Dějinná úloha chyby. Potřebujeme jiné hledisko! Podívej se na vývoj života. Před miliardami let vznikly praaméby, že? A co uměly? Opakovat se. Jak? Díky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Termodynamika řešená úloha Petr Machálek.
Advertisements

Hřích působí destrukci, otroctví, smrt, ale….
Jedině Bůh je naděje Ref: Jedině Bůh je naděje a Jeho láska, kterou v Synu dal. Jedině Bůh je pro svět naděje, i kdyby svět se tomu stále smál. Jedině.
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
1. Dávno před mým narozením Pán Bůh mě už znal.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
TEORIE HER. analýza konfliktů TEORIE HER analýza konfliktů kooperace.
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
Caine - Slon Bojíte se, že jste opravdu vznikli z opice? Nevadí! U nás na faře je dost místa pro všechny! Bojíte se, že jste opravdu vznikli z opice?
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
Země ve vesmíru.
Základy genetiky.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
Sociální konstruktivismus
Svět v miniatuře aneb analýza populace Země.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Stephen Law: Filozofická gymnastika, str. 85 obrázek ze StarTreku DOKOŘÁN, 2007.
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny.
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
B Ů H
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Genetika.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
Dotvarování betonu Creep of concrete.
KDYŽ TĚ CHVÁLÍM, KDYŽ SE ZTIŠÍM, JÁ VÍM, TY SÁM JSI BŮH,
1. Ó Bože, Otče, uč mne sám, | když pouští bloudím zde a lká, | jak z hloubi duše volat mám: | „Buď vůle Tvá! Buď vůle tvá!“
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Metaetika Shrnutí.
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
1. Musím míti Spasitele, | obávám se jíti sám, | jenom s ním chci stále žíti, | bez něho zde v světě lkám. | Nebojím se, nebojím, pokud on že se mnou,
10 Evoluce Sociomorfní modelování 1970tá léta ekologie kybernetika evoluce termodynamika.
Spontánní mutace Četnost: 10-5 – Příčiny:
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
1 Proč potřebujeme systém managementu ? Cesta k dosažení harmonického a úspěšného života. Modul 1 Ing. Miroslav Weber.
Je možné cestovat v čase?
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
Mentální reprezentace
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
Na psí život si většinou stěžují jen Ti, kteří psa nikdy neměli …
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
Současnost starých otázek
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
náboženství staré Číny a Japonska
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Genetika Přírodopis 9. r..
Chyba, klam, omyl jako lidská přirozenost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mars Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ CHYBY PŘI MĚŘENÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SLUNCE.
Číselné soustavy a kódy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Základní filozofické otázky
On.
Transkript prezentace:

Dějinná úloha chyby

Potřebujeme jiné hledisko! Podívej se na vývoj života. Před miliardami let vznikly praaméby, že? A co uměly? Opakovat se. Jak? Díky trvalosti dědičných vlastností. Kdyby dědičnost byla skutečně dokonalá, neexistoval by dnes na téhle zeměkouli nikdo jiný než améby. Ale co se stalo? Došlo prostě k omylům, no. Biologové tomu říkají mutace. Ale co je to mutace, ne-li slepý omyl? Nedorozumění mezi rodičem-odesílatelem a potomkem-adresátem. K obrazu svému, to ano, ale jak nepořádně! Jak nepřesně! A protože se podobnost kazila víc a víc, vznikli trilobiti, gigantosauři, sekvoje, kamzíci, opice a my. Z koncentrace nedbalostí a chyb. Ale s mým životem to přece bylo zrovna tak! Vznikl jsem nedopatřením, náhodou jsem se dostal do Turecka, odtamtud zas náhodou do Afriky, pořád jsem sice zápasil s příbojem jako plavec, ale nesl mě ten příboj, já ho přece neřídil! Už chápeš? Můj milý, nedocenili jsme dějinnou úlohu chyby jakožto základní kategorie existence. Neuvažuj po manichejsku! Podle té školy tvoří bůh řád, jemuž satan stále nastavuje nohu. Tak to není! Jestliže seženu tabák, dopíši ke knize filozofických druhů chybějící poslední kapitolu – antologii apostázie čili teorie bytí, které je založeno na chybě, neboť chyba plodí chybu, chybou hýbá, chybu vytváří, až se nakonec osudovost mění v osud světa."

A Dotaz na „správný stav“ B Chybné řešení, odpověď, nesoulad s emprickými daty nebo s přijatými pravidly Je chyba, že teplota vesmírného pozadí je 3 K? Reliktní záření nemá teplotu 3 K Je chyba, že se narodí slon se dvěma choboty? Slon má dva choboty Je chyba, že „2+3=7“?2+3=7

Chyba jako…...výsledek hodnocení, vzešlé z komparace typu jak to má být (co býti má) – jak to je (co je) …nepravda – formální pravidla, data …objektivní stav – přenos informace (sémantická, strukturní)

Kosmogeneze obsahové složení vesmírů (75 % H, 23 % He, zbytek ostatní prvky) fyzikální vlastnosti  Antropický princip

Biogeneze Replikační chyba Mutace  Dokonalost (bezchybnost) = stabilita a smrt

Sociogeneze Sartre – střetávání nezávislých svobodných vůlí Nechtěné důsledky naší činnosti Výhody a nevýhody plánování a spontánnosti  Řád a plán jako útěcha (směřování, naděje, znalost správné cesty…)