST