1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce 2009. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Trendy finančních produktů ČLFA
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
7 Nezaměstnanost.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Dopad změn sazeb daní v roce 2008 do inflace Robert Murárik, ČNB,
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2010
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ruská federace x WTO a OECD
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
ministr průmyslu a obchodu
Situace na trhu s plynem v ČR
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Březen 2009
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Transkript prezentace:

1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009

2 Obsah: 1. Rusko a Ukrajina, technické problémy a/nebo cenové spory 2. Bezpečnost plynárenského systému ČR 3. Prognóza vývoje cen plynu v ČR 4. Nástroje pro zvýšení bezpečnosti dodávek plynu

3 Rusko a Ukrajina Příčiny obchodní: -jen jednoleté smlouvy -absence mezinárodně obvyklých klauzulí ve smlouvách -rozpor ve výši importní ceny i když sleva pro Ukrajinu činí 150 mld. Kč za rok -rozpor ve výši tranzitních poplatků i když jejich výše není příliš odlišná od poplatků přes ČR a SR -fixní cena na rok Příčiny technické: -technologický plyn chybí (spor o 100 mil. Kč/den) -ztráty -základní náplň vyčerpána (spor o mld. Kč)

Příčiny plynové krize: 1.politické 2.obchodní 3.technické 4.nedostatečná diverzifikace zdrojů a tras Opakování krize lze zabránit: podpisem dlouhodobé importní smlouvy na plyn 3. rekonstrukcí tranzitního systému přes Ukrajinu 4. možnosti diverzifikace: a) realizace tras Severní plynovod a Jižní plynovod b) realizace propojení Sever-Jih a Nabucco Akcie Gazpromu ztratily 70% hodnoty, Ukrajina riskuje, že ztratí tranzit plynu. Obě strany se musí dohodnout na spolupráci. Dne byl podepsán dlouhodobý kontrakt mezi Ruskem a Ukrajinou.

5 Zásobování ČR plynem

6 Trasy pro dopravu plynu do ČR - Na výše uvedeném grafu jsou uvedeny současné směry pro dopravu plynu do ČR i směry budoucí (výstupy z projektů, které s největší pravděpodobností budou realizovány) - Nové směry pro dopravu plynu do střední Evropy představují: - ze severu plynovod Nord Stream - z jihu South Stream a/nebo NABUCCO

7 Bezpečnost dodávek plynu - Bezpečnost je vyšší než se obvykle uvádí v ČR z těchto důvodů: - Diverzifikované trasy pro dopravu plynu (zásobování možné z východu i západu ČR) - Kvalita zásobníků nejlepší ve střední Evropě - Tranzit plynu do států EU přes ČR - Realizace nových projektů pro dopravu plynu do střední Evropy je jistá (ze severu i z jihu) - Diverzifikace zdrojů plynu (Nabucco, LNG Adria)

8 Makroekonomická problematika a ceny energií v roce inflace v ČR klesne pod 2%, jedním z důvodů je i pokles cen energií - ceny ropy a dalších paliv se sníží ze 146 USD/barel na USD/barel, přesto celosvětový nárůst HDP bude činit 1-2% za rok, v řadě států EU včetně ČR může dojít i k poklesu HDP do minusu - na rozdíl od roku 2008 v ČR již vysoké ceny energií mají závažný dopad na růst HDP a bilanci ZO - struktura průmyslu ČR je náročná na energii a na světové konjunktuře, dopad na ekonomiku ČR proto může být výraznější než v jiných státech EU - v ČR začíná diskuse o opatřeních z úrovně státu na podporu průmyslu (proexportní opatření, snadnější přístup k úvěrům, daňové úlevy) - finanční a ekonomická krize bude hluboká a může trvat i více roků

Obr. č. 1 : Vývoj HDP v ČR, EU a ve světě.

10 Ceny energií v roce na světových trzích výrazný pokles cen všech fosilních paliv: -ropy, uhlí i plynu -nejrychleji a nejvíce klesají ceny ropy -nejpomaleji ceny plynu, ty ale mohou klesat každý měsíc až do konce roku ceny ropy mohou klesnout až na 30 USD/barel -ceny uhlí pravděpodobně klesnou méně -klesat bude pravděpodobně i cena elektřiny - na trhu s energiemi v ČR je patrný odlišný cenový vývoj: -ceny ropy a plynu budou sledovat světové trendy -cena lokálního hnědého i černého uhlí ale stoupne, a to poměrně výrazně -cena elektřiny stoupne, i když poptávka klesá stejně jako ceny elektřiny na burzách

11 Situace na trhu s plynem 2005spory na trhu, monopolní dodavatel 2006regulace cen 2007OZ těží z konkurence na trhu, i když omezené 2008nárůst konkurence 2009ekonomická krize zvýší konkurenci, plynárenská krize jí může výrazně snížit

12 Vývoj spotřeby energie - prognózy celosvětové spotřeby energie (očekávalo se, že do roku 2030 se spotřeba zdvojnásobí) je nutno upravit směrem dolů. Zvýší se tlak na úspory energie - krizí je výrazně postižena i Čína a Indie, kde se očekává hlavní nárůst spotřeby energie - nárůst spotřeby by měl být kryt zejména zemním plynem (i když tempo nárůstu se po plynové krizi zpomalí), návratem uhlí na trh a akceptací jaderné energetiky - výroba elektřiny z plynu, zejména ve státech Visegrádu, bude omezena na menší zdroje.

13 Vývoj cen energií Obr. č. 2 : Dlouhodobý vývoj cen energií ve světě.

14 Vývoj cen olejů a uhlí Obr. č. 3 : Vývoj cen olejů a uhlí v USD v porovnání s plynem v CZK.

15 Prognóza cen energií v r Obr. č. 4 : Očekávaný trend vývoje cen energií v r. 2009

16 Prognóza vývoje ceny plynu Cena plynu rostla do konce roku Od ledna, února bude klesat minimálně do konce 3.Q roku Oslabování koruny snižuje dopad poklesu cen ropy na cenu plynu. Cenový vývoj od roku 2010 je málo předvídatelný, očekáváme postupný mírný nárůst cen plynu.

17 Vývoj ceny za plyn v ČR Obr. č. 5 : Očekávaný vývoj ceny plynu pro VO v r. 2009

Obr. č. 6: Dlouhodobý vývoj ceny ropy Brent v USD/barel.

Vliv směnného kurzu Úroveň cen ropy nad 115 USD/barel (duben 2008) při kurzu 15 Kč/USD odpovídá ceně 82 USD/barel při kurzu 21 Kč/USD a 69 USD/barel při kurzu 25 Kč/USD. Vlivem zpevňování kurzu koruny byla cena plynu v prosinci 2007 vyjádřená v Kč o 30% nižší než by odpovídalo nárůstu cen ropy při stabilním kursu USD. Vlivem oslabení koruny v současné době bude pokles ceny plynu v Kč nižší o cca 25 %. Při prognóze cen ropy je proto nutno prognózovat i vývoj kursu USD. U výpočtu ceny plynu v Kč i kurs koruny.

Obr. č. 7: Vývoj směnného kurzu koruny v letech