Ledovce Jan Dušek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jakub Šverma
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Hydrosféra.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Polární oblasti Anotace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
HYDROSFÉRA.
Určování zeměpisné polohy
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Modelační činnost ledovce
LEDOVCE.
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Norsko – země fjordů Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Zeměpisná síť II. Jan Dušek.
Horotvorná činnost Jan Dušek.
HYDROSFÉRA.
Určování zeměpisné polohy
vypracovala: Andrea Borovcová
Název Exogenní pochody – působení ledu Předmět, ročník
Amerika povrch.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Podnebí v Evropě Za předpokladu použití přílohových map Podnebí, rostlinstvo a živočišstvo Evropy, mapy Evropy a psacích potřeb.
Česká republika Geologický vývoj
Česká republika Horopis II.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
LETEM SVĚTEM Psaní velkých písmen.
Ledovce.
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Zeměpisná síť I. Jan Dušek.
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Zeměpisná síť III. Jan Dušek.
VY_32_INOVACE_23_ Prvouka 3. ročník Jsme Evropané
Ahojte, posíláme indície 1. Naši kamarádi žijí ve státě, který leží ve střední Evropě jižně od Baltského moře a severovýchodně od České republiky.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Afrika Poloha, rozloha Jan Dušek.
Ledovce.
Jezera Jan Dušek.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Vodstvo Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_453, 23. sada, Z3
SEVERNÍ EVROPA Více ZDEZDE. Severní Evropa Norsko, Švédsko - Skandinávský poloostrov Finsko Island - ostrov Dánsko - Jutský poloostrov a ostrovy.
K RYOSFÉRA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
VY_32_INOVACE_FI_II_18 NÁZEV SEVERNÍ EVROPA NÁZEV PROJEKTU: OP VK REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/ OP VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Rovnoběžky a poledníky VY_32_INOVACE_C13 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
AutorJitka Jerhotová ŠkolaZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice TémaSousední státy ČR Název materiáluVY_52_INOVACE_05_RAKOUSKO Sada 2 PředmětVlastivěda Ročník5.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EVROPSKÁ NEJ… Mgr. Lenka Dostálová prosinec Vlastivěda
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ledovcové tvary reliéfu a glaciální doby
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Předmět: Zeměpis Ročník: 6. Tématický celek: Glóbus a mapa
15. Antarktida Rozloha 14 mil km2 Pokrytá ledovcem Polární podnebí
Jaký je rozdíl mezi nížinou a rovinou
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Ledovce Jan Dušek

Sněžná čára na Kilimandžáru leží ve výšce 5500 m n.m. Je sněžná čára všude na Zemi ve stejné nadmořské výšce? Co označuje termín SNĚŽNÁ ČÁRA?

Jak vzniká ledovec?

Které z těchto ledovců jsou početnější? LEDOVCE Zjistěte, jaké typy ledovců rozlišujeme: PEVNINSKÉ HORSKÉ Které z těchto ledovců jsou početnější? Které z těchto ledovců jsou rozsáhlejší?

Vyhledejte v mapě českou polární stanici: Poznáte pevninský ledovec na obrázku? Co se nachází na jižním pólu? Určete souřadnice jižního pólu:

Jak se nazývá zaledněná oblast v okolí severního pólu?

Uveďte příklady pohoří, ve kterých se nacházejí horské ledovce:

Víte, jaký tvar mají údolí modelovaná ledovci?

do křížovky chybějící názvy dvojic STÁT - HLAVNÍ MĚSTO Zjistěte podle vlajky, které evropské zemi se říká "ZEMĚ FJORDŮ" PAŘÍŽ TOKIO NORSKO VÍDEŇ KODAŇ Doplňte do křížovky chybějící názvy dvojic STÁT - HLAVNÍ MĚSTO a vyluštěte tajenku: FJORD = ledovcové údolí zatopené mořem

Zapište si: Sněžná čára = nadmořská výška, od níž netaje sníh Ledovce: - pevninské (Antarktida, Grónsko) - horské (Alpy) Ledovcové údolí - tvar U Fjord = ledovcové údolí zatopené mořem (Norsko)